Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
21 Απριλίου 2024

Συρρικνώνεται και το τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Λευκάδας

Σύλλογος Νοσοκομείου

Γ.Ν. Λευκάδας  

Τηλ.- φαξ: 2645025016                                                                  

Email:syllogosnosokomeiou@gmail.com   

Λευκάδα 23/12/2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ!!!

 Μετά την υποβάθμιση- συρρίκνωση της παιδιατρικής, της καρδιολογικής και της ορθοπεδικής κλινικής του νοσοκομείου Λευκάδας και την οριακή λειτουργία της παθολογικής, ένα ακόμη τμήμα του Νοσοκομείου Λευκάδας συρρικνώνεται και οδηγείται μαθηματικά σε διάλυση, με τεράστιες συνέπειες στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τις λαϊκές οικογένειες.

Πρόκειται για την Αιμοδοσία. Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα λειτουργεί με έναν γιατρό, ο οποίος καλύπτει και τις ανάγκες του Μικροβιολογικού τμήματος, όπου επίσης υπάρχει μόνο ένας γιατρός. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα τμήματα αυτά να μένουν χωρίς κάλυψη γιατρού σε εφημερία για 6 ημέρες το μήνα. Επιπλέον το καλοκαίρι αποχώρησε και ο τελευταίος τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων που υπηρετούσε  στην αιμοδοσία, ο οποίος πραγματοποιούσε τον ιολογικό έλεγχο των αιμάτων ( AIDS, ηπατίτιδες κτλ).

Όλο αυτό το διάστημα το προσωπικό, οι νοσηλευτές της αιμοδοσίας και ο Σύλλογος εργαζομένων προειδοποιήσαμε και αναδείξαμε το επερχόμενο αδιέξοδο για τους αιμοδότες και τους πάσχοντες συνανθρώπους μας που χρήζουν μετάγγιση αίματος. Διεκδικήσαμε και απαιτήσαμε την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Η Διοίκηση του νοσοκομείου όμως επέλεξε να λύσει το πρόβλημα με τις εξής μεθοδεύσεις:

  • περιόρισε τις ώρες των αιμοληψιών δραματικά (σε 2-3 ώρες την ημέρα), χωρίς σταθερό προγραμματισμό
  • ανάθεσε τον ιολογικό έλεγχο του αίματος στους νοσηλευτές της αιμοδοσίας, κάνοντας αόριστο λόγο για εκπαίδευση, πιθανά και από την εταιρεία που έχει πουλήσει τον αντίστοιχο τεχνολογικό εξοπλισμό!!!

Καταγγέλλουμε αυτές τις αποφάσεις ως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ για τους ασθενείς, τους εθελοντές αιμοδότες, αλλά και τους εργαζόμενους.

Με αυτή την πολιτική μπαίνουν εμπόδια στη απρόσκοπτη προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών που προσφέρουν αίμα, το πιο πολύτιμο δώρο ζωής. Ήδη η ταλαιπωρία που δημιουργείται με την μείωση των ωρών οδηγεί στην αποχώρηση των εθελοντών αιμοδοτών και εγκατάλειψη της προσφοράς αίματος. Επιπρόσθετα η Αιμοδοσία με δυσκολία ανταποκρίνεται στις μαζικές αιμοληψίες που πραγματοποιούσε με συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών στη περιοχή της Λευκάδας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο κίνδυνος η Αιμοδοσία να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε αίμα θα έχει επιπτώσεις στους ασθενείς που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο και χρήζουν μετάγγιση αίματος ή πρόκειται να χειρουργηθούν αλλά και στα άλλα νοσοκομεία της περιοχής. Για παράδειγμα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων έχουν χορηγηθεί 400 μονάδες αίματος τα τελευταία δύο χρόνια από την αιμοδοσία, αφού εκεί μεταφέρονται αρκετά περιστατικά του νοσοκομείου Λευκάδας λόγω της δραματικής υποστελέχωσης-δυσλειτουργίας στο νοσοκομείο μας.

Καταγγέλλουμε την πολιτική που επιδιώκει να διαχειριστεί τις ελλείψεις προσωπικού ή με το φόρτωμα επιπλέον καθηκόντων σε προσωπικό που δεν έχει την κατάλληλη εκπαίδευση ή με 5μηνα μέσω ΜΚΟ, ή με εθελοντική απλήρωτη εργασία, όπως προωθεί κυβέρνηση και οι διοικήσεις νοσοκομείων.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε άρνηση μέλους του προσωπικού της αιμοδοσίας να δεχτεί καθήκοντα για τα οποία δεν έχει εκπαιδευτεί (η νομοθεσία άλλωστε ορίζει τα διαφορετικά καθήκοντα και την εκπαίδευση τόσο των νοσηλευτών όσο και των τεχνολόγων) αφού έτσι βάζει σε κίνδυνο τις ζωές ασθενών, απειλήθηκε  με πειθαρχική δίωξη.

Ότι διαχρονικά  δημιουργήθηκε με κόπο από τους εργαζόμενους της Αιμοδοσίας, τους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών, με την ανιδιοτελή εθελοντική προσφορά αίματος των συνανθρώπων μας, κινδυνεύει να διαλυθεί, όταν υπάρχει σοβαρή ανάγκη να ενισχυθεί.

Είναι φανερό ότι η διοίκηση του νοσοκομείου εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θεωρούν τις ανάγκες υγείας του λαού ως «κόστος». Γι αυτό προωθούν την περικοπή των κρατικών δαπανών για την υγεία, την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

Έτσι «εξοικονομούν» κονδύλια για την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων. Έτσι ανοίγουν τον δρόμο για να έρθουν σαν σωτήρες οι επιχειρηματίες και να «λύσουν» τα προβλήματα στην υγεία εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων και των εργαζομένων στην υγεία. Προωθούν τη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων (όσα απομείνουν) ως επιχειρήσεις Α.Ε. προετοιμάζοντας την πλήρη μετατροπή τους σε επιχειρήσεις μετόχων όπως προβλέπει η Ε.Σ.Α.Ν. Α.Ε που θα λειτουργήσει από τις αρχές του 2017.

Ο σύλλογος εργαζομένων δεν πρόκειται να δεχτεί αυτή την κατάσταση, να βάλει πλάτη να μπουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Δεν πρόκειται να δεχτεί τα παζάρια , τους εκφοβισμούς συναδέλφων για να γίνουν κι άλλα μπαλώματα στη λειτουργία του νοσοκομείου. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας καταστήσουν συνένοχους στις εγκληματικές πρακτικές τους.

Η ασφαλής λειτουργία της Αιμοδοσίας και γενικότερα η λειτουργία του Νοσοκομείου με σκοπό την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, προϋποθέτει άμεσες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού και όχι τα επικίνδυνα μπαλώματα που προωθεί η Διοίκηση του Νοσοκομείου, στα οποία συναινούν οι Διευθυντές των τμημάτων. Προϋποθέτει αύξηση και όχι μείωση των κρατικών δαπανών για την υγεία.

– Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και πρέπει να παρέχεται δωρεάν και σε υψηλό επίπεδο για όλους.

-Παλεύουμε να καταργηθούν όλες οι πληρωμές από τους ασθενείς στην υγεία.

-Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας- πρόνοιας.

-Μήτρα όλων των προβλημάτων μας είναι η προώθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας  γι΄αυτό  και παλεύουμε για την κατάργηση της.

Καλούμε τους εργαζόμενους του νοσοκομείου αλλά και τα λαϊκά στρώματα του νησιού να παλέψουν μαζί με το Σύλλογο Εργαζομένων για να μη περάσουν αυτές οι αντιλαϊκές πολιτικές. Να προασπιστούμε τα δικαιώματα εργαζομένων και ασθενών που θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους των επιχειρηματιών.   

 

ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Υπογράφηκε η σύμβαση για την βελτίωση και την άρση της επικινδυνότητας του δρόμου Αμφιλοχία-Λευκάδα

Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Ο Προϋπολογισμός Εργολαβίας ανέρχονταν στο ύψος των 4.000.000,00€ (με Φ.Π.Α.)/ 3.225.806,45€( (χωρίς Φ.Π.Α.)και η   Χρηματοδότηση […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights