Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Απριλίου 2024

Το χειρόγραφο του Αρχιμήδη (του Γ. Γαβρίλη)

Foto: ELLHNIKO ARXEIO.COM

Ένα χειρόγραφο που θα μπορούσε, αν είχε ανακαλυφθεί πριν το Μεσαίωνα, να αλλάξει την ιστορία του κόσμου, ανακαλύφθηκε πρόσφατα από Άγγλους μελετητές. Το χειρόγραφο του Έλληνα Συρακούσιου Αρχιμήδη (287πχ-212 πχ).

Το χειρόγραφο, γνωστό με το όνομα “Archimedes Palimpsest”, περιέχει μεταξύ άλλων το μοναδικό αντίγραφο των «Θεωρημάτων Μηχανικής» του Αρχιμήδη, στο οποίο ο αρχαίος ‘Eλληνας μαθηματικός εξηγεί πώς χρησιμοποιούσε μηχανικά μέσα για να αποδείξει κάποια μαθηματικά του θεωρήματα,  είχε χαθεί περισσότερο από χίλια χρόνια, αλλάζοντας  χέρια ανάμεσα σε αντιγραφείς, καλόγερους, πλαστογράφους κι αναξιόπιστους διανοουμένους. Κανείς δεν αναγνώρισε την αξία του,  μέχρι που βγήκε σε δημοπρασία  (1998) και πουλήθηκε αντί του ποσού των 2εκ.δολαριων. Ο αγοραστής -ανώνυμος φυσικά-  δεν το έκρυψε, αντιθέτως το παρέδωσε σε ανθρώπους που αναγνώριζαν την αξία του,  για να το μελετήσουν. Τελικά,  κατέληξε στο Walters Art Museum της Βαλτιμόρης των Η.Π.Α.
Εκεί το είδαν και το μελέτησαν πιο συστηματικά οι καθηγητές Netz και Saito το 2001.

Η αποκρυπτογράφησή του, όμως,  αποδεδείχθηκε μια όχι και τόσο εύκολη υπόθεση. Κι αυτό,  γιατί το χειρόγραφο είχε υποστεί αλλοιώσεις αλλά και επεμβάσεις από μοναχούς που το είχαν σβήσει και το επαναχρησιμοποίησαν για προσκυνητάρι κι αργότερα από πλαστογράφους που κόπιαραν εικονογραφίες σε κάποιες σελίδες,  για να προσδώσουν στο έγγραφο μεγαλύτερη αξία.

Μαθηματική διάνοια της εποχής του ο Αρχιμήδης,  όσο αποκρυπτογραφούνται οι μελέτες του,  τόσο περισσότερο γίνεται αντιληπτό πως όσα γνωρίζουμε γι αυτόν, είναι σταγόνα μπροστά στον ωκεανό των γνώσεών του. Ο κόσμος μας θα ήταν πολύ διαφορετικός αν το είχαμε ανακαλύψει έστω και διακόσια χρόνια πριν. Ίσως να είχαμε καταφέρει να πάμε και στον  Άρη. Πάντα γνωρίζαμε ότι  ο  Αρχιμήδης έκανε ένα βήμα,  το οποίο οδήγησε στην  εξέλιξη  της  σύγχρονης ανάλυσης.

Αυτό που αποκαλύφθηκε είναι ότι 2000 χρόνια πριν ο Έλληνας Συρακούσιος Αρχιμήδης τα είχε καταφέρει. Είχε αναπτύξει ένα σημαντικό εργαλείο με το οποίο μπορείς να αθροίσεις άπειρα αντικείμενα και να υπολογίσεις μια τιμή. Για την ιστορία, το χειρόγραφο μελετήθηκε για πρώτη φόρα  το 1998, αλλά με προηγμένες μεθόδους  ανάγνωσης συνεχίζεται  μέχρι τις μέρες μας. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι  γίνεται γνωστό πάλι  χάριν του φιλελληνισμού ξένων  ερευνητών.

Πηγή: Διαδίκτυο.

Για όσους θέλουν να δώσουν  συνέχεια,  στο  youtube :  Ιδιοφυΐες που άλλαξαν τον κόσμο-Αρχιμήδης

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights