Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Προϋπολογισμοί Ζαβιτσάνος, Αραβανής, εκτέλεση Δάγλας, Δρακονταειδής;

“Άλλος κερνά, άλλος πίνει”;

Ο Δήμος Μεγανησίου  αλλά και της Λευκάδας δεν αποτελούν εξαίρεση, σύμφωνα με όσα διαβάσαμε στο airetos.gr. Οι υφιστάμενες μέχρι τις 31.8.2014 Δημοτικές Αρχές στο Μεγανήσι και τη Λευκάδα δεν έχουν  γλυτώσει  κατά πως φαίνεται τα «βάσανα». Αλλά και οι νέες, των νεοεκλεγέντων Δημάρχων κ. κ. Παύλου Δάγλα και Κώστα Δρακονταειδή, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια παραδοξότητα, αν δεν αναγκαστούν να τα επωμιστούν.

Συγκεκριμένα. Η (κάθε) νέα δημοτική αρχή αναλαμβάνει την 1η Σεπτεμβρίου και πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οφείλει να χαράξει μέσω του προϋπολογισμού του Δήμου την πολιτική της για την επόμενη χρονιά. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει για τον απλούστατο λόγο ότι το υφιστάμενο πλαίσιο που έχει καθοριστεί με τον ν. 4172/2013, άρθρο 77 του Υπουργείου Εσωτερικών δεν έχει τροποποιηθεί αναλόγως στην πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, δηλ. ότι οι νέες Δημοτικές Αρχές θα αναλάβουν από την 1η Σεπτεμβρίου.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά. Οι Οικονομικές Επιτροπές των Δήμων Μεγανησίου και Λευκάδας εν προκειμένω οφείλουν μέχρι 5 Σεπτεμβρίου να έχουν λάβει απόφαση επί του σχεδίου προϋπολογισμού τους τού επόμενου έτους. Στη συνέχεια οφείλουν να το ενσωματώσουν στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών, ώστε το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ (άρθρο 4 ν.4113/2013) να παράσχει τη γνώμη του επ’ αυτού με βάση τα κριτήρια που έχει ορίσει το ΥΠΕΣ.

Μετά τις όποιες παρατηρήσεις ή τη σύμφωνη γνώμη του Παρατηρητηρίου, οι Οικονομικές Επιτροπές με νεότερη απόφασή τους διαβιβάζουν τον προϋπολογισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο για ψήφιση. Άρα οι σημερινές Δημοτικές Αρχές, των κ. Στάθη Ζαβιτσάνου και Κώστα Αραβανή δηλ., θα ετοιμάσουν τον προϋπολογισμό του 2015 για λογαριασμό των νέων, αφού οι Εκτελεστικές Επιτροπές και οι Οικονομικές Επιτροπές της τρέχουσας δημαρχιακής περιόδου θα αποφανθούν επί του σχεδίου προϋπολογισμού του 2015 που θα σταλεί στο Παρατηρητήριο των Δήμων του Υπουργείου Εσωτερικών!

Με λίγα λόγια οι σημερινές δημοτικές αρχές του Μεγανησίου και της Λευκάδας καλούνται να συντάξουν προϋπολογισμούς για το 2015 μέχρι το τέλος Αυγούστου, ώστε να λάβουν οι προϋπολογισμοί την τελική έγκριση από το νέο Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Κατά πόσο είναι δεοντολογικά με τον ισχύοντα νόμο οι απερχόμενες Δημοτικές Αρχές να δεσμεύσουν τις νέες και να μην μπορούν αυτές να χαράξουν τις πολιτικές και τις στρατηγικές τους, είναι μάλλον θέμα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, όπως σωστά κατά τη γνώμη μας σημειώνεται, εκτός και αν την τελευταία στιγμή δώσει το Υπουργείο εύλογη πίστωση χρόνου, ώστε η σύνταξη και ψήφιση των νέων προϋπολογισμών να γίνει εξ ολοκλήρου από τις νέες δημοτικές αρχές.

Πάντως εξ΄όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, οι νέες Δημοτικές Αρχές έχουν κάνει ήδη κάποιες πρώτες επαφές κι ενημερώνονται, ως οφείλουν, για την εξέλιξη του θέματος από κοντά.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Τραυματισμός αλλοδαπού από ταχύπλοο στη Λευκάδα. Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο 33χρονος, ενώ συνελήφθη ο χειριστής

Η Λιμενική Αρχή Νυδρίου, ενημερώθηκε απογευματινές ώρες χθες, από ιδιώτη χειριστή εκμισθούμενης παραπλέουσας λέμβου ότι στη θαλάσσια περιοχή «ΔΕΣΙΜΙ» Λευκάδας […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights