Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
9 Δεκεμβρίου 2021

“Έφυγε” πλήρης ημερών ο ιστορικός και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Σπύρος Λουκάτος

Έφυγε από τη ζωή ο ιστορικός και συγγραφέας Σπύρος Λουκάτος, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και ένας από τους σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους της Κεφαλονιάς, με πλήθος δράσεων και παρεμβάσεων στην πολιτιστική και πολιτική ζωή του τόπου.
Μήνυμα του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

Ο θάνατος του Κεφαλλονίτη Δρα Ιστορικού Σπύρου Λουκάτου αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο της Επτανησιακής και γενικότερα της Ελληνικής ιστοριογραφίας. Ιδιαίτερα στον Ιόνιο χώρο, με τις πρωτότυπες μελέτες του ανέδειξε γεγονότα και πρόσωπα του Επτανησιακού Ριζοσπαστισμού, του Πρωτοσοσιαλιστικού κινήματος και της Εθνικής Αντίστασης.

Αλλά ο Σπύρος Λουκάτος δεν αγωνίστηκε μόνο στο στίβο της Ιστορικής Επιστήμης.

Υπήρξε ο ίδιος αταλάντευτος αγωνιστής της ζωής. Από τα πρωτοπόρα πατριωτικά στοιχεία στην Ιταλογερμανικη περίοδο συνέβαλε καθοριστικά στο Νησί του, στην Κεφαλονιά, στη συγκρότηση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ), του οποίου αναδείχθηκε επάξια βασικό στέλεχος. Με τη δράση του, σε όλη τη περίοδο της κατοχής, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και με κίνδυνο της ζωής του, αγωνίστηκε για την Ανεξαρτησία της Πατρίδας από τους κατακτητές και για την Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Ο Σπύρος Λουκάτος υπήρξε ακόμη αγωνιστής ήθους.

Με τη στάση του τόσο στα χρόνια της κατοχής όσο και αργότερα, μέχρι και τις τελευταίες ώρες της ζωής του, τίμησε τις άξιες της ανθρωπιάς, της συνέπειας και της ανιδιοτέλειας. Σεμνός αγωνιστής ο ίδιος, έλαμπε με το ήθος του και παραδειγμάτιζε τους νεώτερους.

Σε αυτή τη κρίσιμη για την Πατρίδα μας περίοδο, η προσωπικότητα του Σπύρου Λουκάτου μπορεί να γίνει οδηγός μας στους σύγχρονους αγώνες ανάκτησης της εθνικής μας αξιοπρέπειας, κατοχύρωσης της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας και της υπεράσπισης των Κοινωνικών κατακτήσεων του λαού.

________________________

Ο Σπύρος Δημ. Λουκάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1915, όπου και πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές του. Το 1937 αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Στη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου υπηρέτησε στην Κεφαλονιά και στη συνέχεια ως εκπαιδευτής στο Σύνταγμα Δωδεκανησίων στο Χαϊδάρι Αττικής, με το οποίο τον Ιανουάριο του 1941 προωθήθηκε στη ζώνη των πρόσω και πήρε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις στο μέτωπο Αρμενοχωρίου-Φλώρινας-Μοναστηρίου. Μετά την κατάρρευση του μετώπου επέστρεψε στην Κεφαλονιά και συνέβαλε στη θεμελίωση της Εθνικής Αντίστασης στη γενέτειρά του· σύντομα αναδείχθηκε σ’ ένα από τα κορυφαία ηγετικά στελέχη του ΕΑΜ, ενώ ταυτόχρονα υπηρετούσε ως φιλόλογος καθηγητής σε Γυμνάσια του νησιού. Για την αντιστασιακή του δράση καταδιώχθηκε από τους κατακτητές: φυλάκιση, καταδίκη σε εκτέλεση, την οποία απέφυγε, μαζί με άλλους αγωνιστές, χάρη στις λαϊκές κινητοποιήσεις.
Ο Σπ. Λουκάτος επιδόθηκε και στην επιστημονική μελέτη και αρχειακή έρευνα. Το πλούσιο μέχρι σήμερα συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 15 βιβλία ιστορικού περιεχομένου και περισσότερα από 260 δημοσιεύματα σε επιστημονικά περιοδικά της χώρας και του εξωτερικού.

Βιβλιογραφία

(2012) Τα χρόνια της απελευθέρωσης και του εμφυλίου πολέμου στην Κεφαλονιά και Ιθάκη 1944-1950, Νόβολι
(2011) Τα χρόνια της ιταλικής και γερμανικής κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης στην Κεφαλονιά και Ιθάκη, Νόβολι
(2011) Τα χρόνια της ιταλικής και γερμανικής κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης στην Κεφαλονιά και Ιθάκη, Νόβολι
(2010) Τα χρόνια της γερμανικής και ιταλικής αντίστασης στην Κεφαλονιά και Ιθάκη, Νόβολι
(2007) Μαρίνος Σπ. Αντύπας, Ομοσπονδία Κεφαλληνιακών και Ιθακησιακών Σωματείων
(1997) Τα χρόνια της ιταλικής και γερμανικής κατοχής και της εθνικής αντίστασης στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη, Αλκυών
(1982) Ρόκκος Χοϊδάς: ο κήρυκας του ελληνικού σοσιαλισμού, Αλκυών
 
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2009) Οδύσσεια Κεφαλλονιάς – Ιθάκης, Οδύσσεια
(2008) 1821: Οι αθέατες όψεις, Ελευθεροτυπία
(2008) Κατοχή και Αντίσταση 1941-1945, Ελευθεροτυπία
(2007) Από τα Δεκεμβριανά στον Εμφύλιο, Ελευθεροτυπία
(2003) Κύθηρα: Μύθος και πραγματικότητα, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Κυθήρων [εισήγηση]
0 Shares

Σχετικά άρθρα

Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων: Αυτόνομο υδατικό διαμέρισμα στα Ιόνια Νησιά

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων γνωμοδότησε, για διαχειριστικούς αλλά και για αναπτυξιακούς λόγους, αρνητικά επί: Α. Της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *