Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
9 Δεκεμβρίου 2021

ΛΑ.ΣΥ. Δήμου Λευκάδας: «Να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου»

Η βάρβαρη, αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ, τσακίζει ζωές και δικαιώματα. To ότι για μια ακόμη χρονιά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών και μάλιστα σε οξυμμένο βαθμό λόγω έλλειψης προσωπικού, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.

Όσο και αν επιδιώκεται να παρουσιαστεί ως διαχειριστικό ζήτημα, στα πλαίσια του Δήμου, εμείς θεωρούμε ότι και αυτό το πρόβλημα δεν είναι ανεξάρτητο από τις γενικότερες εξελίξεις. Δηλαδή την επιτάχυνση της πορείας συρρίκνωσης του συνόλου των κρατικών υποδομών και των κοινωνικών υπηρεσιών που με πρόσχημα την οικονομική κρίση, το χρέος και τα ελλείμματα έχει ως στόχο την περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή τους. Αυτή ακριβώς τη στρατηγική μείωσης των κοινωνικών παροχών που υπαγορεύει η ΕΕ και η κυβέρνηση, την υλοποιεί κατά γράμμα και η Τοπική Διοίκηση μέσω του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της, τον ‘’Καλλικράτη’’.

Η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται συνεχώς, την ώρα που απαιτείται να δημιουργηθούν και νέοι παιδικοί σταθμοί για να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις που έγιναν.

Στο Δήμο της Λευκάδας αποκλείονται δεκάδες παιδιά από την προσχολική αγωγή. Απορρίφθηκαν οι 100 από τις 143 αιτήσεις για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της Λευκάδας. Καλύτερη είναι η κατάσταση στους παιδικούς, όπου 14 παιδιά μένουν εκτός, στους οποίους όμως συνεχίζονται τα προβλήματα, οι ελλείψεις και τα υπέρογκα τροφεία, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 150 ευρώ.

Η κατάσταση είναι απελπιστική. Δεκάδες οικογένειες δεν έχουν καταφέρει να βρουν μια θέση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση!

Θεωρούμε πως η Προσχολική Αγωγή είναι πρώτα από όλα δικαίωμα των ίδιων των παιδιών, είναι απαραίτητη για την σωστή ψυχοσωματική τους ανάπτυξη και για την ομαλή κοινωνικοποίησή τους. Για αυτό πρέπει να βρίσκεται στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Να διασφαλίζεται η επαρκής χρηματοδότηση, η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονικό, παιδαγωγικό, βοηθητικό προσωπικό και παιδαγωγικό πρόγραμμα ανάλογο με την ηλικία των παιδιών.

 

Απαιτείται άμεσα:

  • Να διεκδικηθούν κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό και από το ΕΣΠΑ και να διατεθούν στους Παιδικούς Σταθμούς για να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις, για να μην μείνει κανένα παιδί έξω, για να στελεχωθούν οι Παιδικοί Σταθμοί με προσωπικό.
  • Κάλυψη όλων των αιτήσεων των παιδιών και αυτών που είναι εκτός κριτηρίων, κατάργηση των τροφείων και αλλαγή των απαράδεκτων κριτηρίων επιλογής των παιδιών.
  • Να διατεθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ που έχουν έρθει στο Δήμο και που προορίζονται για άλλα προγράμματα (στην πλειοψηφία τους άσχετα με τις λαϊκές ανάγκες) προς τους Παιδικούς Σταθμούς.
  • Να μην κλείσει κανένας Παιδικός Σταθμός, να δημιουργηθούν και νέοι.
  • Άμεση επαναλειτουργία του ολοήμερου νηπιαγωγείου της πόλης, του οποίου η λειτουργία έχει ανασταλεί και παρότι είναι στελεχωμένο οι νηπιαγωγοί που έχουν οργανική σε αυτό κρίνονται τα τελευταία χρόνια υπεράριθμες
  •      Να καταργηθούν τα τροφεία.
  • Να αξιοποιηθούν τα προγράμματα για να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι που δούλεψαν μέχρι πέρσι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, για να μην απολυθεί κανείς. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας στους Παιδικούς Σταθμούς.

Για την κατάσταση αυτή, μεγάλες είναι οι ευθύνες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Δεν διεκδίκησε τη στελέχωση των παιδικών σταθμών με το απαραίτητο προσωπικό,, έβαλε υπέρογκα τροφεία-χαράτσια.

Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί και η στάση της νέας Δημοτικής Αρχής.

Ενώ έχει εκλεγεί από τις 26 Μαΐου και γνώριζε την τραγική κατάσταση των Παιδικών Σταθμών (όλο το καλοκαίρι λάμβανε γνώση κι ενημέρωση για όλα τα ζητήματα του Δήμου), δεν έκανε τίποτα για να αναδείξει το ζήτημα. Σε κανένα από τα Δημοτικά Συμβούλια που έγιναν μέσα στο καλοκαίρι, δεν έθεσαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της νυν πλειοψηφίας το ζήτημα.

Γιατί λοιπόν δεν αποκάλυψε έγκαιρα το τι συμβαίνει; Γιατί δεν προχώρησε άμεσα στη διεκδίκηση προσλήψεων και κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό; Γιατί δεν αξιοποιεί κονδύλια που προορίζονται για άλλα προγράμματα, στην πλειοψηφία τους άσχετα με τις λαϊκές ανάγκες; Είναι χαρακτηριστικό και το εξής: η νέα Δημοτική Αρχή παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο σαν δεδομένο και αναπόφευκτο το γεγονός ότι φέτος θα ικανοποιηθούν μόλις 43 αιτήσεις από τις 143 που έγιναν, δηλαδή 100 παιδιά θα μείνουν φέτος εκτός Βρεφονηπιακών Σταθμών, “και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα“, όπως ειπώθηκε.

Καλούμε τους γονείς, τους εργαζόμενους, τους μαζικούς φορείς της πόλης μας να μην αποδεχτούν σαν δεδομένη την αντιλαϊκή πολιτική, να μην συμβιβαστούν με αυτήν. Να απαιτήσουν άμεση λύση. Να οργανώσουν την πάλη τους για να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά, για αποκλειστικά δημόσιους και δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς, στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με μόνιμο προσωπικό.

Εμείς σίγουρα δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι. Θα πιέσουμε με όλους τους τρόπους για να δοθεί λύσει στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, που επηρεάζει τη ζωή δεκάδων οικογενειών.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *