Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
28 Μαρτίου 2024

O Παναγιώτης Κονιδάρης σε διάλεξη για το σκάκι στην Πρέβεζα. Θα είναι παρών και στο πρωτοχρονιάτικο σκακιστικό τουρνουά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί στο εντευκτήριο της ΣΕ ΝΙΚΟΠΟΛΗ Πρέβεζας (Εθνικής Αντιστάσεως και Κολοβού 1) η διάλεξη του κου Παναγιώτη Κονιδάρη για το καλλιτεχνικό σκάκι.

Ο κος Παναγιώτης Κονιδάρης, εκτός από μέλος της Ένωσής μας, είναι μέλος της Εθνικής Ομάδας Λυτών Σκακιστικών Προβλημάτων και έχει συμμετάσχει σε πολλά εθνικά και παγκόσμια πρωταθλήματα καλλιτεχνικού σκακιού. Επίσης, συνθέτει και τα δικά του σκακιστικά προβλήματα.

Αυτή την εμπειρία μοιράστηκε μαζί μας και με άλλους φίλους του αθλήματος από τη γύρω περιοχή, συνολικά είκοσι τρεις (23).

Αρχικά ο κος Κονιδάρης παρουσίασε τις γενικές αρχές που διακρίνουν ένα σκακιστικό πρόβλημα: ομορφιά, παραδοξότητα, οικονομία και αισθητική. Έπειτα παρουσίασε τις κατηγορίες των προβλημάτων και ερμήνευσε τις θεωρητικές και πρακτικές όψεις ενός τέτοιου προβλήματος και πώς μπορεί να λυθεί. Στο τέλος της διάλεξής του, έκανε ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους παρευρισκόμενους και γενικά σε όποιον θέλει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο θαυμαστό χώρο του σκακιστικού προβλήματος να συμμετάσχει στο Πανελλήνιο Κύπελλο το οποίο για δεύτερη χρονιά θα πραγματοποιηθεί και στην Πρέβεζα την 4η Ιανουαρίου 2015.

Την πρώτη Κυριακή του νέου έτους, 4 Ιανουαρίου 2015 (ώρα 11.00-13.30) θα πραγματοποιηθεί το 2ο Κύπελλο Ελλάδας στη Λύση Σκακιστικών Προβλημάτων. Μετά την, κατά γενική ομολογία, επιτυχημένη πρώτη διοργάνωση, το Κύπελλο Λύσης φιλοδοξεί να καθιερωθεί σαν θεσμός, παίρνοντας σταθερή θέση στο ελληνικό καλεντάρι.

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό λύσης που

α) απευθύνεται τόσο σε έμπειρους λύτες όσο και σε σκακιστές που ελάχιστα ή και καθόλου έχουν ασχοληθεί με τα σκακιστικά προβλήματα

β) θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε πολλές ελληνικές πόλεις, με κοινά θέματα και ενιαία βαθμολόγηση, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους σκακιστές να γνωρίσουν τον κόσμο του Καλλιτεχνικού Σκακιού.

Στο διαγωνισμό θα δοθούν προς λύση 14 προβλήματα από όλες τις «επίσημες» κατηγορίες (4 ορθόδοξα δύο κινήσεων και από 2 ορθόδοξα τριών και περισσοτέρων κινήσεων, βοηθητικά, αντίστροφα και σπουδές) και οι διαγωνιζόμενοι θα προσπαθήσουν να λύσουν όσο περισσότερα μπορέσουν μέσα στο χρόνο των 2,5 ωρών. Τα περισσότερα προβλήματα έχουν επιλεγεί έτσι ώστε να είναι επιλύσιμα ακόμη και από άπειρους -στον τομέα αυτόν- σκακιστές, ενώ τα υπόλοιπα είναι επιπέδου διεθνών διαγωνισμών. Φυσικά πολύ χρήσιμο έως απαραίτητο θα ήταν οι αρχάριοι στη λύση να κατατοπιστούν εκ των προτέρων για το είδος των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν, τον τρόπο γραφής των απαντήσεων, τις συνθήκες κλπ. Για το σκοπό αυτό υπάρχει υλικό στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης http://www.kallitexniko-skaki.blogspot.gr . Συγκεκριμένα: α) Περιγραφή όλων των επίσημων κατηγοριών και του τρόπου γραφής των λύσεων β) Ειδική αναφορά στα Βοηθητικά και τα Αντίστροφα γ) Διαδικτυακές προτάσεις για να βρείτε προβλήματα δ) Το γλαφυρό άρθρο του Παναγιώτη Κονιδάρη «η συνωμοσία των λυτών»: http://www.skakistiko.com/?p=13788 ε) Λεπτομερέστερη και επιστημονικότερη παρουσίαση του Καλλιτεχνικού Σκακιού, για όσους ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν στο θέμα.

Συνοπτική περιγραφή

Τα προβλήματα μοιράζονται τυπωμένα σε διαγράμματα. Ο κάθε λύτης τοποθετεί τις θέσεις στη σκακιέρα που του δίνεται ( μπορεί να χρησιμοποιήσει και δικές του) και προσπαθεί να βρει τις λύσεις μετακινώντας, αν θέλει, τα κομμάτια. Καταγράφει τις απαντήσεις σε ειδικό φύλλο.

Βαθμολόγηση, βραβεύσεις, Elo

Οι απαντήσεις των λυτών όλης της χώρας θα συγκεντρωθούν και θα βαθμολογηθούν από τον «κεντρικό» διοργανωτή, ώστε να υπάρξει ενιαίος πίνακας βαθμολογίας. Εξαρτάται από τις συμμετοχές, αλλά πιθανότατα τα αποτελέσματα θα «μετρήσουν» για το Διεθνές Elo (του Καλλιτεχνικού Σκακιού, εννοείται). Ο πρώτος στην κατάταξη καθώς και ο πρώτος έφηβος (μέχρι 18 ετών) θα βραβευθούν με κύπελλα, ενώ οι επόμενοι δύο με μετάλλια. Μετάλλιο θα απονεμηθεί και στην πρώτη γυναίκα. Οι κατά τόπους Διευθυντές Αγώνων μπορούν προαιρετικά να βαθμολογήσουν (ανεπίσημα) σε τοπικό επίπεδο τους λύτες της πόλης τους και να τους βραβεύσουν ανάλογα.

Ώρα έναρξης

Η ώρα έναρξης (11.00 π.μ.) θα τηρηθεί πολύ αυστηρά για ευνόητους λόγους (ανάγκη ταυτόχρονης έναρξης σε όλες τις πόλεις). Συνιστούμε σε όσους δεν έχουν εμπειρία τέτοιων διαγωνισμών, να προσέλθουν αρκετά νωρίτερα (30-40 λεπτά) ώστε να λύσουν με άνεση τυχόν απορίες τους.

Πόλεις όπου θα διεξαχθούν Διαγωνισμοί:

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ (ΑΘΗΝΑ): Παπαναστασίου 12-14 & λεωφ. Βουλιαγμένης (εντευκτήριο του Σ.Ο. Ηλιούπολης, εντός του σχολικού συγκροτήματος των Πολυκλαδικών Λυκείων), περίπου 4’ με τα πόδια από τη στάση μετρό «Άλιμος» (έξοδος Βουλιαγμένης προς Αθήνα). Υπεύθυνος: Νίκος Μενδρινός, τηλ. 210 9833452, email: nikmendrinos@gmail.com

ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ): Στο χώρο του Ομίλου Σκακιστών Τριανδρίας Θεσσαλονίκης & της Σκακιστικής Παρέμβασης Τριανδρίας (τηλ. 2310 951581, www.pat.gr), οδός Σπ. Μουστακλή 1 (κτήριο ΚΕΠ στον 2ο όροφο). Υπεύθυνος: Νίκος Νικολάου, τηλ. 6934015177 (ώρες 18.30-22.00), email: nikos_nikolaoy@hotmail.com

ΠΑΤΡΑ: Υπεύθυνος: Αναστάσιος Αλεξάνδρου, τηλ. 6975926236 και 2610438224, email: sopatron@hol.gr

ΧΑΝΙΑ: Όμιλος Αντισφαίρισης Χανίων, οδός Ανδρέα Παπανδρέου-πρώην Δημοκρατίας (εντός του Εθνικού Σταδίου). Υπεύθυνος: Νίκος Σγουρός, τηλ. 6978777543, email: nsg1971@yahoo.gr

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ξενοδοχείο DIONI, Ι. Καλού 1. Υπεύθυνος: Αντρέας Αθανασιάδης, τηλ. 6973240377, email: andrewathanassiadis@gmail.com

ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ Σύρου: Αφροδίτης 2 (εντευκτήριο Σ.Σ. Σύρου). Υπεύθυνος: Μιχαήλ Κεραμιώτης, τηλ: 6937313878, email: slowhand@otenet.gr

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ: Κομνηνών 6 & Τραπεζούντος 38. Υπεύθυνος: Κώστας Αλεξίου, τηλ: 6977757507 και 2463021070 (5-9 μ.μ. Δευ-Παρ), email: alkostas58@yahoo.gr

ΣΑΜΟΣ: α) στο Βαθύ Σάμου (Μανιάκειο). Υπεύθυνος: Δημήτρης Δαγκλής, τηλ: 6946951431, email: ddaglis@hotmail.com και β) στο Καρλόβασι Σάμου (Εμπορική Σχολή). Υπεύθυνος: Νίκος Ροκοπάνος, τηλ: 6934685843, email: nikosrokopanos@gmail.com

ΔΡΑΜΑ: Οδός 25ης Μαρτίου 2α. Υπεύθυνος: Χρήστος Δεμιρτζόγλου, τηλ: 6945499800, email: sidchris@gmail.com

ΑΓ. ΚΗΡΥΚΟΣ Ικαρίας: Υπεύθυνος: Κοσμάς Κέφαλος, τηλ: 6955475693, email: kosmaskefalos@gmail.com

Στα μέσα Δεκεμβρίου θα κυκλοφορήσει η τελική προκήρυξη, όπου θα προστεθούν κάποια επιπλέον στοιχεία και, ενδεχομένως, και άλλες πόλεις.

Υπεύθυνος για τη διοργάνωση είναι ο πρωταθλητής Ελλάδας (στη λύση σκ. προβλημάτων) 2011, 2013 και 2014  Νίκος Μενδρινός (στοιχεία επικοινωνίας πιο πάνω) σε συνεργασία με την Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού της Ε.Σ.Ο. Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από την παραπάνω προκήρυξη, αρμόδια να αποφασίσει είναι τριμελής επιτροπή που αποτελείται από τους κ.κ. Νίκο Μενδρινό, Χάρη Φουγιαξή και Δημήτρη Σκυριανόγλου.

ΠΗΓΗ: scakistiko.com

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights