Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
20 Μαΐου 2022

Έφτασε το έγγραφο για την γέφυρα στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας. Τι απαντά στο αίτημα του υπουργείου ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας κ. Θεόδ. Χαλικιάς (αναν.)

Αποκλείονται κατηγορηματικά τα διόδια στη γέφυρα – Διάνοιξη Διαύλου Λευκάδας

Συνέντευξη στον ρ/σ Rrisma έδωσε ο νεοεκλεγείς Αντ/ρχης Λευκάδας για το θέμα της γέφυρας της Λευκάδας, αλλά και για τον Δίαυλο.

Σύμφωνα με τον ρ/σ,  “διευκρίνισε [ο κ.Χαλικιάς] το έγγραφο που έφτασε στην Περιφέρεια, δεν στέκει νομικά, καθώς βασίζεται σε μια διάταξη του Καλλικράτη που αναφέρει ότι έργα αρμοδιότητας περιφέρειας είναι τα έργα που εκτελούνται από το Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων, χαρακτηριζόμενα ως έργα Εθνικού Επιπέδου, τα οποία όμως έχουν αμιγώς διάσταση επιπέδου ή νομού. Ωστόσο το έργο αυτό είναι διαπεριφερειακό συνδέει δυο περιφέρειες και δυο διαφορετικούς νομούς.

Σε ερώτημα αν το ενδεχόμενο διοδίων είναι ορατό, το απέκλεισε κατηγορηματικά.

Ο κύριος Χαλικιάς μίλησε και για τις προσπάθειες να βρεθεί μια λύση για το έργο της Διάνοιξης του Διαύλου, λέγοντας ότι γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα και να ξεμπλοκάρει, ωστόσο όπως είπε η άμμος δεν πρόκειται να μεταφερθεί σύντομα.”.


23.07.2014

Ύστερα  από το έγγραφο ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ με αρ. πρωτ. 13/1297ΒΠ/ΦΑ/20-06-14 της Δ/ΝΣΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ  ΟΔΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ (Δ3)  που αναθέτει (χωρίς τους απαιτούμενους πόρους ) την συντήρηση της πλωτής γέφυρας στην Περιφέρεια Λευκάδας θα θέλαμε να δηλώσουμε τα εξής.

Είναι γνωστές τα τελευταία τέσσερα χρόνια των μνημονίων οι τεράστιες  περικοπές στο κοινωνικό κράτος στην υγεία στην παιδεία και σε κάθε κοινωνικό αγαθό ακόμα και σε αυτά που είναι πλήρως κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα της χώρας αλλά και τις οδηγίες   της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής μετακυλίονται στους πολίτες όλες οι υποχρεώσεις της κεντρικής κυβέρνησης.

Η μεταφορά της αρμοδιότητας της συντήρησης της πλωτής γέφυρας από την Δ/ΝΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΔΩΝ (είναι άλλωστε τμήμα εθνικής οδού που φθάνει μέχρι την γέφυρα του πόντε) στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας εντάσσεται σ’ αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης που αναφέρουμε παραπάνω.

Οι λίγοι πόροι της Περιφέρειας που δεν επαρκούν ούτε για τις βασικές ανάγκες του νησιού μας θα εκμηδενισθούν με την ανάληψη του κόστους συντήρησης της γέφυρας της οποίας η τελευταία συντήρηση της κόστισε 2.150.000 ευρώ , όταν το Π.Δ.Ε. για την Λευκάδα βαίνει συνεχώς μειούμενο με τάσεις μηδενισμού του.

Η σταδιακή δε  απαξίωση της (ήδη λειτουργεί με πέντε (5) χειριστές που δεν επαρκούν για 24ωρη συνεχή λειτουργία ανά δύο (2) σε κάθε βάρδια που προβλέπεται)  θα δημιουργήσει προβλήματα στην  λειτουργία της και στην ομαλή κυκλοφορία.

Εμείς από την πρώτη στιγμή αντιδράσαμε στην απόφαση αυτή και έχει ήδη σταλεί  απάντηση στο Υπουργείο με τεκμηριωμένα επιχειρήματα:

α) Δεν αποτελεί έργο της Περιφέρειας αλλά Διαπεριφερειακό.

β) Η γέφυρα λειτουργεί από το 1986 και στα 28 αυτά χρόνια η συντήρηση της ήταν ευθύνη του  Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας.

γ) Οι μελέτες συντήρησης απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό που η ΠΕ Λευκάδας δεν διαθέτει.

δ) Το κόστος συντήρησης υπερβαίνει τον προϋπολογισμό της ΠΕ.

Η νέα Περιφερειακή αρχή σε καμία περίπτωση δεν θα συναινέσει στην απόφαση αυτή του Υπουργείου και δηλώνουμε ότι μαζί με τους πολίτες θα επαγρυπνούμε και θα είμαστε απέναντι σε κάθε τι που θα έχει ως στόχο τον απλό πολίτη, την καθημερινότητα και θα απαξιώνει την Αιρετή Διοίκηση της Περιφέρειας που ο ίδιος επέλεξε.

Λευκάδα 22-07-2014

Θεόδωρος Χαλικιάς

Εκλεγμένος Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας

 

Σχετικά

Παραχωρούν την συντήρηση της Γέφυρας της Λευκάδας στην ΠΙΝ αλλά χωρίς ….πόρους!

2 Shares

Σχετικά άρθρα

Ο Περιφερειάρχης αρνείται την συζήτηση για την δολοφονία με το βλέμμα στην θεωρία των «δύο άκρων» και στις …ψήφους της ΧΑ!

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ για τα ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ Επικεφαλής: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ περιφερειακός σύμβουλος www.thodoros.gr  anasa.ionia@gmail.com   info@thodoros.gr Ο Περιφερειάρχης αρνείται την συζήτηση […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *