Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
23 Ιανουαρίου 2021

Είπαν για τον Λάκη Σάντα

Τα συλληπητήρια μηνύματα αναρτώνται με σειρά από το πιο πρόσφατο

Aντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βερύκιος

Πριν εβδομήντα χρόνια, δύο νέα παιδιά ρίσκαραν τη ζωή τους για να ταπεινώσουν ένα επαίσχυντο λάβαρο. Η πράξη συμβολική▪ αυτές όμως οι πράξεις γεννάνε τους ήρωες.

Αύριο το σώμα πάει πίσω στο χώμα το Ελληνικό. Η άδολη ψυχή  όμως του αγωνιστή και πατριώτη Λάκη Σάντα φτερουγίζει στα σύννεφα του μύθου  και της αιωνιότητας. Κάθε αγνάντεμα στον Ιερό Βράχο θα μας θυμίζει την δική του πράξη!

Καλό ταξίδι πατριώτη!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ  ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ “ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΕΓΕΝΝΗΣΗΣ”

Πέθανε ο Λευκαδίτης-Επτανήσιος Απόστολος, ή πιο γνωστός ως Λάκης, Σάντας, ένας μεγάλος πατριώτης, ένας άνθρωπος με απίστευτο θάρρος, έμπλεως εθνικών ιδανικών ιδανικών και κυρίως αυτού της ελευθερίας.

Ο Λάκης Σάντας, μαζί με τον φίλο του Μανώλη Γλέζο, πριν από 70 χρόνια, στις 30 Μάη 1941, κατέβασε απ΄την Ακρόπολη της Αθήνας τη Γερμανική ΧΙΤΛΕΡΙΚΉ  σημαία, των δυνάμεων κατοχής της ναζιστικής Γερμανίας. Ήταν η πρώτη πράξη αντίστασης κατά των Γερμανών η οποία ενέπνευσε θάρρος, αυτοπεποίθηση και πατριωτικά αισθήματα σε όλους τους Έλληνες αλλά και δύναμη να αντισταθούν στους φασίστες κατακτητές. Έδωσε ελπίδα σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς κατά των δυνάμεων του άξονα.

Ο Απόστολος Σάντας ήταν παράλληλα ένας σεμνός άνθρωπος. Σεμνός και ταπεινός.

Είχαμε τη τιμή, όταν ήμουν Πρόεδρος  του Δημοτικού Συμβουλίου Κερκυραίων  και το 2001 και κάναμε επίτιμους Δημότες Κερκυραίων τον Απόστολο Σάντα και τον Μανώλη Γλέζο. Κανονικά έπρεπε, με βάση την απόφαση, να καλούνται στην εορταστική επέτειο της Ένωσης Επτανήσων-Ελλάδας κάθε 21 Μάη, αλλά δεν τηρήθηκε από τις μετέπειτα δημοτικές αρχές. Η κοινωνία έχασε από τη παράλειψη αυτή που με τη παρουσία τους και με συνεντεύξεις θάδιναν το καλό παράδειγμα στη νέα γενιά για ανατραφούν   πολίτες  με ευγενικά ιδανικά-πρότυπα και όχι απολίτικοι που αναζητούν τζούλιες.

Είχα τη τύχη να γνωρίσω από κοντά την εξέχουσα αυτή πατριωτική φυσιογνωμονία. Τέτοιες εμπειρίες είναι ανεπανάληπτες.

Ο Λευκαδίτης-βαθιά Επτανήσιος Λάκης Σάντας είναι από τις μορφές εκείνες που είναι πραγματικά αναντικατάστατες και θα λείψουν. Ειδικά στη σημερινή εποχή του Μνημονίου και των εξαρτήσεων.

ΣΥΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λευκάδας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ εκφράζει τη βαθειά της λύπη για τον θάνατο του συμπατριώτη μας, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Λάκη (Αποστόλη) Σάντα και τα θερμά της συλλυπητήρια  στην οικογένειά του.

Ο Λάκης Σάντας μαζί με το Μανώλη Γλέζο  κατέβασαν και κουρέλιασαν τη Ναζιστική σημαία από το βράχο της Ακρόπολης στις 31 Μαΐου του 1941, κάνοντας έτσι την πρώτη ουσιαστικά Αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς και Ιταλούς φασίστες Ευρώπη.

Πολέμησε τους κατακτητές μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ.

Φυλακίστηκε και εξορίστηκε σαν… «επιβράβευση» για τη δράση του από τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις.

Αγωνίστηκε στη συνέχεια μέσα από της γραμμές της Αριστεράς για τη Δημοκρατία στη χώρα μας. Πάντα σεμνός, με αξιοπρέπεια και ήθος, γνωστά σε όσους τον γνώριζαν.

Η πράξη αντίστασης των δύο νέων τότε φοιτητών, όταν «όλα τα έσκιαζε η φοβέρα…» δείχνουν το δρόμο της αντίστασης και σήμερα, ενάντια στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα και σε όσους την υπηρετούν.

Αποτελούν πηγή έμπνευσης για τη νέα γενιά.

Πιστεύουμε πως τα Δημοτικά Συμβούλια Λευκάδας και Μεγανησίου πρέπει να αποδώσουν  στο συμπατριώτη μας έμπρακτα τις οφειλόμενες τιμές, ώστε το όνομά του και η μορφή του να εμπνέουν τις επόμενες γενιές στο τόπο μας.

Το ηρωικό κατόρθωμα και το παράδειγμα του, πρέπει να διδάσκονται κάθε χρόνο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στο τόπο μας.

Δημοτική Κίνηση “Όλοι για τη Λευκάδα”, Κων/νος Δρακονταειδής

Αποχαιρετούμε με βαθειά θλίψη τον άνθρωπο-σύμβολο Λάκη Σάντα.

Το σεμνό Λάκη Σάντα, που δεν εξαργύρωσε τις ιδέες του, στο αργυρώνητο και βρώμικο πολιτικό χρηματιστήριο της εξουσίας.

Τον άνθρωπο που μαζί με τον Μανώλη Γλέζο, κατέβασαν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη, μια ανοιξιάτικη βραδιά του Μάη.

Ήταν το 1941, όταν όλα «τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά»

Ήταν η πρώτη «ανάσα» της αντίστασης.

Με το θάνατό του χάνεται ένα κομμάτι από την ζωντανή ιστορία της Πατρίδας μας.

Σήμερα που στο «σβέρκο» της πατρίδας μας έχουν στρογγυλοκαθίσει οι ντόπιοι και ξένοι «νεοκατακτητές», με άλλους βέβαια όρους αλλά με τον ίδιο στόχο, να καθυποτάξουν τον ελληνικό λαό, η πράξη του γίνεται περισσότερο επίκαιρη από ποτέ.

Πολλοί απ’ αυτούς, θα εκφράσουν τη θλίψη τους για το θάνατό του.

Είναι οι ίδιοι που «σηκώνουν» τη σημαία του κατακτητή, αντί να την κατεβάσουν όπως ο Λάκης Σάντας.

Η κληρονομιά που αφήνει, με τη μεγάλη συμβολική αξία της αντιστασιακής του πράξης, αλλά και των πολύχρονων αγώνων του για κοινωνική δικαιοσύνη, είναι ο οδηγός μας.

Η αγωνιστικότητα και οι αξίες του, τον καθιστούν για πάντα σημείο αναφοράς και διαρκούς έμπνευσης.

Δεν θα τον βγάλουμε ποτέ απ’ τις καρδιές μας. Πάντα θα μας συντροφεύει στους κοινωνικούς αγώνες που δίνουμε για τις ίδιες ιδέες και αξίες στις οποίες αφιέρωσε τη ζωή του.

Σύνδεσμος Μεγανησιωτών “Ο ΜΕΝΤΗΣ”

Με τον θάνατό του ο συμπατριώτης μας Απόστολος Σάντας μας αφήνει μια κληρονομιά που προκαλεί δέος και αξίζει σεβασμό. Ο ηρωισμός του και ο ανιδιοτελής χαρακτήρας του, τον κατατάσουν στα πρόσωπα-σύμβολα για την Ελλάδα, στην κατηγορία αυτών που ποτέ δεν επεδίωξαν να εξαργυρώσουν και να ανταλλάξουν την προσφορά τους προς την πατρίδα. Ας είναι για […] Ανάγνωση του υπολοίπου άρθρου

Δήμαρχος Μεγανησίου Στ. Ζαβιτσάνος

Με το θάνατο του Απόστολου Σάντα, ο τόπος μας χάνει ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας του. Θα παραμείνει όμως ζωντανός στη μνήμη και την καρδιά μας. Αυτή η παραμονή της Πρωτομαγιάς, θα μας θυμίζει κάτι περισσότερο…. Θα μας θυμίζει τον ηθικό και ανιδιοτελή του χαρακτήρα, που καθιστά την πράξη του διαχρονικό παράδειγμα αγωνιστικότητας και αυτοθυσίας.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους δικούς του ανθρώπους.

Βουλευτής Λευκάδας Σπύρος Μαργέλης

Εκφράζω τη βαθειά θλίψη μου για το θάνατο του Απόστολου Σάντα. Ο Λάκης Σάντας υπήρξε αγωνιστής  ένα από τα σύμβολα της εθνικής αντίστασης μα πάνω απ’ όλα άνθρωπος με σεμνότητα και ήθος που  αγωνίστηκε και υπηρέτησε την πατρίδα μας με ανιδιοτέλεια.

Η απώλειά του είναι μεγάλη για  τον ελληνικό λαό που στο πρόσωπο του αναγνώριζε  τον άνθρωπο που μαζί με τον Μανώλη Γλέζο στις δύσκολες ώρες της σκλαβιάς προσέφεραν στην πατρίδα την πρώτη ανάσα της αντίστασης με την πράξη τους να υποστείλουν την γερμανική σημαία από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Η στάση ζωής , η πορεία και η διαδρομή του, η αγωνιστικότητα, η ανιδιοτέλεια και η σεμνότητα του  ας  δώσουν δύναμη και ας αποτελέσουν παράδειγμα για όλους μας  να αγωνιστούμε για να ξεπεράσουμε τις δύσκολες καταστάσεις των ημερών μας.

Εκφράζω τα θερμά και  ειλικρινή συλλυπητήρια μου στους οικείους του και σε όλους τους ανθρώπους που είχαν την τύχη να γνωρίζουν από κοντά τον Λάκη Σάντα.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Τα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας τιμούν την 28η Οκτωβρίου τον μεγάλο Αγωνιστή της Ελευθερίας, Απόστολο Σάντα

Περιφερειακός Μαθητικός Διαγωνισμός προς τιμήν του Μεγάλου Αγωνιστή της Ελευθερίας, Απόστολου Σάντα Με την αρχή του νέου σχολικού έτους και […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *