Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
3 Δεκεμβρίου 2023

Μαρία Βαμβακινού. Από τη Λευκάδα στα έδρανα του αυστραλιανού κοινοβουλίου

Η Μαρία Βαμβακινού είναι η πρώτη γυναίκα, ελληνικής καταγωγής, που κέρδισε την εμπιστοσύνη των Αυστραλών και ψηφίστηκε ομοσπονδιακή βουλευτής στη χώρα.

Ανήκει στη δεύτερη γενιά ομογενών, η οποία χαρακτηρίζεται ως «επιτυχημένη».

To who is who

Η κ. Βαμβακινού γεννήθηκε στον Άγιο Πέτρο Λευκάδας και το 1963 σε ηλικία τεσσάρων ετών μετανάστευσε με την οικογένειά της στην Αυστραλία. Για πρώτη φορά ασχολήθηκε με τα κοινά το 1975, όταν ο Γενικός Κυβερνήτης της Αυστραλίας απέλυσε τον πρωθυπουργό. Ήταν μια εποχή «πολιτικής αφύπνισης», όπως τονίζει χαρακτηριστικά και ίσως το μοναδικό συμβάν που μπορεί να θεωρηθεί ως «επανάσταση» για την Αυστραλία.

Μαθήτρια της 5ης Γυμνασίου τότε, παρά το νεαρό της ηλικίας της, αυτές οι στιγμές όχι μόνο την ενέπνευσαν, αλλά καθόρισαν την υπόλοιπη ζωή της. «Ήταν η πρώτη προεκλογική εκστρατεία στην οποία έλαβα μέρος», μας ανέφερε.

Συμμετείχε από τα 16 της χρόνια στο Εργατικό Κέντρο, στους αγώνες της Επιτροπής Μεταναστών για την επανεκλογή του πρώτου πρωθυπουργού των Εργατικών Κοφ Γουίτλαμ. Αργότερα, όταν ήταν στο Πανεπιστήμιο, έγινε και επίσημα μέλος του Εργατικού Κόμματος. «Θυμάμαι με θαυμασμό και δέος τον πατέρα μιας φίλης μου, αλλά και άλλους συναγωνιστές του, που ήταν μέντορες για την νεολαία. Είχαν έντονη πολιτική δραστηριότητα στην Ελλάδα και όταν ήρθαν στην Αυστραλία, συμμετείχαν στα ελληνόφωνα τμήματα του Εργατικού Κόμματος και ήταν έμπνευση και σχολείο για όλους μας».

Το 1990 εκλέχθηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος στην περιοχή του Νόρθκοτ και από το 2001 εκλέγεται ως βουλευτής στις ομοσπονδιακές εκλογές. Είναι παντρεμένη με το δρ. Μιχάλη Μιχαήλ και έχουν δύο παιδιά, τον Σταύρο και την Στέλλα.

«Πώς βίωσα τη μετανάστευση»

Για το πώς βίωσε η ίδια η κα Βαμβακινού την μετανάστευση μας είπε: «Ήταν η εποχή του πρώτου μεταναστευτικού ρεύματος προς την Αυστραλία, κάτι που οργανώθηκε από τους Αυστραλούς κατόπιν λεπτομερούς σχεδιασμού και προγραμματισμού». Τότε γεννήθηκε η πολιτική του πολυ- πολιτισμού της Αυστραλίας και αναγνωρίστηκε η πολιτισμική και γλωσσική κληρονομιά των μεταναστών ως κάτι έντιμο και ωφέλιμο για την Αυστραλία.

Η ομογενής ομοσπονδιακή βουλευτής, παρακολουθεί πάντα με αγωνία τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, «έχουν γίνει πολλές συζητήσεις και στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας για την κρίση» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ωστόσο η ίδια εκφράζει έναν άλλο προβληματισμό ως προς το φαινόμενο της οικογενειοκρατίας στo πολιτικό προσκήνιο του τόπου: «Πώς είναι δυνατόν σε μια τόσο δημοκρατική χώρα, να επικρατούν πάντα στην πολιτική τρεις οικογένειες;» διερωτάται.

ΠΗΓΗ: mylefkada.gr

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights