Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
6 Δεκεμβρίου 2021

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 23/11/2014

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου Μεγανησίου η πρόσκληση για ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Μεγανησίου, με ένα και μοναδικό θέμα (όπως γίνεται πάντα): τη ψήφιση του προϋπολογισμού.

 Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού  Συμβουλίου που θα γίνει στις 23 Νοεμβρίου 2014, ημέρα Κυριακή και ώρα  11:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Μεγανησίου στο Κατωμέρι, στην  ημερήσια διάταξη της οποίας περιλαμβάνεται μόνο το θέμα της ψήφισης του  προϋπολογισμού του Δήμου Μεγανησίου 2015:

(Εισηγητής: ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής)

Θα πρέπει δε να σημειώσουμε ότι αποτελεί κοινό τόπο το ότι ο προϋπολογισμός με την ευρεία έννοια του όρου είναι η έκφραση της πολιτικής βούλησης της διοίκησης του Δήμου για την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματός της, εντός ενός έτους και μέσα από την καθαρά πολιτική διάσταση του όρου, η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου, οποιουδήποτε Δημοτικού Συμβουλίου, συνιστά μία από τις κορυφαίες πράξεις του ανώτατου πολιτικού οργάνου του Δήμου, πέρα από το νομικό περιεχόμενό της ως διοικητικής πράξης.

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι ήδη από τα τέλη του φετινού Ιουλίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας ζητά οι προϋπολογισμοί των δήμων και των περιφερειών να είναι ισοσκελισμένοι ή πλεονασματικοί. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι σε περίπτωση αστοχιών πιθανόν να προκύψει αύξηση των δημοτικών τελών, ενώ απαγορεύεται η λήψη δανείων για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών. [Οδηγίες για την κατάρτιση του προϋπολογισμού των δήμων, οικονομικού έτους 2015].

Ήδη από πέρυσι τον Ιούλιο γράφαμε:

Με απλά λόγια, οι αυξήσεις θα γίνονται όταν υπάρχουν αστοχίες στον προϋπολογισμό, κάτι δηλαδή που είναι σχεδόν μόνιμο φαινόμενο σε Περιφέρειες και Δήμους.

Εξάλλου το στίγμα το είχε δώσει πριν δύο χρόνια και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος δήλωνε ευθέως ότι οι Δήμοι θα πρέπει να μάθουν να ζουν χωρίς το κράτος, δηλ. χωρίς κρατική χρηματοδότηση, σημασιοδοτώντας πλήρως την «αυτονομία της Τ.Α», η οποία έχει πολλές συνδηλώσεις και όχι μόνο χαρακτήρα ευρείας «επικουρικότητας», δηλ. μεταβίβαση λήψης πολιτικών αποφάσεων όχι από το κέντρο, αλλά σε χαμηλότερα κλιμάκια.

Ο κίνδυνος μάλιστα να μπει το κεφάλι των νεοεκλεγμένων Δημάρχων και Περιφερειαρχών στη… «μέγγενη» -το κράτος έχει συνέχεια, άρα το ίδιο οι Δήμοι και οι Περιφέρειες- δεν αποκλείεται, παρά το γεγονός ότι αυτοί δεν ευθύνονται στην περίπτωση που προηγούμενες αρχές και διοικήσεις έχουν σωρεύσει χρέη. Το τοπίο πάντως για τους νεοεκλεγμένους θα ξεκαθαρίσει, αφού σε ένα μήνα από σήμερα θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τη κατάσταση που «κληρονομούν». [Αυξήσεις των δημοτικών τελών «από την πίσω πόρτα» φέρνουν οι οδηγίες κατάρτισης προϋπολογισμών Δήμων και Περιφερειών – «Στη μέγγενη» το κεφάλι των νεοεκλεγμένων;]

Σχετικά

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *