Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας απέστειλε σε Δήμους και Περιφέρειες οδηγίες για την κατάρτιση του προϋπολογισμού των δήμων, οικονομικού έτους 2015, τη στιγμή που ακόμα δεν έχει λυθεί για το ποια αρχή θα τον καταρτίσει: η απερχόμενη ή η νέα;
Πέρα από το μείζον αυτό θέμα που θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα λυθεί (βλ. σχετικά εδώ και εδώ), στο σημείο Β.3 Έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα και δαπάνες ανταποδοτικών υπηρεσιών της οδηγίας (σελ. 10) αναφέρεται:
«Οι εγγραφές στο σκέλος των δαπανών που αφορούν σε ανταποδοτικές υπηρεσίες (όπως υπηρεσία ύδρευσης, υπηρεσία καθαριότητας & φωτισμού) για τον Π/Υ 2015 θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα το κόστος παροχής της υπηρεσίας σε συνδυασμό με το ύψος των εσόδων που αναμένεται να εισπραχθούν εντός του έτους 2014. Σε περίπτωση που τα εισπραττόμενα έσοδα του έτους 2014 εκτιμάται ότι δεν θα καλύψουν τη δαπάνη της ανταποδοτικής υπηρεσίας του έτους 2014, τότε το ποσό που δεν καλύπτεται θα πρέπει να συνυπολογιστεί στην απόφαση καθορισμού του ύψους των τελών για το έτος 2015, επιφέροντας αύξηση αυτών.»
Με απλά λόγια, οι αυξήσεις θα γίνονται όταν υπάρχουν αστοχίες στον προϋπολογισμό, κάτι δηλαδή που είναι σχεδόν μόνιμο φαινόμενο σε Περιφέρειες και Δήμους.
Εξάλλου το στίγμα το είχε δώσει πριν δύο χρόνια και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος δήλωνε ευθέως ότι οι Δήμοι θα πρέπει να μάθουν να ζουν χωρίς το κράτος, δηλ. χωρίς κρατική χρηματοδότηση, σημασιοδοτώντας πλήρως την «αυτονομία της Τ.Α», η οποία έχει πολλές συνδηλώσεις και όχι μόνο χαρακτήρα ευρείας «επικουρικότητας», δηλ. μεταβίβαση λήψης πολιτικών αποφάσεων όχι από το κέντρο, αλλά σε χαμηλότερα κλιμάκια.
Ο κίνδυνος μάλιστα να μπει το κεφάλι των νεοεκλεγμένων Δημάρχων και Περιφερειαρχών στη… “μέγγενη” -το κράτος έχει συνέχεια, άρα το ίδιο οι Δήμοι και οι Περιφέρειες- δεν αποκλείεται, παρά το γεγονός ότι αυτοί δεν ευθύνονται στην περίπτωση που προηγούμενες αρχές και διοικήσεις έχουν σωρεύσει χρέη. Το τοπίο πάντως για τους νεοεκλεγμένους θα ξεκαθαρίσει, αφού σε ένα μήνα από σήμερα θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τη κατάσταση που “κληρονομούν”.
Κι όλα αυτά που περιγράφονται σ’ ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και ανασφάλειας για τους πολίτες παρά τις κυβερνητικές θριαμβολογίες ενός άκρως επικοινωνιακού και κούφιου “success story”…