Κινδυνεύει να τρελαθεί κάποιος που παρακολουθεί τις δημόσιες τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών.
Μπαίνουμε λέει στον δρόμο της ανάπτυξης και της ανάκαμψης.
Μιλάνε για επιτυχίες αξεπέραστες .
Ας δούμε λοιπόν τέσσερα κομβικά σημεία της πολιτικής τους που αποδεικνύουν την «επιτυχία» .
Α. ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
Στην αρχή της κρίσης το δημόσιο χρέος ήταν 300 δις και 125% του ΑΕΠ. Σήμερα πέντε χρόνια αντιμετώπισης του χρέους είναι πάλι 300 δις και 175% του ΑΕΠ
Επί πλέον μας λένε ότι για να αντιμετωπιστεί το χρέος πρέπει για δέκα χρόνια από το 2016 να έχουμε διαρκώς 4-5 % πρωτογενές πλεόνασμα .
Φανταστείτε αφού με οριακό και αμφισβητούμενο πρωτογενές πλεόνασμα ζήσαμε τέτοιες καταστροφές στο κοινωνικό ιστό τι θα συμβεί με επιδιωκόμενα πλεονάσματα της τάξεως του 4-5% . Εκτός από τις προφανείς επιπτώσεις στις κοινωνικές δαπάνες του κράτους δεν θα αποδεσμεύονται πόροι για χρηματοδότηση επενδύσεων.
Και αυτά σε μια χώρα που έρχεται από μια συνεχή ύφεση πέντε χρόνων ,είναι σε συνθήκες αποεπένδυσης και η ανεργία πλησιάζει το 30%.
Β. ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Σήμερα οι Έλληνες χρωστούν στο δημόσια περίπου 80 δις και στις τράπεζες άλλα τόσα.
Η οικονομία είναι σε ασφυκτικό κλοιό χρεών και ότι ως τώρα έχει ανακοινωθεί ως λύση(ρυθμίσεις κλπ) έχουν κριθεί από όλους ως αναποτελεσματικά.
Η προοπτική να χρηματοδοτήσουν την οικονομία οι τράπεζες σήμερα φαντάζει μακρινό όνειρο.
Γ.ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΜΙΣΘΟΣ
Έπρεπε σύμφωνα με τους κυβερνώντες να μειωθούν οι μισθοί και να διαλυθούν οι εργασιακές σχέσεις για να ανέβει η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας ώστε να γίνουν επενδύσεις κλπ.
Έγινε αυτό στα πλαίσια του μνημονίου και μάλιστα σε επίπεδο που ξεπερνάει κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαικής Ένωσης .
Αποτέλεσμα μηδέν εις το πηλίκο. Εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις κλειστές .Σε συνθήκες αποεπένδυσης μια οικονομία που μέχρι το 2008 είχε περίπου 30 δις επενδύσεις το χρόνο. Φως ιλαρό επενδυτικό από πουθενά.
Δ. ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Εδώ καταρχήν τίθεται ένας υπέρογκος στόχος με το πρώτο μνημόνιο 50 δις να εισπραχθούν από ιδιωτικοποιήσεις .
Κατόπιν αναθεωρούν και μιλάνε για 20 δις και τώρα αναθεωρούν πάλι λένε για 14 δις. Αποτέλεσμα έχουν εισπράξει 2 δις και τίποτα άλλο δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Είχαν ξεχάσει ότι η Ελλάδα, ήταν στο παρελθόν πρωταθλήτρια στις ιδιωτικοποιήσεις και δεν είχε μείνει σχεδόν καθόλου κρατικός επιχειρηματικός τομέας .Ενώ οι εναπομείνασες δημόσιες επιχειρήσεις είναι απαραίτητες καθώς κυρίως προορίζονται να παίξουν κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο .
Τελικά τι δεν έχουμε καταλάβει; Που ακριβώς βρίσκεται η επιτυχία;
Και τι μπορεί να προσδοκά η κοινωνία από μια κυβέρνηση που οδήγησε στις παραπάνω «επιτυχίες» ;
Και πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε τις ψεύτικες θριαμβολογίες να καλύπτουν τη συνέχιση της καταστροφής;
ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Μέλος της γραμματείας του τμήματος Οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ
Φίλε Μαρίνο ακρως ενδιαφέρουσα η αναλυσή σου,θα μου επιτρέψεις όμως να κάνω μια-δύο παρατηρήσεις, ουσιαστικές κατα την ταπεινή μου γνώμη.
Καταρχήν ξεκινάς απο το δεδομένο οτι έχουμε κρίση που στην αρχή της κρίσης το δημόσιο χρέος ηταν τόσο ,όπως λές, κ.τ.λ κ.τ.λ για να καταληξεις στο τέλος, παραθέτοντας διάφορα επιχειρήματα , με τα οποία βέβαια συμφωνώ απόλυτα, οτι οι διαχειριστές αυτής της κρίσης εχουν αποτύχει παταγωδώς.
Ομολογώ επίσης οτι δεν έχω εξειδικευμένες οικονομικές γνώσεις ,ξέρω ομως μια αρχή που διέπει ολες τις επιστήμες απο την κλασική Φυσική και τα Μαθηματικά ως την Κοινωνιολογία και τα Οικονομικά.Τη αρχή του ΑΙΤΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΙΤΙΑΤΟΥ.
Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν η κρίση δεν προήλθε απο παρθενογένεση νομίζω, ουτε έπεσε εξ ουρανού.Υπάρχουν συγκεκριμένα αίτια και συγκεκριμένοι υπαίτιοι για την κρίση , η για να το πούμε αλλιώς, για τον εφιάλτη που περνάει η χώρα μας.Για αυτά τα αίτια ακριβώς και για τους υπαίτιους οι οποίοι (άκουσον ,ακουσον) διαχειρίζονται και την κρίση ,δεν αναφέρεις λέξη φίλε Μαρίνο.Ολη η προσπάθεια σου καταναλώνεται να πείσεις οτι θα αποτύχουν.Ε λοιπόν και να επιτύχουν ποιό θα είναι το ζουμί της υπόθεσης;Τι θα μας πουν; Οτι εντάξει αφελή λαέ,(για να μη χρησιμοποιήσω άλλη λέξη) ,φέραμε μια χρεοκοπία ,αρκετοί αυτοκτόνησαν,πολλοί πείνασαν, μαγαζιά έκλεισαν ,ο κόσμος έχασε την δουλειά του , αλλα δεν πειράζει,εμείς που φέραμε την χρεοκοπία, τα καταφέραμε εκ των υστέρων να σας απαλύνουμε λιγο τον πόνο και …την άλλη φορά τα ξαναλέμε.
Ολα αυτά βέβαια οπως καταλαβαίνεις φίλτατε δεν αφορούν βέβαια εσένα προσωπικά αλλά γενικά την είκονα του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ οπου δεν τονίζονται απο τους συντρόφους που μετέχουν στις διάφορες συζητήσεις,με δυναμικο τρόπο τα αίτια της κρίσης ουτε ποιοί είναι υπαίτιοι.Αντιθέτως , αφήνουν του υπαίτιους να μας κουνούν το δάχτυλο και να προσπαθούν να βγάλουν προς τα έξω οτι …για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.Ημαρτον.
Ολα αυτά βέβαια συνεπικουρούμενα απο τη « άχνη για κουραμπιέδες» της Παπαρήγα, το Τζογλαν μποϊ της κυρα Γαρουφαλιάς(Κανέλλη) και τα χυδαία βιντεοκατασκευάσματα της ΚΝΕ.
Τελειώνοντας αλλάζω λίγο τα τελευταία ερωτηματικά σου.
Τελικά τι δεν έχουμε καταλάβει; Πως ακριβώς φτάσαμε εδω;Γιατί; Τις πταίει;Πως θα σηκωθούμε όρθιοι ;και το κυριότερο ……(λαμβάνοντας υπόψη τα αίτια και τα αποτελέσματα) πως δεν θα ξαναφτάσουμε σαυτό το σημείο;