Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
6 Δεκεμβρίου 2022

Αψυχολόγητη δήλωση από τον τουλάχιστον “θλιβερό” Παπαδημούλη. Βάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο “κάδρο” της διαπραγμάτευσης;

Δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα συνεννόησης του ΣΥΡΙΖΑ με τον Σαμαρά, ιδιαίτερα στο ζήτημα του χρέους

Αρνητική εντύπωση προκαλεί η δημόσια πρόταση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη ότι χρειάζεται να γίνει «συνάντηση Τσίπρα-Σαμαρά και μια συμφωνία πακέτο για ΠτΔ, εκλογές και απομείωση του χρέους»!

Μάλιστα τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ αναφέρουν ότι κάποια «πηγή της Κουμουνδούρου» δίνει κάλυψη σ’ αυτή τη δήλωση, ως δήθεν, τμήμα ενός πλαισίου που έθεσε ο Α. Τσίπρας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην τελευταία συνάντησή τους.

Καθαρό ψέμα! Ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρότεινε συνεννόηση με την κυβέρνηση για κοινή στάση απέναντι στους δανειστές. Και πως θα μπορούσε άλλωστε;

Η αντιμετώπιση της διαπραγμάτευσης του χρέους, σε συνεργασία με το Σαμαρά, θα ανέτρεπε την κεντρική πολιτική επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην μνημονιακή κυβέρνηση,  αλλά και συνολικότερα απέναντι στους δανειστές και τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική σε Ελλάδα και Ευρώπη. Μια τέτοια επιλογή θα αποτελούσε πραγματική υπονόμευση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, των συνεδριακών του αποφάσεων.

Για την «ιδρυτική πράξη» της κυβέρνησης της Αριστεράς: «…Ακυρώνουμε τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους…. Επαναδιαπραγματευόμαστε τις δανειακές συμβάσεις και ακυρώνουμε τους επαχθείς όρους τους, θέτοντας ως πρώτο θέμα τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, πραγματοποιώντας λογιστικό έλεγχο. Όπως συμπυκνώνει το σύνθημα «καμιά θυσία για το ευρώ», απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι, υποθηκεύοντας τη χώρα. Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι ότι, σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει ….»

Εάν υπήρχε περιθώριο να συνεννοηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση για το χρέος και μάλιστα με συμφωνία πακέτο για ΠτΔ και εκλογές, θα σήμαινε την αποδοχή ότι δεν είναι ξεκάθαρα διαφορετική και μάλιστα ανταγωνιστική η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για το μνημόνιο και το χρέος από αυτή της κυβέρνησης. Αν υπήρχε διαπραγματευτική γραμμή για το χρέος στην οποία θα μπορούσαν να συγκλίνουν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι τέτοιο θα ενίσχυε την θέση της κυβέρνησης ότι διασφάλισε success story και δεν χρειάζεται ν’ ανατραπεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει σαφές σχέδιο αντιμετώπισης των δανειστών, στην βάση του δεσμευτικού συνεδριακού πλαισίου, που έχει σαν προϋπόθεση την πλήρη συντριβή της μνημονιακής, νεοφιλελεύθερης, συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, την συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς που θα προχωρήσει άμεσα στην ακύρωση των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων και ασφαλώς στην απόρριψη κάθε νέας μνημονιακής δέσμευσης όπως αυτές που συνοδεύουν την λεγόμενη «προληπτική γραμμή στήριξης».

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει δυναμικά την εμπιστοσύνη της κοινωνικής πλειοψηφίας και ταυτόχρονα δέχεται επιθέσεις από συστημικά κέντρα και ΜΜΕ τα οποία, μπροστά στον φόβο της κυβέρνησης της Αριστεράς, επιχειρούν να τον παγιδεύσουν σε σχήματα «εθνικής συνεννόησης», ακόμη και σε κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», η δήλωση Παπαδημούλη μόνο καλό δεν κάνει στην υπόθεση της ανατροπής των μνημονίων και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, στην υπόθεση της ανατροπής του παλιού, σάπιου πολιτικού σκηνικού, στην υπόθεση της σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για την διαγραφή του χρέους, στην υπόθεση της κυβέρνησης της Αριστεράς.

Δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα σύγκλισης και συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ιδιαίτερα στην υπόθεση του χρέους. Μας χωρίζει η άβυσσος που χωρίζει τον κόσμο της εργασίας, τα εκατομμύρια των ανέργων, την κοινωνική πλειοψηφία που έχει δει στα χρόνια των μνημονίων να συντρίβεται η ζωή και τα δικαιώματά της από την ολιγαρχία του μεγάλου κεφαλαίου και του πλούτου σε Ελλάδα και Ευρώπη, από τις σκληρές απαιτήσεις της τρόικας και των νεοφιλελεύθερων ευρωπαϊκών διευθυντηρίων που μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση.

Ή εμείς ή αυτοί!

Γιώργος Σαπουνάς [ΠΗΓΗ]

***************************************************************************************************************************

Πώς μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο κάδρο της διαπραγμάτευσης

 Το  «γάντι» στον ΣΥΡΙΖΑ

[…] Μπροστά σε ένα τέτοιο σενάριο, πάντως, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να βάλει στο… κάδρο της διαπραγμάτευσης και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα φέρεται να είχαν συζητήσει και παλαιότερα ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ωστόσο επιβεβαιώθηκε χθες, και μάλιστα αναμένεται να αποτελέσει «σημαία» στην κυβερνητική ρητορική το επόμενο διάστημα.

«Το παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο, πολύ σκληρό και πολύ συγκεκριμένο και πρέπει να διαμορφώσουμε στο εσωτερικό συνθήκες αρραγούς μετώπου», δήλωσε εξερχόμενος του Μαξίμου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πετώντας το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ. «Η αντιπολίτευση θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, στο επίπεδο ωριμότητας και υπευθυνότητας που απαιτείται», σημείωσε, με εμφανή την πρόθεση να θέσει την Κουμουνδούρου και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα προ των ευθυνών τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως επιμένει στη γραμμή ότι δεν υπογράφει καμία συμφωνία με τους δανειστές και ζητά σταθερά εκλογές.

Πάντως, η στάση της τρόικας δεν μπορεί παρά να προβληματίζει ακόμα και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία τα τελευταία 24ωρα εμφανίζονται με μεγαλύτερη δόση… ρεαλισμού σε σχέση με πριν, με χαρακτηριστικές τρεις περιπτώσεις:

α. Του επικεφαλής του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη (Αθήνα 9.84), που δήλωσε ότι «ενδεχομένως η σκληρή τους στάση (των δανειστών) δεν αφορά μόνο αυτήν την κυβέρνηση. Ίσως θέλουν να δείξουν πώς θα φερθούν και στην επόμενη κυβέρνηση».

β. Του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη (twitter) ο οποίος πρότεινε συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αντώνη Σαμαρά και συμφωνία για το χρέος, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και συγκεκριμένη ημερομηνία των εκλογών.

γ. Του βουλευτή Αλέξη Μητρόπουλου (Βήμα) που δήλωσε χθες ότι «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι ενδεχόμενο να συνεχίσει τη μνημονιακή πολιτική».[ΠΗΓΗ]

Είχαμε αναφερθεί  στο θέμα με άρθρο μας στις 30 Οκτωβρίου:  Θα ζητήσουν υπογραφή Τσίπρα. Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο! , φαίνεται ότι έφθασε  η ώρα των μεγάλων πολιτικών διλλημάτων κι αποφάσεων. Η αριστερά ή θα σκύψει το κεφάλι ή θα προχωρήσει φερέγγυα στις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στον κόσμο της.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

“Κύριε Πρωθυπουργέ, εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό” – Επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Τσίπρα για τα νέα καταστροφικά μέτρα

Θέμα : «Νέα καταστροφικά μέτρα και εφαρμογή του μνημονίου αντί των προεκλογικών εξαγγελιών και των προγραμματικών δηλώσεων» Η τρικομματική κυβέρνηση […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *