Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
13 Ιουλίου 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας για τις εξελίξεις στο ΤΑΟΛ

Η καταστροφική νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΕΕ στην αγροτική οικονομία, εκφραζόμενη με νόμους της μνημονιακής συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, με ανυπαρξία εθνικού σχεδιασμού με νεοφιλελεύθερη ΚΑΠ, πελατειακές μικροκομματικές εξαρτήσεις στους αγροτικούς συνεταιρισμούς ,οδήγησαν σε βαθειά και παρατεταμένη κρίση τον αγροτικό τομέα, με ορατά τα σημάδια της αποδιοργάνωσης.

Με :
-μείωση της συμμετοχής στο ΑΕΠ του αγροτικού τομέα και μετατροπή της χώρας από πλεονασματική σε ελλειμματική, σε αγροτικά προϊόντα.
-μείωση του αγροτικού εισοδήματος και υψηλή εξάρτησή του από τις κοινοτικές επιδοτήσεις.
-εκτίναξη του κόστους παραγωγής, μεγάλη διαφορά στις τιμές παραγωγού – καταναλωτή κ.α.

Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί ακολουθώντας την κρίση στον αγροτικό τομέα, υποβοηθούμενοι πολλές φορές από διοικήσεις «προθύμων», που ελάχιστη σχέση έχουν με τους αγρότες, χωρίς στόχους και όραμα, απαξιώθηκαν στα μάτια των αγροτών, της κοινωνίας ή διαλύθηκαν. Το ΤΑΟΛ δεν αποτελεί εξαίρεση. Ακολουθώντας φθίνουσα πορεία για πολλά χρόνια έφθασε σε οριακό σημείο. Εμφανείς οι οικονομικές και διοικητικές αδυναμίες. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις προς τους αγρότες, δεν εγγυάται κατοχυρωμένα εργασιακά και οικονομικά δικαιώματα των εργαζομένων του.

Δεν έχει να επιδείξει ουσιαστικά σχεδόν καμία αξιόλογη δραστηριότητα σχετική με τους σκοπούς της ίδρυσής του και της ύπαρξής του, συμβάλλοντας στην απαξίωση της συνεταιριστικής ιδέας

Στη σημερινή κρίσιμη οικονομική κατάσταση, όπου η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα αποτελεί μέσο για την έξοδο από την κρίση, το συνεταιριστικό κίνημα έχει ουσιαστικό ρόλο.

Η όποια αξιοποίηση της περιουσίας του ΤΑΟΛ πρέπει να γίνεται με διαφανείς διαδικασίες, διαλύοντας κάθε καχυποψία, με την ουσιαστική συμμετοχή των συνεταιρισμένων αγροτών του και φορέων του νησιού, στοχεύοντας:

-Στην εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του.
-Στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του και στην παροχή νέων, που να δίνουν νόημα στην ύπαρξή του.
-Να είναι δίπλα στον αγρότη σε όλη τη παραγωγική διαδικασία, τεχνικά και επιστημονικά.
-Να είναι άμεσα συνδεδεμένο με την επεξεργασία και μεταποίηση παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων ή και άλλων.
-Τη διερεύνηση νέων δυνατοτήτων της τοπικής αγροτικής παραγωγής.
-Το αδιαπραγμάτευτο ότι είναι αγροτικός συνεταιρισμός μικροκαλλιεργητών.
– Η αξιοποίηση να είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της περιουσίας του χωρίς κατ΄ ανάγκη να είναι απαραίτητη η παρουσία οποιασδήποτε εταιρείας αξιοποίησης-διαχείρισης.

Το περιοδικό ξεπούλημα της περιουσίας του ΤΑΟΛ αποδείχτηκε μέχρι σήμερα ότι δεν οδήγησε στην αντιμετώπιση των χρεών του.
Σοβαρά ερωτηματικά, σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργούν οι δύο διακηρύξεις διαδοχικών διοικήσεων για το υπάρχον κτίριο του οινοποιείου στο Κάστρο
Η εφαρμογή του ν. 4015/2011, πέραν των άλλων, δημιουργεί εργασιακή ανασφάλεια και άμεσο κίνδυνο για τους εργαζομένους. Σίγουρα για τη δεινή θέση που βρίσκονται σήμερα οι αγροτικοί συνεταιρισμοί δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι. Οποιαδήποτε αλλαγή στα εργασιακά (συμβάσεις εργασίας, επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις, μειώσεις μισθών κ.α.) είναι απαράδεκτες. Η διεκδίκηση αξιοπρεπών σχέσεων εργασίας και συνθηκών δουλειάς είναι αυτονόητη και επιβάλλεται για κάθε εργαζόμενο. Στηρίζουμε και συμπαραστεκόμαστε στων αγώνα τους. Η διοίκηση, που πρέπει να λειτουργεί ως εκπρόσωπος και διαχειριστής των συμφερόντων των μικροκαλλιεργητών – εργατών γης, οφείλει και πρέπει να αξιοποιήσει τη διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας των εργαζομένων. Είναι προφανές ότι όλοι πλήττονται βάναυσα από την οικονομική κρίση, έχουν κοινά συμφέροντα.

Κοινή προσπάθεια των εργαζομένων και των αγροτών πρέπει είναι η προστασία και ανάπτυξη της τοπικής αγροτικής παραγωγής που βάλλεται από τις μνημονιακές επιλογές της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, επιδιώκοντας τον αφανισμό των μικρομεσαίων αγροτών.

Το Συντονιστικό της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας
5/9/2014

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights