Οι 24 ζητούν εξηγήσεις για την επί 21 χρόνια ολιγωρία του Δήμου Αθηναίων ή και σκόπιμη κωλυσιεργία για την μη τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο δήμο της Αθήνας.
Η ενέργεια τους αυτή, εξηγούν, σχετίζεται με την εθνικιστική έξαρση των Σκοπίων που όπως υποστηρίζουν γιγαντώνεται ενώ συνεχίζεται και η οικειοποίηση της ελληνικής ιστορίας και των ελληνικών συμβόλων.
Υπενθυμίζουν, ότι ο χάλκινος ανδριάντας του στρατηλάτη, έργο του αείμνηστου γλύπτη Γιάννη Παπά, αγοράστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη το 1993 και παραχωρήθηκε στο Δήμο Αθηναίων, προκειμένου να τοποθετηθεί σε κατάλληλο κεντρικό σημείο.
Βέβαια το θέμα το συγκεκριμένο γλυπτό δεν είναι νέο, αφού φέτος τον Ιούλιο ο Γιώργος Σούρλας με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη ζητούσε ακριβώς το ίδιο πράγμα, επισημαίνοντας στην επιστολή του ότι “πρέπει να τεθεί τέρμα σε μια διαδικαστική περιπέτεια που κρατάει πάνω από είκοσι χρόνια, διπλάσια δηλαδή από εκείνα που χρειάστηκε για την εκστρατεία του ο Μέγας Αλέξανδρος.”, σημειώνοντας παράλληλα ότι το θέμα το είχε φέρει στη Βουλή το 2008 (δείτε παρακάτω το επισυναπτόμενο απόκομμα-φωτό της εφημερίδας “ΣΗΜΕΡΙΝΗ” των Σερρών).
«Προς τους Υπουργούς:
1) Εσωτερικών
2) Πολιτισμού & Αθλητισμού
Θέμα: Τοποθέτηση ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα
Κύριοι Υπουργοί,
Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας – με αφορμή σχετική επιστολή του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας κ. Γιώργου Σούρλα, πληροφορίες για γραφειοκρατικά εμπόδια ή και σκόπιμη κωλυσιεργία, από πλευράς Δήμου Αθηναίων, σε ότι αφορά στην τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε κεντρικό σημείο της Πρωτεύουσας.
Όπως είναι γνωστό, ο χάλκινος ανδριάντας του στρατηλάτη, έργο του αείμνηστου γλύπτη Γιάννη Παπά, αγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη το 1993 και παραχωρήθηκε στο Δήμο Αθηναίων, προκειμένου να τοποθετηθεί σε κατάλληλο κεντρικό σημείο.
Επειδή μέχρι τώρα, εικοσιένα χρόνια μετά, ο Δήμος Αθηναίων δεν κατάφερε να βρει ένα κατάλληλο σημείο για να τοποθετήσει τον ανδριάντα -κάτι που μόνο θλίψη, θυμό και οργή προκαλεί,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1- Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν, για την υλοποίηση της συμφωνίας δωρεάς του ανδριάντα από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Δήμο Αθηναίων.
2- Αν εξετάζουν τη δυνατότητα ανάκλησης της δωρεάς, λόγω μη τήρησης συμβατικών υποχρεώσεων εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων και τοποθέτησης του μνημείου σε δημόσιο χώρο, με πρωτοβουλία και ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας.
Τη στιγμή που η εθνικιστική έξαρση των Σκοπίων γιγαντώνεται και η οικειοποίηση της Ελληνικής ιστορίας και Ελληνικών Συμβόλων συνεχίζεται, οποιαδήποτε ολιγωρία και κωλυσιεργία είναι μη ανεκτή.
Οι ερωτώντες βουλευτές
1. Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ (Ν. Τρικάλων)
2. Ιορδάνης ΤΖΑΜΤΖΗΣ (Ν. Πέλλας)
3. Θεόδωρος ΣΟΛΔΑΤΟΣ (Ν. Λευκάδος)
4. Παύλος ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ (Ν. Λέσβου)
5. Τιμολέων ΚΟΨΑΧΕΙΛΗΣ (Ν. Γρεβενών)
6. Δημήτριος ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ (Ν. Μεσσηνίας)
7. Σάββας ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Β΄ Θεσσαλονίκης)
8. Ασημίνα ΣΚΟΝΔΡΑ (Ν. Καρδίτσας)
9. Ανδρέας ΜΑΡΙΝΟΣ (Ν. Ηλείας)
10. Γεωργία ΜΠΑΤΣΑΡΑ (Ν. Ημαθίας)
11. Αθανάσιος ΝΤΑΒΛΟΥΡΟΣ (Ν. Αχαϊας)
12. Δημήτριος ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ (Ν. Πιερίας)
13. Κωνσταντίνος ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Ν. Φθιώτιδος)
14. Άννα ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ (Β΄ Αθηνών)
15. Ευθύμιος ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ (Ν. Χαλκιδικής)
16. Γεώργιος ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ (Ν. Ηλείας)
17. Άννα ΜΑΝΗ-ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (Ν. Πιερίας)
18. Κωνσταντίνος ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ (Α΄ Θεσσαλονίκης)
19. Γεώργιος ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Ν. Κιλκίς)
20. Παναγιώτα ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ (Β΄ Αθηνών)
21. Φωτεινή ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ (Ν. Σερρών)
22. Θεόδωρος ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ (Β΄ Θεσσαλονίκης)
23. Ανδρέας ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (Ν. Βοιωτίας)
24. Ιωάννης ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ (Ν. Καβάλας)»