Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
20 Αυγούστου 2022

Η υγεία ο μεγάλος ασθενής! Συζήτηση σήμερα προ ημερησίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ι.Ν

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας καθώς και τα Κέντρα Υγείας του Νησιού συζητήθηκαν στο σημερινό περιφερειακό συμβούλιο που διεξήχθη στην Λευκάδα.

2014-11-16 11.55

Αίτημα όλων, των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου, του Εργατικού Κέντρου,  καθώς και πολλών φορέων ήταν να μην περιοριστεί το Περιφερειακό Συμβούλιο σε ένα ακόμα ψήφισμα, αλλά να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες ώστε να αλλάξει η δραματική εικόνα των δομών Υγείας στο Νησί και να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα.
Ωστόσο για άλλη μια φορά ακούστηκαν οι γνώριμες τοποθετήσεις όλων των παρατάξεων καθώς και παράθεση πολιτικών  ιδεών και διαφοροποιήσεων, αφού πρακτικά το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει καμία αρμοδιότητα παρέμβασης και ο ρόλος του στα συγκεκριμένα θέματα  παραμένει διακοσμητικός, με πολλούς περιφερειακούς συμβούλους να επισημαίνουν για άλλη μια φορά ότι ο χρόνος είναι χαμένος και να προτρέπουν το συμβούλιο να ασχοληθεί με τα σοβαρά πρακτικά θέματα που αφορούν την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, χωρίς ωστόσο να υποτιμούν την σημασία του θέματος, επισημαίνοντας ότι τα χέρια τους είναι δεμένα.

2014-11-16 12.04

Στο περιφερειακό συμβούλιο τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος των Εργαζομένων Λευκάδας Χρήστος Βεργίνης, ο οποίος  περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας ενώ έδωσε αναλυτικά στοιχεία του Προϋπολογισμού ο οποίος έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

 

Παράλληλα κατήγγειλε την αυταρχικότητα της κυβέρνησης,  που ποινικοποιεί τους αγώνες των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ κάλεσε το Συμβούλιο μέσω πρωτοβουλιών να ασκήσει πίεση στην ηγεσία του Υπουργείου και να απαιτήσει προσλήψεις προσωπικού, λέγοντας ότι ένα απλό ψήφισμα δεν τους καλύπτει.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η παρέμβαση του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Βόνιτσας Λευκάδας Νίκου Σταματέλου, ο οποίος έκανε λόγο για κίνδυνο ζωών από τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, με τις δαπάνες για την Υγεία να μειώνονται κάθε χρόνο.

Όπως  ανέφερε χαρακτηριστικά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το νοσοκομείο Λευκάδας πήρε έπαινο για περικοπή δαπανών, με άμεσο κίνδυνο για την υγεία του Λευκαδίτη.
Ο ίδιος ζήτησε μια πολιτική απόφαση από το Συμβούλιο που να υπογραμμίζει ότι η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν, κάνοντας λόγο για ένα στόχο που πρέπει να κυνηγήσουν μέχρι τέλους.

 

2014-11-16 12.32

Στην παρέμβαση του ο Δήμαρχος Λευκάδας Κων/νος Δρακονταειδής έκανε λόγο για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποβαθμιστεί, ενώ υπογράμμισε ότι η κατάσταση του Νοσοκομείου Λευκάδας είναι αποτέλεσμα επιλογών πολιτικών που πρέπει να ανατραπούν καθώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος ενώ όλες τις άλλες διεκδικήσεις που πρέπει να κυνηγήσουμε τις χαρακτήρισε «μπαλώματα».

Πρέπει να γίνει σαφές πολιτικά ότι αυτές οι πολιτικές πρέπει να ανατραπούν και έκανε λόγο ότι κάποιοι πολιτικά κρύβονται και αυτό φάνηκε και στο δημοτικό συμβούλιο, ανέφερε που ενώ συμφωνούν για τις δράσεις που πρέπει να παρθούν όταν μπαίνουμε στην ουσία των πολιτικών που παράγουν αυτά τα φαινόμενα κοιτάνε από την άλλη πλευρά και είπε ότι πρέπει να σταματήσει η πολιτική υποκρισία.

 

2014-11-16 12.29

Τον λόγο πήρε και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Γιάννης Λάζαρης, ο οποίος και αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Αναπληρωτή Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκο.

Ο Υπουργός Αναπληρωτής άκουσε με προσοχή τις εισηγήσεις για ενίσχυση του νοσοκομείου, με μόνιμο και επικουρικό ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό και δεσμεύθηκε να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων, ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

2014-11-16 12.33

Σύντομη παρέμβαση έκανε και ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λευκάδας κύριος Χαλικιάς , ο οποίος είπε ότι η Δημοσία Υγεία όπως την ξέρουμε αποτελεί παρελθόν λόγω της υποχρηματοδότησης , με την συνταγματική υποχρέωση της Κυβέρνησης να παρέχει δημόσια Υγεία σε όλους τους Έλληνες να καταστρατηγείτε βάναυσα λόγω της Μνημονιακής Πολιτικής.

 

 

2014-11-16 11.50

 

Στην τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ανέφερε ότι η Υγεία πλήττεται τα τελευταία χρόνια από τις μνημονιακές πολιτικές και από λογικές του σκληρού πυρήνα της  Ευρωπαικής  Ένωσης   και εξέφρασε την αντίθεση του σε αυτή την πολιτική.
Ο ίδιος ανέφερε ότι στηρίζουν απολύτως τα συγκεκριμένα  των εργαζομένων του Νοσοκομείου Λευκάδας, λέγοντας ότι αυτή την εικόνα συναντάμε και σε άλλα Ιόνια Νησιά και πρότεινε μάλιστα  να συμπεριληφθεί στο κείμενο του Περιφερειακού Συμβουλίου την κήρυξη μια ημέρας αγώνα για τη υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας στα Ιόνια Νησιά, καθώς μαζί με όλους τους φορείς να αποφασίσουν σε σύντομο χρόνο για τον ορισμό της ημέρας αγώνα, ο οποίος και θα ανεβάσει τις προσπάθειες ένα επίπεδο και θα επιτρέψει την διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση σε ένα άλλο επίπεδο.
Το κίνημα για την Δημόσια Υγεία πρέπει να ανεβάσει τους τόνους και να επιβάλλει τις θέσεις του όταν οι πολιτικές συνθήκες να το επιτρέψουν.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των επικεφαλείς παρατάξεων καθώς και Περιφερειακών Συμβούλων.
Το ψήφισμα που κατατέθηκε από τους φορείς της Λευκάδας είναι:• αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και βιβλιάριο υγείας.
• Δωρεάν κάλυψη όλου του πληθυσμού, με υπηρεσίες πρόληψης, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δημόσιας υγείας, νοσοκομειακής περίθαλψης και επείγουσας ιατρικής βοήθειας.
• Δωρεάν παροχή όλων των εμβολίων για όλα τα παιδιά και των εξετάσεων που απαιτούνται για την εγγραφή τους στα σχολεία.
• Κατάργηση των πληρωμών, εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες.
• Κατάργηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, στο υγειονομικό υλικό και στις υπηρεσίες Υγείας και μακροπρόθεσμα δωρεάν φάρμακα σε όλους, με προτεραιότητα στα ΑμΕΑ, στους χρόνιους πάσχοντες, στους καρκινοπαθείς.
• ΑΜΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ
• ΑΜΕΣΗ κάλυψη των κενών θέσεων του Νοσοκομείου σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, λοιπό προσωπικό και άλλων υγειονομικών με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στις δημόσιες μονάδες υγείας και στο ΠΕΔΥ.
2014-11-16 13.16
2014-11-16 13.14
ΠΗΓΗ: prisma 95,1.gr

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Ξεκινά πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων για το 2014 από τον Δήμο Λευκάδας σε συνεργασία με το Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας

Ο Δήμος Λευκάδας σε συνεργασία με το Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας ξεκινάει το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων για το έτος 2014. […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *