Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Ιανουαρίου 2020

Προβληματισμός για τον θρησκευτικό τουρισμό

Τι λένε οι αρμόδιοι της Εκκλησίας

Διίστανται οι απόψεις σχετικά με την επιρροή στην εξέλιξη του θρησκευτικού τουρισμού που θα έχουν οι εξελίξεις από τις ξαφνικές πτωχεύσεις των ρωσικών τουρ οπερέιτορς αφού ο μεγαλύτερος αριθμός προσκυνητών είναι Ρώσοι και φυσικά ρωσώφωνοι από χώρες που επηρεάζονται από τα γεγονότα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Ωστόσο, ο προβληματισμός είναι υπαρκτός και εκφράζονται παράλληλοι φόβοι για το μέλλον στην εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού, την οποία η Ελλάδα προσπαθεί να αναπτύξει τα τελευταία χρόνια.

Καθησυχαστικός, εμφανίσθηκε ο αρχιμανδρίτης π. Σπυρίδων Κατραμάδος, γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος με αποκλειστικές δηλώσεις του προς την ‘δ’, εξέφρασε την διαβεβαίωση ότι ‘δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τον θρησκευτικό τουρισμό – εμείς δεν είχαμε σχέση με αυτά τα τουριστικά πρακτορεία, συνεργαζόμαστε μόνον με ελληνικά γραφεία’.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου -υπεύθυνου για το θέμα στα Δωδεκάνησα- ο οποίος δήλωσε στην ‘δ’ ότι: ‘Οι εξελίξεις αυτές δεν επηρεάζουν το θέμα του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή, αφού μέχρι στιγμής δεν είχαμε υπογράψει συμβόλαια, ούτε είχαμε προχωρήσει σε καμίας είδους συνεργασίας με τους συγκεκριμένους ρωσικούς τουρ οπερέιτορς’.
Υπάρχουν όμως και οι αντιρρήσεις.

Κληθείς από την ‘δ’ να σχολιάσει τις εξελίξεις, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

‘Από την ώρα που δημιουργήθηκε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα με τις πτωχεύσεις των ρωσικών πρακτορείων, δεν είναι δυνατό να μην επηρεάζει όλη την γκάμα των οικονομικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το τουριστικό κομμάτι. Φυσικά και ανησυχούμε για την εξέλιξη του θρησκευτικού τουρισμού και παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις. Δυστυχώς, η πολιτική κατάσταση στην Ρωσία και φυσικά στην Ουκρανία δημιούργησε αυτό το πρόβλημα. Εμείς προσπαθούμε, και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό και σαν προσκηνυματικός προορισμός, όπως κάναμε τα τελευταία χρόνια’.

Σε ερώτηση εάν πρόκειται το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος να επανακαθορίσει άμεσα τις επόμενες κινήσεις του με βάση τις δυσάρεστες αυτές εξελίξεις στον τουρισμό, ο Μητροπολίτης Δωδώνης εμφανίσθηκε επιφυλακτικός: ‘Τι να επανακαθορίσουμε αυτή την στιγμή; Απλά παρακολουθούμε με προσοχή τα γεγονότα όπως εξελίσσονται’.

ΠΗΓΗ: dimokratiki.gr  (Το άρθρο μας στάλθηκε από αναγνώστη μας)

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Aπλήρωτοι από 6 έως και 9 μήνες οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Το πανελλήνιο συντονιστικό όργανο Συλλόγων και Σωματείων Βοήθεια […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *