Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
20 Μαΐου 2022

Καλώς ήρθατε, αν μας έρθετε! (Αναν.) Δήλωση του βουλευτή Λευκάδας Θεόδ. Σολδάτου με αφορμή το άρθρο του meganisinews

Αλήθεια, πόσο χρειάζεται να πληρώσει κάποιος συντοπίτης μας ή τουρίστας, προκειμένου να ταξιδέψει αεροπορικώς από την Ολλανδία στη Λευκάδα, εννοείται μέσω Ακτίου;  Κάναμε καταρχάς μια συνολική αναζήτηση και τα αποτελέσματα (τιμές) που είδαμε ήταν τρομακτικά! Ένας επιβάτης, λοιπόν, καλείται να πληρώσει από 889,09 ευρώ (χαμηλότερη τιμή) και ξεπερνά τα 2.000 ευρώ (υψηλότερη τιμή). Σε κάποιες πτήσεις, ανάλογα την εταιρεία, υπάρχουν κι ενδιάμεσες στάσεις, π.χ. Βιέννη, Μόναχο, Ντίσελντορφ, Στουτγάρδη, Παρίσι, Λονδίνο.

Αναζητήσαμε μια απευθείας πτήση από το Άμστερνταμ προς Άκτιο με εταιρεία χαμηλού αεροπορικού κόστους. Να σημειώσουμε ότι οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους περισσότερο χρησιμοποιούνται σε προορισμούς όπου ο χρόνος πτήσης είναι λιγότερο από 3 ώρες και σε ό,τι αφορά τις αποσκευές μερικές εταιρείες χαμηλού κόστους επιτρέπουν μόνο 15 κιλά ή μπορεί να χρεώνουν οποιαδήποτε αποσκευή. Με μια, λοιπόν, εταιρεία χαμηλού κόστους, η πτήση για έναν επιβάτη καθορίζεται φυσικά και από το timing, δηλ. την περίοδο που επιθυμεί αυτός να ταξιδέψει. Αν υποθέσουμε ότι ένας επιβάτης επιθυμεί να ταξιδέψει τον Αύγουστο, τον πλέον «καυτό» μήνα, θα πρέπει να πληρώσει για παράδειγμα από το αεροδρόμιο του Shiphol (Άμστερνταμ) προς Πρέβεζα (Άκτιο) – Λευκάδα «πήγαινε-έλα» 510 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι θα έχει μόνον 10 κιλά αποσκευές, δηλ. μια τσάντα και τίποτε περισσότερο, συν 5 ευρώ για τα τέλη εξυπηρέτησης (το ποσό αυτό αφορά τις υπηρεσίες και την είσοδο στο σύστημα κρατήσεων) και τέλος  συν 52,58 ευρώ τέλη αεροδρομίου. Γενικά πολύ πιο ακριβά σε σύγκριση με άλλους προορισμούς, όπως π.χ. Κέρκυρα, Κεφαλονιά. Να επισημανθεί δε, ότι οι χρεώσεις των αεροδρομίων εκτιμάται ότι ανέρχονται στο 10% του λειτουργικού κόστους των αεροπορικών εταιρειών και μετακυλίονται τελικά στο εισιτήριο των επιβατών.[1]

Εννοείται, λοιπόν, ότι οι ολιγοήμερες διακοπές αποτελούν για κάποιον “Χ” συντοπίτη «όνειρο θερινής νυκτός», που ως ευτυχές σενάριο θα μπορεί να διαρκέσει λιγότερο, εφόσον διαθέτει ένα πατρικό σπίτι στον τόπο του, οπότε γλυτώνει τα έξοδα διαμονής. Γιατί αν δεν έχει … Βέβαια, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αντικοινωνικός, να παραμείνει κλεισμένος στην αυλή του, να μην πάει στο καφενείο του χωριού του ή στη καντίνα στη θάλασσα, αφού θα έχει απολαύσει πρώτα μια δροσερή βουτιά στα κρυστάλλινα νερά, από φόβο μη τυχόν και το φιλότιμο τον «παρασύρει» να κεράσει τους παλιόφιλους ή κάποιον συγγενή του έστω μια μπύρα! Για τη μάνα, τον πατέρα; Και η οικογένεια δεν θα θέλει να φάει, να πιει, να ψωνίσει; Το κόστος διαβίωσης στην Ελλάδα γαρ· άσε που πέρασαν πια οι εποχές του «θείου από την Αμερική», αν και εκεί και όπου αλλού τα λεφτά δεν έβγαιναν δα πάντα και σε όλες τις περιπτώσεις τόσο εύκολα. Απλά η ανέχεια τότε εδώ στην Ελλάδα και τα νησιά μας ήταν τέτοια που το «λιγότερο κακό» φάνταζε «πρίγκιπας πάνω σε άλογο».  Δεν συζητάμε, βέβαια, αν θα πρέπει να ταξιδέψει οικογένεια ολόκληρη, με παιδιά. Το κόστος ισοδυναμεί σχεδόν με 2 μηνιάτικα δουλειάς (μόνο τα αεροπορικά εισιτήρια στη φθηνότερη συγκριτικά εκδοχή τους), γιατί κατά πως λέει η σοφή λαϊκή ρήση «έχουν παράδες τα λεφτά.»!

(Το άρθρο, αν και θα μπορούσε ως θέμα να εξαντληθεί περισσότερο , γράφτηκε με αφορμή σχόλιο επισκέπτη-αναγνώστη μας)[1] Με βάση κοινοτική οδηγία, που άρχισε να εφαρμόζεται το 2011, τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια που εντάσσονται σε αυτήν πρέπει: να συμβουλεύονται τακτικά τους αερομεταφορείς ως προς τα κόστη, να μοιράζονται μαζί τους συγκεκριμένες πληροφορίες για το κόστος των διαδρόμων προσαπογειώσεων και των τερματικών σταθμών (terminals) και να μην κάνουν διακρίσεις μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών. Επιπροσθέτως, την επανεξέταση της πολιτικής αεροπορικών τελών προκειμένου να δοθούν κίνητρα για τόνωση του τουρισμού είχαν ζητήσει ήδη από το 2012 από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστή Χατζηδάκη οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Ο κ. Χατζηδάκης τους είχε διαβεβαιώσει ότι έως το τέλος Οκτωβρίου (2012) και ύστερα από διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς, θα καταρτισθεί το πλαίσιο πολιτικής (policy paper) που θα περιλαμβάνει και την πολιτική τελών αεροδρομίου. (ΕΘΝΟΣ)

 

Δήλωση του Θεόδωρου Σολδάτου στο meganisinews

Δυστυχώς ο επιχειρηματικός κόσμος του τουρισμού στη Λευκάδα, δεν απολαμβάνει τις χαμηλές τιμές των αεροπορικών εταιρειών «low cost», όπως η EasyJet, η Ryanair κ.λ.π.

Αντιθέτως οι φορείς στις γειτονικές μας Κεφαλονιά, Κέρκυρα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, έχουν καταφέρει, άλλοι εδώ και πολλά χρόνια και άλλοι πρόσφατα, να συνεργάζονται με αυτές τις εταιρείες.

Στην επίτευξη αυτού του στόχου σε αυτές τις περιοχές, έχουν πρωταγωνιστήσει τα επιμελητήρια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι σύλλογοι ξενοδόχων, οι φορείς κάθε περιοχής γενικότερα.

Πιστεύω ότι είναι καθήκον των φορέων του επιχειρηματικού κόσμου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο στη Λευκάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή, να προχωρήσουν το θέμα με ρεαλισμό και ορθολογισμό.

Το επιμελητήριο Λευκάδας βέβαια,  έχει ήδη πετύχει φέτος τη σύνδεση Βενετίας – Ακτίου και Μπολώνιας – Ακτίου, με low cost  πτήσεις δοκιμαστκού επιπέδου. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, με τη συμμετοχή και των υπολοίπων φορέων, στους οποίους αναφέρθηκα.

Ο Τουρισμός αποτελεί περίπου μονοκαλλιέργεια για τη Λευκάδα και πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλες οι δυνατότητες ανάπτυξης της συγκεκριμένης μορφής υπηρεσιών.

Πόσο μάλλον όταν αντικείμενο τόσο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης όσο και της επαγγελματικής κατάρτισης, στη Λευκάδα, είναι ο Τουρισμός.

2 Shares

Σχετικά άρθρα

ARTHρία – Κινηματογράφος

Δευτέρα  10 /2 : ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ  ( Μάικλ Γουιντερμπότομ -2003  / Βρετανία) Η σπαραχτική κατάσταση των «οικονομικών» προσφύγων […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *