Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
6 Δεκεμβρίου 2022

ΕΝΦΙΑ: Με 60 ευρώ το τετραγωνικό ο φόρος ακινήτων στο Μεγανήσι

Γενικευμένο λίφτινγκ στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων κάνει το οικονομικό επιτελείο μετά τις έντονες αντιδράσεις από τα λάθη που προέκυψαν με την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Με την έναρξη των εργασιών της Βουλής την επόμενη εβδομάδα, ξεκινά το ουσιαστικό «ξήλωμα» βασικών σημείων του ΕΝΦΙΑ, έπειτα από τις κοινές αποφάσεις που έλαβαν χθες οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο αναθέρμανσης της αγοράς ακινήτων και σκέφτεται να καταθέσει στην τρόικα πρόταση –όπως αναφέρουν τα Νέα- για μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή από το 23% που είναι σήμερα ίσως και στο 13%. Ένα μέτρο που θα μπορέσει να οδηγήσει σε αύξηση των αγοραπωλησιών καθώς σήμερα υπάρχουν πάνω από 200-250 χιλιάδες απούλητα σπίτια στην αγορά.

Σε ότι αφορά τις αλλαγές του ΕΝΦΙΑ, το αναθεωρημένο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τα εξής:

1. Αύξηση των δόσεων από τις αρχικές 5 σε 6, όχι όμως σε 7 ή 8 που αρχικά είχε αφήσει η κυβέρνηση να διαρρεύσει. Ετσι ο φόρος θα ξεκινήσει να πληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου για όλους και θα λήξει στα τέλη Φεβρουαρίου.

2. Σχεδιάζεται η μείωση κατά 25%-30% στα μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα και καταστήματα – γραφεία που είναι βεβαίως ξενοίκιαστα και δεν αποφέρουν κανένα έσοδο στους ιδιοκτήτες. Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει μείωση του φόρου τουλάχιστον κατά 50%. Η αλλαγή αυτή, ωστόσο, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, μπορεί να γίνει μόνο εφόσον δεν προκύψει συνολική μείωση πάνω από 100 εκατ. ευρώ στα έσοδα από το φόρο.

3. Μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπερβαίνουν και το 50% για πάνω από 500.000 ιδιοκτήτες οικοπέδων σε 4.000 οικισμούς της χώρας όπου δεν έχουν καθοριστεί αντικειμενικές τιμές. Το όφελος για τους φορολογουμένους υπολογίζεται συνολικά στα 167 εκατ. ευρώ και η ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Η ρύθμιση θα προβλέπει ότι στο πλαίσιο της επανεκκαθάρισης που θα γίνει στην κάθε περιοχή ο φόρος θα υπολογιστεί είτε με τις αξίες στις οποίες υπολογίστηκε ο ΦΑΠ του 2013 είτε κανονικά με το σύστημα του ΕΝΦΙΑ και θα υιοθετηθεί το ευνοϊκότερο σύστημα για τους ιδιοκτήτες. Δηλαδή θα πληρωθεί τελικά το μικρότερο ποσό που θα προκύπτει μέσω των συγκεκριμένων υπολογισμών.

4. Υπό εξέταση με την τρόικα τελεί το ενδεχόμενο παροχής έκπτωσης για όσους αποφασίσουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο.

5. Δρομολογούνται απλοποιήσεις στις διαδικασίες χορήγησης έκπτωσης ή και απαλλαγής από το φόρο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πιθανόν με την κατάργηση υποχρέωσης ύπαρξης ασφαλιστικής ενημερότητας. Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά κατά τα πρότυπα του κοινωνικού μερίσματος ώστε να μην υπάρξει ταλαιπωρία των πολιτών.

6. Ακόμη, οι φορολογούμενοι που έχουν ημιτελή κτίσματα θα πρέπει να συμπληρώσουν και το πεδίο «μη ηλεκτροδοτούμενο» προκειμένου να λάβουν την έκπτωση των ημιτελών κτισμάτων. Για το θέμα θα εκδοθούν και σχετικές οδηγίες από το ΥΠΟΙΚ.

7. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν ρυθμίσεις και για τις περιπτώσεις των επιχειρηματιών ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και δωματίων, καθώς επίσης και για τη βιομηχανική στέγη ώστε να μειωθεί ο φόρος ακινήτων.

Ο στόχος για τη βεβαίωση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ παραμένει στα 3,2 δισ. ευρώ και τα προς είσπραξη ποσά εκτιμάται πως θα ανέλθουν στα 2,6 δισ. ευρώ. Αν ωστόσο τα έσοδα που βεβαιωθούν είναι περισσότερα (οι εφοριακοί μιλούν για 4 δις ευρώ) τότε υπάρχουν περιθώρια για νέες φορο-ελαφρύνσεις.

ΠΗΓΗ: imerisia.gr

Στο νομό Λευκάδας οι τιμές, αν δεν υπάρξει κάτι νεότερο, είναι οι εξής:

Περιφέρεια Νομός Δήμος Τιμή
Ιονίων Νήσων Λευκάδος Απολλωνίων 40,00 €
Ιονίων Νήσων Λευκάδος Ελλομένου 46,00 €
Ιονίων Νήσων Λευκάδος Καρυάς 50,00 €
Ιονίων Νήσων Λευκάδος Kοιν. Καλάμου 60,00 €
Ιονίων Νήσων Λευκάδος Kοιν. Καστού 58,00 €
Ιονίων Νήσων Λευκάδος Λευκάδος 46,00 €
Ιονίων Νήσων Λευκάδος Μεγανησίου 60,00 €
Ιονίων Νήσων Λευκάδος Σφακιωτών 47,00 €

Δείτε το ΦΕΚ 1499 της 20.06.2013  εδώ.

Σχετικά

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *