Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
25 Ιουνίου 2022

Ανακοίνωση της Κ.Ο. ΚΚΕ Λευκάδας για τις εξελίξεις στο ΤΑΟΛ

Το σημερινό ΤΑΟΛ, δεν έχει καμία σχέση με ότι έφτιαξαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας. Όποιος δεν το έχει συνειδητοποιήσει ακόμα, θα αναμετριέται με φαντάσματα και όχι με την πραγματικότητα. Και αυτό αφορά τόσο τους μικροπαραγωγούς όσο και τους εργαζόμενους. Η απόφαση της Διοίκησης του ΤΑΟΛ, να εναρμονιστεί με το νέο νόμο για τους Συνεταιρισμούς ευθύς εξαρχής, χωρίς ούτε καν μια προσπάθεια να δημιουργήσει στοιχειωδώς εμπόδια στο βέβαιο αφανισμό των παραγωγών ήταν καταλυτική για τη σημερινή κατάσταση.

Το ΤΑΟΛ λειτουργεί με τα κριτήρια του νέου νόμου, εξυπηρετώντας όχι τα συμφέροντα των συνεταιρισμένων αγροτών, αλλά των νέων «μετόχων», που θα τη λειτουργούν για την εξασφάλιση επιχειρηματικών κερδών, εκμεταλλευόμενοι τον αγροτικό κόσμο. Έχει μετατραπεί σε ξένο σώμα για τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Το ΤΑΟΛ, δηλαδή μετατράπηκε σε Εταιρεία, που μάλιστα ανακάλυψε ότι το πρόβλημα στη λειτουργία και τα κέρδη της είναι οι εργαζόμενοι και οι μισθοί τους – γι’ αυτό και ήδη τους μείωσαν τις αποδοχές με τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου, δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες, τους χρωστάν δεδουλευμένα, και τώρα ζητάει να μειωθούν ακόμα 20% οι μισθοί των εργαζομένων.

Θα προκύψει σύντομα και δεύτερο πρόβλημα στην «ανάπτυξή του». Αυτό θα είναι μικροπαραγωγοί και η επιβίωσή τους, γι’ αυτό και θα συμβάλλει στο να πεταχτούν μια ώρα νωρίτερα έξω από τα χωράφια.

Το ξεκλήρισμά για τους μικρούς παραγωγούς, αποτελεί επίσημη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των κομμάτων που πίνουν νερό στο όνομά της. Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική λέγεται και στόχο έχει να συγκεντρώσει τη γη και την παραγωγή μας στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών. Θέλουν να μετατρέψουν τους αγρότες σε εργάτες στα χωράφια τους. Σε αυτή τη γραμμή, οι Συνεταιρισμοί Α.Ε. – μαζί με όλα τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα π.χ. χαράτσια, φορολογία, αυξήσεις σε ΟΓΑ κλπ – συμβάλλουν στο κομμάτι που τους αναλογεί. Δεν είναι οι παραγωγοί συνέταιροι με ίσους όρους όπως λέγεται στα λόγια. Είναι υπάλληλοι κάποιων λίγων που δίνουν καθημερινή μάχη επιβίωσης βλέποντας το εισόδημά τους να μειώνεται χρόνο με το χρόνο. Γι’ αυτό, η πλειοψηφία των παραγωγών που είναι κυρίως μικροκαλλιεργητές, βρίσκονται από την ίδια πλευρά με τους εργαζόμενους στη μάχη της επιβίωσης.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι είναι τεράστια αυταπάτη από την πλευρά των εργαζομένων να θεωρούν ότι κάνοντας υποχωρήσεις, διασφαλίζουν είτε το εισόδημά τους είτε τις θέσεις εργασίας. Πρέπει να δουν καθαρά ότι το σημερινό ΤΑΟΛ, είναι μια ακόμα επιχείρηση που λειτουργεί με τους νόμους της αγοράς. Που δεν θα μοιράσει ποτέ τα κέρδη του σε εργαζόμενους και παραγωγούς όπως και κάθε άλλη επιχείρηση. Που δεν θα νοιαστεί για το ποιος τα βγάζει πέρα και ποιος όχι, αλλά για την επιβίωσή του κόντρα στο συμφέρον των εργαζομένων να ζουν με αξιοπρεπείς και ανθρώπινους όρους. Αυτό είναι το ΤΑΟΛ, γι’ αυτό και ζητά παραπέρα μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων λες και τα κέρδη του δεν βγαίνουν από τις δικές τους πλάτες!

Καλούμε λοιπόν τους αντιπροσώπους να μη δεχτούν τις προτάσεις τις διοίκησης για διαχείριση των οικονομικών του συνεταιρισμού, γιατί καμία δεν θα είναι για δικό τους όφελος. Να οργανωθούν σε μαζικούς αγροτικούς συλλόγους που θα παλεύουν ενάντια στην πολιτική της εξόντωσης τους, ενάντια στα χαράτσια, την αβάσταχτη φορολογία. Θα παλεύουν για κατώτερες, εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή. Να μη δεχτούν τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων.

Σημ. ΜΝ: Αναφορικά με το αίτημα ή την πρόθεση για μείωση κατά 20% των μισθών των εργαζομένων, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας-Βόνιτσας είχε καταδικάσει το 2012 αντίστοιχη απόφαση. Η απόφαση της Γ.Σ. του ΤΑΟΛ επέφερε και την παραίτηση του κ. Τάκη Κτενά από μέλος του ΔΣ. Η ανακοίνωση του Ε.Κ. είχε ως εξής:

«Είναι γνωστός σε όλους τους Λευκαδίτες ο χαρακτήρας της Ένωσης, ο ρόλος που έπαιξε όλα τα χρόνια στην προστασία και βοήθεια των αγροτών. Όπως επίσης είναι γνωστά και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίδια αλλά και όλες οι Ενώσεις πανελλαδικά.

Η αιτία βρίσκεται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ που ακολούθησαν πιστά όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα να απαξιωθούν όλα τα αγροτικά προϊόντα και η αγροτική οικονομία από πλεονασματική το 1981, σήμερα να έχει έλλειμμα πολλά δισ. ευρώ.

Οι αμοιβές των εργαζομένων είναι σε βαρύτητα, ο τελευταίος, των παραγόντων, που συμβάλλουν στο κόστος λειτουργίας και στα ελλείμματα της Ένωσης. Για μας οι μισθοί και τα μεροκάματα δεν είναι κόστος, σε καμιά δουλειά και καμιά επιχείρηση.

Οι εργαζόμενοι έδειξαν και δείχνουν κατανόηση στην οικονομική κατάσταση της Ένωσης και προσφέρουν και εθελοντικά για να μην κλείσει, αναγνωρίζοντας και τις προσπάθειες της τωρινής Διοίκησης για καλλίτερο νοικοκύρεμα αυτά τα χρόνια.

Απαιτείται μέτωπο των εργαζομένων και της Διοίκησης κατά των κατευθύνσεων της ΕΕ και των Νόμων της κυβέρνησης που στραγγαλίζουν στην κυριολεξία την αγροτιά μαζί και τις Ενώσεις».

ΠΗΓΗ: 902.gr

Η επιστολή παραίτησης του Τάκη Κτενά

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
Προς το ΔΣ και τη ΓΣ του ΤΑΟΛ

Συνάδελφοι-σσες αγρότες
Λίγο πολύ είναι γνωστές σε όλους οι θέσεις μου,τόσο για το αγροτικό ζήτημα της χώρας μας.αλλά και τι ιδέες και πολιτικές υπηραιτώ.Το έδειξα αυτό άλλωστε στα αμέτρητα συλλαλητήρια και αγώνες,καθώς και με την στάση μου δεκαετίες τώρα στα Δ.Σ του Τ.Α.Ο.Λ.

Τα τελευταία χρόνια,πολλές φορές παρέμβηκαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ για να <<εκσυγχρονίσουν>> το συν/κό κίνημα.Αυτό όμως που δίνει την χαριστική βολή είναι όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον νόμο 4015/2011 για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, επιχείρησε να τους εκσυγχρονίσει στα πλαίσια της φάσης που βρίσκεται το καπιταλιστικό σύστημα, παίρνοντας υπόψη και τις αλλαγές που θα προκύψουν μετά το 2014 με την αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Στόχος είναι η επιτάχυνση της συγκέντρωσης πρώτ’ απ’ όλα της παραγωγής σε μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις καπιταλιστικού τύπου (ή με άλλα λόγια, στην καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων με ταχείς ρυθμούς) καθώς και η αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής με βάση τα νέα δεδομένα στη διεθνή καπιταλιστική αγορά που έχει ήδη εκτοπίσει αγροτικά προϊόντα που εξάγονταν.

Για τους παραπάνω λόγους, απαιτούνται όσο το δυνατόν λιγότεροι και μεγαλύτεροι σε μέγεθος συνεταιρισμοί που θα λειτουργούν ως κεφαλαιουχικές εταιρείες (δηλαδή, ως Ανώνυμες Εταιρείες).Όπως ακριβώς κάνει ο νέος νόμος.

Εκτός απ’τις κυβερνήσεις που έφεραν τους αγρότες και τις οργανώσεις τους σ’αυτή την κατάσταση μεγάλη είναι και η ευθύνη των πλειοψηφιών που διοίκησαν την Ενωση,αφού εφάρμοζαν απαρέγκλιτα αυτές τις αντιαγροτικές πολιτικές.

Πάντα θεωρούσα και πάλευα ,ότι επιβάλλεται η συνεργασία(συμμαχία)των εργατών με την φτωχιά αγροτιά τόσο στους συν/μούς όσο και στην κοινωνία. Οπου αυτή η συμμαχία σήμερα θα βοηθούσε να δυναμώσει η αντίσταση στην αντιλαϊκή λαίλαπα και θα άνοιγε την προοπτική οι εργάτες μαζί με τους δουλευτάδες της γης ,να διαφεντέψουν τον κόπο και τον ιδρώτα τους.

Μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ που αποφάσισε πλειοψηφικά την πρόταση για μείωση των μισθών των εργαζομένων στο ΤΑΟΛ και την οποία ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑ, θεωρώ ότι δεν μπορώ πλέον να είμαι μέλος του ΔΣ και γι` αυτό καταθέτω την ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ μου από αυτό.

Το ψηφοδέλτιο με το οποίο εκλέχτηκα στο σημερινό ΔΣ του ΤΑΟΛ, είχε ως βασική του αρχή την πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών και των εργαζομένων και σε αυτή την κατεύθυνση – παρά τις όποιες αδυναμίες μου – αγωνίστηκα όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η λογική που αναπτύσσει πια η πλειοψηφία του ΔΣ του ΤΑΟΛ (και δυστυχώς και κάποιοι συναγωνιστές με τους οποίους βρεθήκαμε στο ίδιο ψηφοδέλτιο), αυτή του συμβιβασμού με τη φτώχεια που μας φορτώνει μια κρίση την οποία δεν δημιούργησε ο εργαζόμενος λαός (από όποιο μετερίζι και αν συμβάλλει στην παραγωγή του πλούτου) αλλά τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματικών ομίλων, με βρίσκει ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.

Κανένας εργαζόμενος, κανένας μικρομεσαίος αγρότης δεν πρέπει να συμβιβαστεί με  τον αφανισμό του. ΤΩΡΑ, απαιτείται η οργάνωση όλων των παραπάνω στα ΤΑΞΙΚΑ προσανατολισμένα σωματεία τους, σεΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ που θα βάζουν στο στόχαστρο τα μονοπώλια και την εξουσία τους και όλους εκείνους που σπέρνουν τη μοιρολατρία μέσω του «μονόδρομου» της Ευρωπαϊκής Ένωσης των μονοπωλίων.

Η παραίτησή μου από το ΔΣ δεν σημαίνει ότι θα μείνω στην άκρη, παρακολουθώντας απλά να εξελίσσονται οι καταστάσεις. Έχοντας την πεποίθηση ότι ο λαός μας μπορεί να γίνει κύριος του πλούτου που παράγει, μπορεί να χαράξει το δικό του δρόμο στην οικονομία προς όφελος των δικών του αναγκών, θα δώσω και εγώ την  μάχη μαζί με τους άλλους αγωνιστές για την οργάνωση του κινήματος,  της αντεπίθεσή του, μακριά από αδιέξοδες και επικίνδυνες λογικές διαχείρισης του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος.
ΤΑΚΗΣ ΚΤΕΝΑΣ             12 Οκτώμβρη 2012

ΠΗΓΗ: lefkadanews.gr

Φέτος το 2014, σε ανακοίνωση του ΤΑΟΛ (16.05.2014), αναφερόταν:

“Όσο για μειώσεις μισθών, η Διοίκηση ουδεμία μείωση έχει κάνει, αλλά πολύ καιρό τώρα βρίσκεται σε συζήτηση με τους εργαζόμενους για μείωση του κόστους λειτουργίας των καταστημάτων, έτσι ώστε να επιβιώσουν και να μην βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση να κλείσουν και να βρεθούν οι εργαζόμενοι στο δρόμο όπως έγινε στους περισσότερους συνεταιρισμούς της Ελλάδας.”

ΠΗΓΗ: mylefkada.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

H Noμαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Λευκάδας στον υπουργό αναπληρωτή υγείας κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο

Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Λευκάδας Γιάννης Λάζαρης, συνοδευόμενος από τον τομεάρχη Υγείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νίκο Πεντεσπίτη είχαν […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *