Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Χημικά Συρίας ώρα μηδέν – αρχίζει η εξουδετέρωση τους

Οπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων δια του γενικού του διευθυντή Αχμέτ Ουζουμτζού η πρώτη φάση της επιχείρησης τερματίζεται. Η Συρία είχε ήδη παραδώσει το 92% των 1300 τόνων χημικών όπλων τα οποία είχε δηλώσει στην διεθνή κοινότητα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ το φθινόπωρο του 2013. Με τη μεταφορά του τελευταίου φορτίου χημικών όπλων (περίπου του 8%) απο το δανέζικο πλοίο Ark Futura απο την Λατάκεια της Συρίας στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray που βρίσκεται ελλιμενισμένο εδώ και τέσσερις μήνες στο λιμάνι Ρότα της Ισπανίας θα αρχίσει και η δεύτερη φάση της επιχείρησης για την καταστροφή των πιό επικίνδυνων χημικών με την μέθοδο της υδρόλυσης. Τα υπόλοιπα που δεν κρίνονται τόσο επικίνδυνα θα μεταφερθούν για καταστροφή στην Φιλανδία ,Αγγλία, Ιρλανδία , ΗΠΑ και Γερμανία.

Το σχέδιο προβλέπει μεταφορά των χημικών στο λιμάνι Goia Tauro της Καλαβρίας στην Ιταλία και απο εκεί μεταφόρτωση τους στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray παρά τις αντιδράσεις των Ιταλών να μην γίνει στο λιμάνι η μεταφόρτωση αλλά εξω απο αυτό. Η μεταφόρτωση παρόλο που ακούγεται σαν απλή διαδικασία κάθε άλλο παρά απλή είναι διότι μπορεί να υπάρχουν διαρροές ή να φραγούν οι σωληνώσεις κατά την διοχέτευση των αερίων σε χαμηλή θερμοκρασία κλπ. Την ακριβή σύσταση των αερίων χημικού πολέμου της Συρίας που δημοσιοποίησε η Επιτροπή Απαγόρευσης των Χημικών ¨Οπλων του ΟΗΕ καθώς και τις ποσότητες αυτών εχω δημοσιεύσει σε προηγούμενο άρθρο (ΧΗΜΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ) Εκείνο που είναι αποκαλυπτικό ειναι οτι πουθενά δεν αναφέρεται το νευροπαραλυτικό αέριο SARIN που σημαίνει οτι τις τραγικές εικόνες που είδαμε στα ΜΜΕ με μικρά παιδιά παραμορφωμένα απο το Sarin αμφισβητούνται σοβαρά και επιβεβαιώνουν επίσημες πληροφορίες οτι ήταν σκηνοθετημένα για να προετοιμασθεί η εισβολή των ΗΠΑ. Εξάλλου όλοι θυμούνται τις δορυφορικές εικόνες εγκαταστάσεων αερίων χημικού πολέμου καθώς και πυρηνικά όπλα που διέθετε το Ιράκ κατά την προετοιμασία της εισβολής και που στην συνέχεια αποδείχθηκε οτι δεν υπήρχαν. Αναμφισβήτητα η Συρία είχε προετοιμασθεί για την παραγωγή χημικών όπλων, ισως όμως δεν είχε προλάβει.

Οσον αφορά το επίμαχο ερώτημα πότε και πού ακριβώς στο τρίγωνο των διεθνών υδάτων μεταξύ Κρήτης, Σικελίας και Μάλτας θα πραγματοποιηθεί η επιχείρηση ο κ Ντομινίκ Ανέλι επικεφαλής της Μονάδας Χημικής Εξουδετερωσης της Επιτροπής Απαγόρευσης Χημικών ¨Οπλων και υπεύθυνος για την επιχείρηση στο Cape Ray απάντησε οτι: αυτό αποτελεί διαβαθμισμένο στρατιωτικό απόρρητο και δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις πέρα απο όσα ειναι ήδη γνωστά. Διαβεβαίωσε επίσης οτι τίποτε δεν θα πέσει στη θάλασσα και πρέπει .. να εμπιστευόμαστε τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Οπλων που είναι ανεξάρτητος φορέας! Επίσης ο υπεϋθυνος για τον τύπο της Επιτροπης Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων κ Λουάν αποκάλυψε για πρώτη φορά οτι σε περίπτωση θαλασσοταραχής ή άλλης ανάγκης το Cape Ray θα ελλιμενισθεί σε λιμάνι της Κροατίας ,αυτό απομακρύνει δημοσιογραφικές πληροφορίες που έλεγαν οτι το πλοίο θα κατέφευγε στο λιμάνι της Σούδας. Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Απαγόρευσης των Χημικών Οπλων επεσήμαναν οτι ο Οργανισμός δεν φέρει καμία ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος και η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Επί του Cape Ray εχουν γίνει επανειλημμένα επιτυχείς δοκιμές δεν έχουν όμως μεχρι σήμερα επαληθευθεί οτι τα χημικά που ειναι αποθηκευμένα σε δοχεία (containers) ειναι πράγματι αυτά αναφέρονται στις ετικέτες και είναι σε κατάσταση που μπορούν να διοχετευθούν με ασφάλεια.

Ολα τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη αντίθεση και καταστρατηγούν τις δυο βασικές αρχές του ΟΗΕ και τις Ε.Ε. αυτήν της πρόληψης και αυτήν της προφύλαξης. Καμία απο τις χώρες Ελλάδα, Ιταλία , Μάλτα δεν μπορούν να λάβουν οιοδήποτε προληπτικό μέτρο ή μέτρο προφύλαξης αφού δεν γνωρίζουν ,τόπο, χρόνο, σύνθεση των χημικών κλπ. Απο την άλλη ο Οργανισμός διαβεβαιώνει επίσημα οτι σχέδιο Β δεν υπάρχει και συνεπώς η επιχείρηση θα ξεκινήσει πιθανότατα στις επόμενες δύο εβδομάδες και θα διαρκέσει 60 ή και 90 ημέρες αν ολα πάνε καλά. Η κυβέρνηση ηταν απο την αρχή απούσα αφού για την επιχείρηση αυτή ενημερωθήκαμε απο ανταπόκριση του BBC στις αρχές Γενάρη 2014 και οι διαβεβαιώσεις του υπουργού εξωτερικών και άλλων κυβερνητικών υπευθύνων ηταν ελλιπείς και σε πολλες περιπτώσεις ασαφείς και παραπλανητικές, οι δε δύο τηλεδιασκέψεις στο ΥΠΕΞ με υπευθύνους του Οργανισμού , ηταν εν μέρει κατατοπιστικές αλλά απόλυτα καθησυχαστικές χωρις ομως να είναι και πειστικές. Ολοι ελπίζουμε οτι δεν θα συμβεί κανένα ατύχημα ,αν και αυτό δεν αρκεί.

Νίκος Κατσαρός
Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
Π.Πρόεδρος Ενωσης Ελλήνων Χημικών

ΠΗΓΗ: enimerosi24.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights