Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
21 Ιουλίου 2024

Νέα “χαράτσια” για τις επιχειρήσεις υπέρ ΓΕΜΗ και Επιμελητηρίων

Τρία νέα χαράτσια τα οποία θα επιβαρύνουν όλες τις επιχειρήσεις που εγγράφονται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο έρχονται να υποκαταστήσουν την κατάργηση της υποχρεωτικής συνδρομής των εταιρειών στα Επιμελητήρια από την 1η Ιανουαρίου 2015. Τα νέα τέλη για το ΓΕΜΗ (σ.σ τη διαχείρισή του αναλαμβάνουν πλέον τα Επιμελητήρια) που είναι άγνωστου ύψους και θα καθοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο για το ΕΣΠΑ που κατέθεσε στη Βουλή την Παρασκευή το υπουργείο Ανάπτυξης. Τα πρόσθετα χαράτσια θεσπίζονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ψάχνει να καταργήσει τα αναρίθμητα «τέλη υπέρ τρίτων», προκειμένου όπως σημειώνεται και στην αιτιολογική έκθεση, να διασφαλίσει τη συνέχιση της χρηματοδότησης των επιμελητηρίων τα οποία θα χάσουν το σημαντικότερο έσοδό τους από το 2015 με την κατάργηση της υποχρεωτικής εισφοράς.

Στα επιμελητήρια δίνεται πάντως η δυνατότητα να «ανοίξουν δουλειές» και να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τη διαχείριση ελεύθερων ζωνών, επιχειρηματικών πάρκων, λιμενικών εγκαταστάσεων, αποθηκών κ.α.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που τροποποιεί τον νόμο του ΓΕΜΗ εισάγονται:
–          ανταποδοτικό τέλος αρχικής καταχώρησης (εγγραφής) στη μερίδα των υπόχρεων στο ΓΕΜΗ
–          ανταποδοτικό τέλος τήρησης μερίδας
–          τέλη για τη χορήγηση στοιχείων (αντίγραφα, πιστοποιητικά κ.α) μέσω της βάσης δεδομένων του ΓΕΜΗ με ηλεκτρονική αίτηση η οποία καθίσταται υποχρεωτική. Στις αιτήσεις μάλιστα προβλέπεται να δίνεται και μία… δώρο κάθε χρόνο, αν η επιχείρηση που ζητά αντίγραφα είναι υπόχρεη.

Τα σχετικά τέλη είναι ενιαία για όλες τις υπηρεσίες και αποτελούν ανταποδοτικούς πόρους των επιμελητηρίων τα οποία αναλαμβάνουν την τήρηση του ΓΕΜΗ. Εξαίρεση αποτελεί το τέλος που καταβάλλεται  υπέρ της αρμόδιας για την καταχώρηση στο ΓΕΜΗ υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή και το οποίο αποτελεί έσοδα του κρατικούς προϋπολογισμού.

Νέες αρμοδιότητες, «λουκέτα» και συγχωνεύσεις στα Επιμελητήρια

Επιμελητήρια με λιγότερα από 5.000 μέλη τα οποία κρίνονται «μη βιώσιμα» με βάση τα απολογιστικά στοιχεία του προηγούμενου χρόνου, είτε θα κλείνουν είτε θα συγχωνεύονται με άλλα όμορα επιμελητήρια μετά από υπουργική απόφαση στην οποία θα καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες.

Σε κάθε περιφερειακή ενότητα (πρώην νομό) λειτουργεί ένα Επιμελητήριο. Προβλέπεται όμως εξαίρεση για όλα τα αυτοτελή εμποροβιομηχανικά, βιοτεχνικά, και επαγγελματικά επιμελητήρια που λειτουργούν ήδη. Δύο ή περισσότερα όμορα μπορούν να συγχωνεύονται με χωροταξικά κριτήρια κατά περιφερειακή ενότητα ή εντός της ίδιας περιφέρειας, μετά από απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

Τα επιμελητήρια και το ΚΕΕ συντάσσουν ισολογισμό χρήσης έως τις 30 Απριλίου ο οποίος ελέγχεται από δύο ορκωτούς. Το σχετικό φύλλο ελέγχου αναρτάται υποχρεωτικά στο Διαύγεια.

Μεταξύ των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται στο ν.σ για τα Επιμελητήρια και των δυνατοτήτων που τους δίνονται  είναι:
– με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης να αναλάβουν μόνα ή σε συνεργασία με άλλους φορείς τη διαχείριση βιομηχανικών ζωνών, ελεύθερων ζωνών, εμπορικών κέντρων, εκθέσεων, λιμενικών σταθμών, αιθουσών δημοπρασιών, γενικών αποθηκών, εργαστηρίων ανάλυσης και εξέτασης εμπορευμάτων.

– Επίσης σε μια ιδιαίτερα γενικόλογη παράγραφο τους δίνεται η δυνατότητα να αναλαμβάνουν και να διεκπεραιώνουν κατ΄εξουσιοδότηση κάθε άλλο έργο συναφές με το σκοπό τους, έπειτα από απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού.

-να υποβάλλουν εντός 45 ημερών εφόσον τους ζητηθεί γνώμη προς την Πολιτεία, και εισηγήσεις για θέματα πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης, εμπορικών δραστηριοτήτων ή γενικά για την εθνική οικονομία.

-μπορούν να συμμετέχουν σε επιτροπές και όργανα σχεδιασμού έργων υποδομής

-να χορηγούν στις εταιρείες μέλη τους πιστοποιητικά καταγωγής προϊόντων

Λύση για τα Διμερή Επιμελητήρια

Από το 2018 και μετά, κάθε νομική οντότητα στην οποία έχει παραχωρηθεί η χρήση του όρου «Επιμελητήριο» (σ.σ αφορά σε άλλες μορφές επιμελητηρίων) θα πρέπει να δίνουν «λογαριασμό» στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου καταθέτοντας πρόχειρο ισολογισμό τριετίας και πίνακα δράσεων. Σε διαφορετική περίπτωση θα ανακαλείται η άδεια να χρησιμοποιούν τον όρο επιμελητήρια με Προεδρικό Διάταγμα. Οι νομικές οντότητες αυτές θα μπορούν να εγγράφονται σε ειδικό μητρώο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και να ενισχύονται οικονομικά από αυτή.

Με εξαίρεση τα 20 ήδη υφιστάμενα Διμερή Επιμελητήρια (σ.σ όπως το Έλληνο-γερμανικό, Ελληνο-ιταλικό, Ελληνο-κινεζικό κλπ), οι νομικές οντότητες μπορούν έξι μήνες μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, να υποβάλουν αίτηση στη διεύθυνση θεσμικών ρυθμίσεων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου προκειμένου να τους δοθεί ή να αφαιρεθεί το δικαίωμα χρήσης του όρου Επιμελητήριο με βάση το άρθρο 6 του νόμου 2081/1992.

Καταργούνται όλα τα τέλη υπέρ τρίτων για τις ΙΚΕ

Με άλλη διάταξη στο νομοσχέδιο καταργείται οποιοδήποτε τέλος υπέρ τρίτων που έχει σχέση με τη σύσταση, δημοσίευση και τροποποίηση του καταστατικού της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας καθώς και με τη μετατροπή άλλης εταιρείας σε ΙΚΕ

Προσλήψεις νομικών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δώδεκα νέες θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού δημιουργούνται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να ενισχυθεί η δραστηριότητα της. Θα γίνουν προσλήψεις δέκα νομικών και δύο οικονομολόγων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου βάσει του Π.Δ 50/2011. Οι θέσεις θα μπορούν να καλυφθούν και με μετάταξη και η επιλογή θα γίνει από την Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού μετά από δημόσια ανακοίνωση για την υποβολή υποψηφιοτήτων.

Βασίλης  Γεώργας

ΠΗΓΗ: capital.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights