Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
25 Απριλίου 2024

Eνός κακού μύρια έπονται… Μας οδηγούν σε “συνεκμετάλλευση” στο Αιγαίο

Περίεργες δηλώσεις  από την  Αμερικάνικη εταιρεία Νoble Energy που έχει  αναλάβει να στήσει την εξέδρα εξόρυξης  στην  Κύπρο

Σε περίεργες δηλώσεις προχώρησε ο  γενικός διευθυντής της Noble Energy στην Κύπρο, Τζον Τόμιτς, μιλώντας σε συνέδριο του Economist ανέφερε πως δεν έχουν εντοπιστεί αρκετές ποσότητες φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, που να επιτρέπουν τη δημιουργία ενός τερματικού υγροποίησης, και επί του παρόντος η πιο ενδιαφέρουσα επιλογή είναι η δημιουργία περιφερειακών αγωγών.

Δηλαδή της λύσης που προωθεί μετ΄ επιτάσεως η Τουρκία μέσω αγωγών που θα περνούν από το έδαφός της εκβιάζοντας έτσι όποια στιγμή θέλει την Κύπρο και φυσικά βάζοντας στο «παιχνίδι» και το ψευδοκράτος των κατεχομένων.

Ο  Τόμιτς πως το χερσαίο τερματικό υγροποίησης είναι μια δαπανηρή επιλογή, που απαιτεί την ανακάλυψη μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αρκετό φυσικό αέριο. κατά τη γνώμη μας. για να αναλάβουμε ένα τέτοιο έργο έτσι αναζητούμε άλλες επιλογές».

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι υπάρχει «μια καλή πιθανότητα» εξεύρεσης περισσότερων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Κύπρο, τόσο από τη Noble, όσο και από άλλες εταιρείες.

Σημείωσε παράλληλα ότι η σωστή εκτέλεση ενός έργου, χωρίς καθυστερήσεις και εντός του προϋπολογισμού του, μεγιστοποιούν τις πιθανότητες να καταστεί επιτυχές.

Ο Τζον Τόμιτς είπε ότι η Noble σχεδιάζει πρόσθετες γεωτρήσεις το 2015.[ΠΗΓΗ]

Επίσημοι τουρκικοί χάρτες εισχωρούν στο Καστελόριζο και την κυπριακή ΑΟΖ!

Η πρόσφατη έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο, δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο τυχαίο περιστατικό αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας στην περιοχή της Μεσογείου.

Αυτό τουλάχιστον δείχνει η στρατηγική που έχει ακολουθήσει η Τουρκία αντιμετωπίζοντας τις Κυπριακές έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr τα τουρκικά υπουργεία Εξωτερικών και Ενέργειας και Φυσικών Πόρων έχουν προχωρήσει σε μια σειρά από δημοσιεύσεις χαρτών, οι οποίοι περιλαμβάνουν τα θαλάσσια οικόπεδα που έχει χαράξει η Τουρκία εντός του δικού της – όπως τον αντιλαμβάνεται – χώρου αποκλειστικής εκμετάλλευσης.

Και οι χάρτες αυτοί σταδιακά επεκτάθηκαν με νεώτερες δημοσιεύσεις, εντός των χώρων αποκλειστικής εκμετάλλευσης τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της Ελλάδας. Οι χάρτες αυτοί ακόμη και σήμερα παραμένουν δημοσιευμένοι

Σύμφωνα με την εκτίμηση διπλωματικών αναλυτών, οι κινήσεις αυτές της Τουρκίας έχουν διπλή στόχευση, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, επιχειρώντας να δημιουργήσουν κλίμα έντασης και αμφισβήτησης που θα αποθαρρύνει ξένους επενδυτές και θα σταματήσει τις εν εξελίξει ερευνητικές προσπάθειες τόσο στη μαρτυρική Μεγαλόνησο όσο και στην Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Οι χάρτες
Η Τουρκία δεν επέλεξε να κινηθεί εξαρχής αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Η πρώτη δημοσίευση χάρτη με 30 οικόπεδα θαλασσίων ερευνών στα ανοιχτά νότια από παράλια της Τουρκίας , γίνεται από την τουρκική κυβέρνηση το Νοέμβριο του 2007, χωρίς ωστόσο να υπάρχει υπερκάλυψη σε κανένα σημείο ούτε με την κυπριακή ΑΟΖ ούτε με την ελληνική ΑΟΖ.

Στη συνέχεια όμως, ξεδιπλώθηκε η στρατηγική της Άγκυρας: Τον Ιούνιο του 2011 το υπουργείο ενέργειας και φυσικών πόρων της Τουρκίας προσθέτει δύο οικόπεδα τα οποία εισέρχονται στην περιοχή νότια από το Καστελόριζο, το οποίο σύμφωνα με την Τουρκική άποψη δε διαθέτει ΑΟΖ.

Ακολουθούν αλλεπάλληλες νέες δημοσιεύσεις από τον Ιανουάριο του 2012 έως και το Νοέμβριο του 2013 κατά τις οποίες προστίθενται συνολικά 8 νέα οικόπεδα τα οποία εισέρχονται σε μια συνολική έκταση 42.000 km2 εντός της ελληνικής ΑΟΖ αμφισβητώντας όχι μόνο το Καστελόριζο αλλά και μεγαλύτερα νησιά όπως η Ρόδος, η Κάρπαθος και η Κάσος.

Αλλά και στην Κύπρο ενώ οι πρώτοι χάρτες δεν εισχωρούσαν εντός των περιοχών που εμπίπτουν στην ΑΟΖ της Λευκωσίας, ακολούθησαν νεώτερες δημοσιεύσεις αρχικά με δύο νέα τουρκικά θαλάσσια οικόπεδα που εισχωρούσαν σε 5 θαλάσσια οικόπεδα του κυπριακού γύρου παραχωρήσεων. Η τουρκική πρόκληση κορυφώθηκε με τον τελευταίο χάρτη που δημοσιεύτηκε και στον οποίο χαράχτηκαν δύο ακόμη νέα θαλάσσια οικόπεδα, τα οποία αμφισβητούν συνολικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στα δυτικά του νησιού και στην περιοχή όπου τέμνονται οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι τα θαλάσσια οικόπεδα στα οποία η Τουρκική πλευρά επιχειρεί να εγγράψει υποθήκες διεκδικήσεων έχουν παραχωρηθεί στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων TPAO, ενώ τρία ακόμη οικόπεδα, τα οποία ωστόσο δεν βρίσκονται σε ζώνες αμφισβήτησης, έχουν παραχωρηθεί από την TPAO με εξουσιοδότηση ερευνών στην Shell.

Χάρης Φλουδόπουλος[ΠΗΓΗ]

Την συνεκμετάλλευση στο Αγαίο είχει προβλέψει πριν 10 χρόνια ο Γιώργος Καρατζαφέρης,  για κάντε ένα κόπο κι ακούστε το:

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights