Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
21 Ιουνίου 2024

Στο 2015 μετατέθηκε η ζεύξη της Λευκάδας

Νέα παράταση για τη διενέργεια διαγωνισμού με τη διαδικασία της παραχώρησης για την υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας με το Νομό Αιτωλοακαρνανίας

Νέα, 6η στη σειρά παράταση είχαμε και για την δημοπράτησης για την κατασκευή με τη διαδικασία της παραχώρησης για την υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας με το Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Υποδομών η δημοπράτηση θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου 2015.  Ο πλήρης τίτλος του έργου είναι  «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Έργου: Υποθαλάσσια Ζεύξη Λευκάδας.
Ο λόγος της νέας 6ης παράτασης είναι γιατί ΑΚΤΩΡ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ζητούν εγγράφως διευκρινίσεις-αιτήματα σε άρθρα της Προκήρυξης και έτσι το Υπουργείο Υποδομών έκρινε σκόπιμη την παράταση καθώς τυχόν θετικές απαντήσεις  θα φέρουν τροποποιήσεις στις προϋποθέσεις της συμμετοχής εταρειών.
Η υλοποίηση της «Υποθαλάσσιας Ζεύξης Λευκάδας – Ν. Αιτωλοακαρνανίας» αφορά κατασκευή έργου μείζονος σημασίας, το οποίο αφ` ενός θα αποσυμφορήσει την πόλη της Λευκάδας από τη διαμπερή κυκλοφορία, η οποία είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη κατά τους θερινούς μήνες, αφ` ετέρου θα επιτρέπει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στον Δίαυλο Λευκάδας.
Σκοπός του Ανταγωνιστικού Διαλόγου είναι:
α. Να καθορισθούν τα τεχνικά μέσα με τα οποία θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν αποτελεσματικότερα οι ανάγκες και οι στόχοι του Δημοσίου, σε σχέση με το υπό εκτέλεση Έργο.
β. Να προσδιορισθεί η νομική και η χρηματοοικονομική οργάνωση της υλοποίησης του Έργου.
Η εκμετάλλευση του Έργου μπορεί να κινητοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της κατασκευής, της λειτουργίας και της συντήρησής του. Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων/ Μελετών-Κατασκευών Έργων Παραχώρησης Αττικής και Ιονίας Οδού (ΕΥΔΕ / Μ-Κ- Ε.Π.Α. & ΙΟ).
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Ανάληψη με σύμβαση παραχώρησης της μελέτης, κατασκευής, χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του έργου της οδικής σύνδεσης της Λευκάδας με τον Ν. Αιτωλοακαρνανίας μέσω υποθαλάσσιας σήραγγας (σε αντικατάσταση της υφιστάμενης γέφυρας), με τα συνοδά έργα.
Το έργο περιλαμβάνει:
– Την κατασκευή οδικού τμήματος συνολικού μήκους 3 χλμ. περίπου (συμπεριλαμβανομένης της υποθαλάσσιας σήραγγας). Η αφετηρία θα βρίσκεται επί της Εθνικής Οδού 42 (Αμφιλοχία-Λευκάδα) νοτιοανατολικά του Κάστρου της Αγ. Μαύρας και το πέρας θα βρίσκεται στον περιφερειακό δακτύλιο της πόλης της Λευκάδας,
– Την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας κάτω από τον υφιστάμενο Δίαυλο Λευκάδας, με τα απαραίτητα τεχνικά έργα εισόδου και εξόδου, συνολικού μήκους 1,1 χλμ. περίπου, ώστε να είναι δυνατή η απρόσκοπτη διέλευση των πλοίων από τον Δίαυλο και η ταυτόχρονη είσοδος/έξοδος των οχημάτων στο νησί της Λευκάδας, καθώς και την κατασκευή των απαραίτητων οδικών συνδέσεων με το υφιστάμενο δικτύο,
– Τη διαπλάτυνση του Διαύλου Λευκάδας, στο τμήμα από το τεχνικό έργο της υποθαλάσσιας σήραγγας μέχρι το κάστρο Αγ. Μαύρας,
– Την κατασκευή Τουριστικού Λιμένα (Μαρίνας) σκαφών μεγάλου μήκους στην περιοχή του Διαύλου, βορειοανατολικά του υφιστάμενoυ και υπό λειτουργία τουριστικού λιμένα σκαφών αναψυχής Λευκάδας, εφόσον ενταχθεί στο έργο παραχώρησης.
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε τρεις (3) φάσεις:
– Α’ φάση: εκδήλωση ενδιαφέροντος – προεπιλογή,
– Β’ φάση: ανταγωνιστικός διάλογος – διαβούλευση,
– Γ’ φάση: υποβολή δεσμευτικών προσφορών και ανάδειξη αναδόχου.Αποδεκτό τεχνικό έργο (Α.Τ.ΕΡ.):
– Σήραγγα μήκους L>500 μ. που έχει κατασκευαστεί με οποιαδήποτε μέθοδο ή/και,
– Υποθαλάσσια σήραγγα μήκους L> 100μ. που έχει κατασκευαστεί με οποιαδήποτε μέθοδο.
0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights