Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Μαΐου 2022

Aπάντηση στο αίτημα των ψαράδων του Μεγανησίου (κι όχι μόνο) για τις βιντζότρατες

Μόνιμη η παύση των βιτνζότρατων από  10.7.2014  με έγγραφο του  Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που δεν αφήνει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης και βάζει ταφόπλακα στις ελπίδες των ψαράδων του Μεγανησίου. Η έντονη γραφή σε σημεία της προκήρυξης που ακολουθεί είναι δική μας.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ 2007 – 2013
ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1 :
«ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ»
ΜΕΤΡΟ 1.1 «ΜΟΝΙΜΗ ΠΑΥΣΗ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ»

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Καλούμε τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αίτηση για χρηματοδότηση της μόνιμης παύσης αλιευτικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του Μέτρου 1.1. του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007- 2013

“Στην παρούσα Απόφαση υπάγονται οι Πράξεις για τη μόνιμη παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων αλιευτικών σκαφών με κύριο αλιευτικό εργαλείο τη «βιντζότρατα» (SB), ηλικίας άνω των δέκα (10) ετών, με τον τρόπο της διάλυσης.”

Οι όροι και οι προϋποθέσεις συγχρόνως για την αποζημίωση όσων κράτησαν μέχρι σήμερα τις άδειες  είναι τόσο αυστηροί που όπως εμείς αντιλαμβανόμαστε, ουδείς  θα την δικαιούται.

Προκειμένου να λάβουν ενίσχυση, τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη με κύριο αλιευτικό εργαλείο τη βιντζότρατα (SB) οι πλοιοκτήτες, πρέπει να καλύπτουν τις εξής προϋποθέσεις:

1. Το σκάφος κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, να είναι τουλάχιστον 10 ετών (από την ημερομηνία έναρξης πλόων) και να έχει παρέλθει η ημερομηνία δέσμευσής του, σε περίπτωση οικονομικής ενίσχυσης στα πλαίσια του Μέτρου 2.1 – «ΝΑΥΠΗΓΗΣΗ ΝΕΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΣΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΛΙΩΝ», του ΕΠΑΛ 2000- 2006.

2. Το σκάφος να είναι εγγεγραμμένο στο Εθνικό και Κοινοτικό Αλιευτικό Μητρώο και τα στοιχεία του (ειδικά η χωρητικότητα σε GT) να είναι σωστά καταγεγραμμένα και να συμφωνούν με τα στοιχεία που αναγράφονται επί των ναυτιλιακών εγγράφων του, (Έγγραφο εθνικότητας ή Άδεια εκτέλεσης πλόων, Πιστοποιητικό Καταμέτρησης, Πρωτόκολλο Γενικής Επιθεώρησης, Άδεια αλιευτικού σκάφους επαγγελματικής αλιείας). Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να προηγηθεί η διαδικασία επανελέγχου των ναυτιλιακών εγγράφων του σκάφους και ανάλογη διόρθωση του Εθνικού Μητρώου Αλιευτικών Σκαφών κατά την υποβολή της αίτησης.

3. Το σκάφος να είναι σε ενεργό αλιευτική δραστηριότητα κατά την τελευταία διετία που προηγείται της ημερομηνίας αίτησης για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, δηλαδή η επαγγελματική άδεια αλιείας του να είναι σε ισχύ τόσο κατά την ημερομηνία αίτησης για ένταξη, όσο και κατά την ημερομηνία διάλυσης

4. Το σκάφος να έχει εργαστεί στη θάλασσα τουλάχιστον 75 ημέρες για κάθε μια από τις δυο δωδεκάμηνες περιόδους, που προηγούνται της ημερομηνίας αίτησης για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας. Η πιστοποίηση της εργασίας στη θάλασσα διενεργείται βάσει της εξέτασης των στοιχείων που περιλαμβάνονται σε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω παραστατικά:

α) ημερολόγιο σκάφους, 7                                 

β) ημερολόγιο αλιείας,

γ) ναυτολόγιο,

δ) τιμολόγια πώλησης αλιευμάτων.

5. Δε λαμβάνονται υπόψη και δε θεωρούνται επαρκή παραστατικά και δικαιολογητικά για την πιστοποίηση της ενεργούς αλιευτικής δραστηριότητας του σκάφους οι υπεύθυνες δηλώσεις των πλοιοκτητών, οι ένορκες βεβαιώσεις μαρτύρων και οι βεβαιώσεις αλιευτικών συλλόγων και συνεταιρισμών.

6. Να έχει παρέλθει η δεσμευτική περίοδος από προηγούμενη οικονομική ενίσχυση για εκσυγχρονισμό.

7. Ο πλοιοκτήτης να είναι νόμιμος ιδιοκτήτης τουλάχιστον για ένα έτος του επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους κατά την ημερομηνία αίτησης για ένταξη και να πληροί τις προϋποθέσεις του επαγγελματία αλιέα, όπως αυτές καθορίζονται από την εθνική νομοθεσία.

 Διαβάστε την υπόλοιπη προκήρυξη ΕΔΩ

Σχετικά

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *