Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
10 Δεκεμβρίου 2022

Εντολή προς τους δήμους για αξιοποίηση περιουσίας

AΠO μηδενική βάση θα εξετάσει η κυβέρνηση τη χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ βάσει και των δεσμεύσεων του μνημονίου, δήμοι και περιφέρειες θα πρέπει να κινηθούν περισσότερο στην κατεύθυνση της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας τους και λιγότερο στη διαχείριση κονδυλίων από τον προϋπολογισμό (όπως π.χ. τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας).

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίασαν στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των 325 καλλικρατικών δήμων (1.034 δήμοι που λειτουργούσαν τον περασμένο Δεκέμβριο) και των 13 περιφερειών, από τα οποία προκύπτουν τα εξής:

Tο ελάχιστο κόστος λειτουργίας και τοκοχρεολυσίων των δήμων είναι ετησίως 3,8 δισ. ευρώ και τα έσοδά τους 4,01 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες, το ελάχιστο κόστος λειτουργίας και τοκοχρεολυσίων υπολογίζεται στα 582,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα σταθερά τους έσοδα στα 670,2 εκατ. ευρώ.

Το 2010 και 2011 έγιναν περικοπές 1,4 δισ. ευρώ στους ΟΤΑ.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε τρίτους φορείς διαμορφώθηκαν στις 31/12/2010 στα 552 εκατ. ευρώ περίπου.

Ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα δοθούν από το Yπουργείο Εσωτερικών στοιχεία για το σύνολο των υποχρεώσεων των δήμων, συμπεριλαμβανομένων όσων βρίσκονται στο “κόκκινο” από πλευράς χρεών και ελλειμμάτων. Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να διακοπεί η χρηματοδότηση των ΟΤΑ από την κυβέρνηση και ότι το Δημόσιο θα βοηθήσει τους υπερχρεωμένους δήμους βελτιώνοντας τους όρους των δανείων που λαμβάνουν και αξιοποιώντας την ακίνητη περιουσία τους.

Oσον αφορά την ευρύτερη χρηματοδότηση των ΟΤΑ, οι δύο υπουργοί τόνισαν ότι είναι δεδομένη η συνταγματική αυτοτέλεια των δήμων αλλά θα τους παρασχεθεί η τεχνική υποστήριξη από την κυβέρνηση, ειδικά στους δήμους με μεγάλα χρέη και ελλείμματα, γιατί υπάρχουν πολλά «λιμνάζοντα» ακίνητα.

Παράλληλα ανέφεραν ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την οικονομική κατάσταση της γενικής κυβέρνησης συνολικά, ότι διασφαλίζεται το ελάχιστο λειτουργικό κόστος των ΟΤΑ, αλλά και ότι “έχει φτάσει η ώρα να δούμε την κατανομή των πόρων, προαναγγέλλοντας αλλαγές στον τρόπο κατανομής συγκεκριμένων εσόδων που πηγαίνουν στους δήμους, όπως είναι τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων”.

ΠΗΓΗ : express.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *