Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
7 Αυγούστου 2020

Παρουσίαση της Μεγανησιώτικης κουζίνας

Ξεδιπλώνοντας το κουβάρι της Μεγανησιώτικης γαστρονομίας ανακαλύπτουμε τις πρώτες ύλες των γνήσιων Μεγανησιώτικων συνταγών, τα άφθονα ψάρια και το αγνό παρθένο ελαιόλαδο αποτελούσαν απαραίτητα υλικά που διέθετε κάθε νοικοκυριό. Μα και το γάλα, το τυρί, τα αυγά και το κρέας από τα οικόσιτα ζώα συμπληρώνουν μια άρτια και ισορροπημένη διατροφή, απόλυτα εναρμονισμένη με τη μεσογειακή κουλτούρα. Από αυτή φυσικά δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί το καλαμπόκι και το σιτάρι, που εμπορεύονταν οι Μεγανησιώτες από την απέναντι περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.Ακόμη και σήμερα στα σοκάκια των μικρών χωριών του νησιού, ο επισκέπτης αιχμαλωτίζεται από το άρωμα των μυρωδικών – της ρίγανης, του δενδρολίβανου, του μάραθου, της αγουρίδας, του σκόρδου, του κρεμμυδιού – που ευδοκιμούν άφθονα στο Μεγανήσι, τα οποία δίνουν χρώμα και μια ιδιαίτερη γεύση στα παραδοσιακά φαγητά θυμίζοντας κάτι από τα παλιά.

 Ο Δήμος Μεγανησίου, προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να αναδείξει την Μεγανησιώτικη κουζίνα, αφού η γαστρονομία αποτελεί πλέον σημαντικό τουριστικό προϊόν. Παράλληλα δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, με την παραγωγή και αξιοποίηση των εγχώριων και παραδοσιακών μας προϊόντων.

Η έκδοση του φυλλαδίου, στηρίχθηκε στα συμπεράσματα του Πολιτιστικού Συμποσίου.

 Επιμέλεια εντύπου: Έλλη Καββαδά,  Βησσαρία Πολίτη

  Τα φαγητά παρασκευάστηκαν και προσφέρονται από Μεγανησιώτισες νοικοκυρές.

Τις ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την προσφορά τους.

Ευχαριστούμε επίσης όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης


 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Μπακαλιάροι τέλος το Φεβρουάριο (και για κάθε Φεβρουάριο) στο Μεγανήσι

Με κατεπείγον σήμα-ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Λευκάδας που κοινοποιήθηκε στον Σύλλογο Αλιέων Μεγανησίου, απαγορεύεται από 1/02/2014  η αλίευση μπακαλιάρου από τους ψαράδες […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *