Θα ήταν σίγουρα πλεονασμός να αναφερθούμε στα πεντακάθαρα νερά του Μεγανησίου Άλλωστε αδιάψευστοι μάρτυρες είναι όλοι όσοι επισκέπτονται το νησί, με το μοναδικό φυσικό του περιβάλλον και τις «δαντελένιες» ακτές του, όπως συνήθιζαν να το περιγράφουν οι Άγγλοι κ.α. περιηγητές αιώνες πριν.
Πάντα, όμως, υπάρχει και το τυπικό, αλλά αναγκαίο του πράγματος που βασίζεται σε διαδικασίες, μετρήσεις, αναλύσεις, γενικά στην «παρακολούθηση της ποιότητας των νερών κολύμβησης που πραγματοποιούνται στα σημεία δειγματοληψίας» (ΚΥΑ 8600/416/Ε103/2009 , από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής αλλαγής – Ειδική Γραμματεία υδάτων σε ακτές της ΠΕ Λευκάδας).
Μάλιστα τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων δειγμάτων θαλασσινού νερού λήφθηκαν την 28.05.2014, την 16.06.2014 και την 08.07.2014 από τις ακτές της Νήσου Λευκάδας και εξετάστηκαν από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΥ) και σύμφωνα με τα αποτελέσματα τα νερά του Μεγανησίου είναι καθαρά, κατάλληλα, και “με τη βούλα”.
Αναφέρεται, λοιπόν, στην Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας, που αναρτήθηκε σήμερα 23.7.2014 στη Διαύγεια:
«Καθορίζουμε ως κατάλληλες για κολύμβηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους όλες τις ακτές που υπάρχουν στην Περιφέρεια της Νήσου Λευκάδος και των υπαγομένων σ’ αυτή διοικητικώς νήσων και ερημονήσων (Κάλαμος – Μεγανήσι κ.λ.π.) πλην των περιοχών των λιμένων: Λευκάδας (λιμάνι και δίαυλος), Λυγιάς, Νυδριού, Βλυχού, κόλπου Βαθέως Μεγανησίου, κόλπου Συβότων και του Κεντρικού λιμένα Βασιλικής.
Συνιστάται η αποφυγή κολύμβησης στις εκβολές χειμάρρων, ποταμών, ρεμάτων και αγωγών όμβριων υδάτων (200 μ. εκατέρωθεν), ιδίως μετά από βροχόπτωση και στα σημεία που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 200 μ. εκατέρωθεν από τα στόμια εκβολής των αγωγών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων.
Οι Δήμοι και οι Κοινότητες των περιοχών κολύμβησης παρακαλούνται όπως προβούν στην απαραίτητη σήμανση (τοποθέτηση απαγορευτικών πινακίδων) στις περιπτώσεις ακαταλληλότητας των ακτών κολύμβησης. Οι Λιμενικές Αρχές παρακαλούνται για την επιτήρηση των σημείων αυτών, ώστε οι απαγορευτικές πινακίδες να τοποθετούνται κατάλληλα και να μην καταστρέφονται.
Η παρούσα δύναται να ανακληθεί στο σύνολό της ή εν μέρει σε περίπτωση διαπιστώσεως ρύπανσης ύστερα από δειγματοληπτικούς ελέγχους ή διαπιστώσεων της Υπηρεσίας, ότι ρυπαίνονται οι θαλάσσιες ακτές κατόπιν Υγειονομικών αναγνωρίσεων.»
Ολόκληρο το έγγραφο εδώ.