Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ευκαιρία για αναθεώρηση των «νεοφιλελεύθερων δογμάτων»στον τουρισμό

ΣΥΡΙΖΑ

Δήλωση του υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Τουρισμού Μιχάλη Κριτσωτάκη

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού προσφέρεται για αναστοχασμό των προβλημάτων και των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τουρισμός στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Ο εισερχόμενος τουρισμός στην Ελλάδα έχει αναμφίβολα ανοδική πορεία τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που ακολουθείται έχει οδηγήσει σε αναπόφευκτες στρεβλώσεις. Σήμερα, αποδεικνύεται στην πράξη ότι ούτε η «άνοδος του τουρισμού» μπορεί να ταυτίζεται με τη «ανάπτυξη» στη χώρα ούτε επ’ ουδενί, ο τουρισμός να θεωρείται «βαριά βιομηχανία».

Παρά τις θριαμβολογίες για «success story του τουρισμού» ως διέξοδος από την κρίση, η αύξηση των αφίξεων οριακά καλύπτει την πτώση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι και ανά διανυκτέρευση, ενώ η εμπορική κίνηση και η κατανάλωση ελληνικών αγαθών στις τουριστικές περιοχές φαίνεται να μειώνεται.

Την ίδια ώρα, η μείωση των πραγματικών θέσεων εργασίας, μισθών και επιδομάτων και η φορο-επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οδηγώντας τις είτε στο κλείσιμο είτε στη φοροδιαφυγή, έχει καταστήσει τα οφέλη του ελληνικού τουρισμού υπόθεση «πολύ λίγων». Όσο για τον εσωτερικό τουρισμό,   η κατάρρευση του οξύνει τις επιπτώσεις του all inclusive, της συρρίκνωσης της τουριστικής περιόδου.

Η εντελώς μονομερής ανάγνωση των τουριστικών μεγεθών από την κυβέρνηση αναπαράγει αυτή τη λογική, προκειμένου να δικαιολογήσει μια σειρά από ακραίες νεοφιλελεύθερες παρεμβάσεις με τρομακτικές συνέπειες στην εργασία, στο περιβάλλον, στις τοπικές κοινωνίες και στη μικρομεσαία διαστρωμάτωση. Στόχος είναι η υπερσυγκέντρωση τουριστικών κεφαλαίων και η εγκαθίδρυση ενός νέου τύπου τουριστικού προτύπου στην Ελλάδα: των μεγάλων και περιχαρακωμένων «τουριστικών χωριών», αποκλεισμένων από τις τοπικές κοινωνίες, που θα θυμίζουν προορισμούς του Ειρηνικού, του Ινδικού και της Καραϊβικής.

Βιώνουμε μια περίοδο, όπου ολόκληρη η ευρωζώνη σαρώνεται από νεοφιλελεύθερες πολιτικές μνημονίων και λιτότητας. Παράλληλα, ο τουρισμός είναι ανά πάσα στιγμή ευάλωτος σε διεθνείς κρίσεις (ένοπλες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, ενταφιασμός χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, εμφύλιος στην Ουκρανία, χρεοκοπίες tour operator στη Ρωσία). Ως αποτέλεσμα, οι οικονομίες των χωρών με έντονη τουριστική δραστηριότητα αντί να ανασαίνουν, γίνονται όλο και πιο επισφαλείς.

Η 27η Σεπτέμβρη είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. Ας αποτελέσει και μια ευκαιρία να αναθεωρηθούν τα δόγματα του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. Ας γίνει η Ελλάδα παράδειγμα τουριστικής ανάπτυξης που βάζει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του πάνω από τις αγορές, αξιοποιεί τους τουριστικούς πόρους, προσφέρει σταθερό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον και εντάσσεται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και των αναδιανεμητικών πολιτικών που θέτει η Αριστερά.

Το Γραφείο Τύπου

_______________

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία, η οποία καθορίσθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970.

Κύριος στόχος του εορτασμού αυτού είναι η ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής συμβολής του τουρισμού στην ευδαιμονία της διεθνούς κοινότητας. (ΠΗΓΗ)

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights