Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
3 Ιουλίου 2022

Ταλαιπωρία κατοίκων Μεγανησίου από τα απαγορευτικά μέτρα περιμετρικά των νήσων “Σκορπιός” και “Σκορπίδι”. Ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέφ. Σαμοΐλη

ΕΡΩΤΗΣΗ
του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη

Προς τον κ. Υπουργό
-Ναυτιλίας & Αιγαίου

4/6/2014

ΘΕΜΑ: Ταλαιπωρία κατοίκων Μεγανησίου από τα απαγορευτικά μέτρα περιμετρικά των νήσων “Σκορπιός” και “Σκορπίδι”.

Με απόφασή του αναρτημένη στο diavgia.gov.gr (ΑΔΑ: ΒΙΥΚΟΠ-ΞΩΗ Αρ. Φακ. 511.17/14 01-06-2014), ο Λιμενάρχης Λευκάδας απαγορεύει για το χρονικό διάστημα από 2-6-2014 έως τα μεσάνυχτα τις 5-6-2014 την είσοδο, την αγκυροβολία, ακόμη και την προσέγγιση περιμετρικά της ακτής των νήσων Σκορπιός και Σκορπίδι από σκάφη, σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων.

Ως λόγο, αναφέρει «την ανάγκη λήψης μέτρων τάξης και αστυνόμευσης καθώς και την ευταξία στην κίνηση και αγκυροβολία σκαφών στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή περιμετρικά της νήσου Σκορπιού και της νήσου Σκορπίδι». Πρόκειται για την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής του ιδιοκτήτη του νησιού, της οικογένειας του, καθώς και των προσκεκλημένων, στο πάρτι γενεθλίων της κόρης του Ρώσου μεγιστάνα Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα το βράδυ της Τετάρτης 4-6-2014.

Σύμφωνα με την απόφαση του Λιμενάρχη Λευκάδας, στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα επιτρέπεται η είσοδος μόνο στα διαπιστευμένα για την εκδήλωση σκάφη, που θα αγκυροβολήσουν περιμετρικά των νήσων Σκορπιός και Σκορπίδι, τα διαπιστευμένα σκάφη μεταφοράς επιβατών προς τη νήσο Σκορπιός, καθώς και εκείνα που θα μεταφέρουν προσωπικό και κάθε είδους προμήθεια για τη διεξαγωγή της εν λόγω εκδήλωσης.

Εξαιτίας, όμως, αυτής της απαγόρευσης, οι κάτοικοι του Μεγανησίου υπόκεινται σε αναγκαστική ταλαιπωρία κατά τις μετακινήσεις τους, καθώς μεγαλώνει η απόσταση επομένως και ο χρόνος προσέγγισης της Λευκάδας.

Η λήψη τέτοιας έκτασης μέτρων, υπακούει σε λογική αποικιοκρατικού χαρακτήρα, επωφελή μόνο για τους κροίσους και άκρως επιβαρυντική για τους κατοίκους της χώρας μας, και εν προκειμένω της Λευκάδας και του Μεγανησίου, αλλά και της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, των οποίων επίσης επηρεάζεται η συγκοινωνία.

Μάλιστα, στη λογική του αποικιοκρατικού καθεστώτος που επιθυμεί να διαμορφώσει, ο κ. Ριμπολόβλεβ επικαλείται “ανταποδοτικές” παροχές, σε είδη που πράγματι έχει ανάγκη ο τόπος (ασθενοφόρο, σκάφος για το Λιμενικό κ.ο.κ.). Η λογική αυτή δεν τιμά τον πολιτισμένο τόπο μας και περισσότερο θυμίζει δουλοπρεπείς καταστάσεις. Ουσιαστικά, οι Επτανήσιοι, οι κάτοικοι του Μεγανησίου, της Λευκάδας, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, γίνονται ξένοι στον τόπο τους!

Επιπροσθέτως, ο υπεύθυνος της προσωπικής φρουράς του Ρώσου επιχειρηματία φέρεται να έχει έρθει σε επαφή με την ΕΛ.ΑΣ. για την παροχή ενός τουλάχιστον αστυνομικού με πολιτικά σε 24ωρη βάρδια, και να έχει ζητήσει απ’ το Λιμενικό Σώμα ένα σκάφος με βατραχανθρώπους. Επίσης, έχει ζητηθεί από την ΥΠΑ η συνδρομή της για τα ελικόπτερα που θα μεταφέρουν όσους επιλέξουν να μεταβούν στο νησί από αέρος.

Επειδή του οποιουδήποτε ιδιωτικού συμφέροντος προέχει το δημόσιο συμφέρον και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, εκείνο των κατοίκων του Μεγανησίου, της Λευκάδας, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 1. Για ποιους λόγους ο Λιμενάρχης Λευκάδας εξέδωσε τη συγκεκριμένη απόφαση, παρότι γνώριζε την αναστάτωση που θα προκληθεί;
 2. Πώς, με την απόφαση αυτή, υπηρετείται η υποχρέωση του Λιμεναρχείου να διασφαλίσει την ασφαλή και ακώλυτη θαλάσσια επικοινωνία στην περιοχή;
 3. Εάν οποιοσδήποτε πολίτης των Ιόνιων Νησιών ζητούσε συγκεκριμένη ‘‘διευκόλυνση’’ για ανάλογη περίπτωση, θα γινόταν το αίτημά του δεκτό;
 4. Εκτός από τη δεδομένη ταλαιπωρία των κατοίκων του Μεγανησίου, της Λευκάδας, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, έχει υπολογιστεί η οικονομική επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου από την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης;
 5. Ποια διαβεβαίωση υπάρχει ώστε η παρούσα προσωρινή ταλαιπωρία να μην παγιωθεί;

Ο ερωτών βουλευτής

Στέφανος Σαμοΐλης

17 Shares

Σχετικά άρθρα

Τους Δήμους Μεγανησίου και Λευκάδας “καρφώνει” η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή για τις ιχθυοκαλλιέργειες

Σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στο Μeganisi Νews, δεν ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της επιτροπής για τακτοποίηση των οφειλών τους με […]

11 Σχόλια

 1. Ετσι γινεται συνηθως, οι επιφανεις φιλευσπλαχνοι φιλελληνες τυγχανουν μεγιστης και αβιαστης μεταχειρησης.Η ανατροπη θα γινοταν ομως αν τα οποια χρηματα ξοδευτηκαν για το περιβοητο παρτυ δινονταν σε απλους ανθρωπους στο νομο της Λευκαδας.Αλλα τετοιες ανατροπες δε γινονται…………

 2. Επίσης το 2014 εάν έχεις λίγο επιχειρηματικό πνεύμα (λέμε τωρα) όλο αυτο ονομάζεται και:

  δωρεαν διαφημιστική προβολή της περιοχής
  δωρεαν διαφημιστική προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό

  ΑΡΧΗ ΣΕΖΟΝ
  ΤΟΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΟΥ ΤΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ

  με μόνο κόστος ποιό?
  το να χρειάζεσαι για 5-7 μέρες λίγο παραπάνω χρόνο να φτάσεις στη Λευκάδα????

  ΕΛΕΟΣ!!!!!!!!

 3. Eκτός από τους …τουρίστες ,υπάρχουν και οι εργάτες της θάλασσας,οι ψαράδες(για τους επαγγελματίες λέω).
  Ποιός είναι αυτός και με ποιο δικαίωμα θα τους απαγορέψει να ψαρεύουν γύρω από Σκορπιό-Σκορπίδι-Σπάρτη ;
  Ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα;(διαφυγόντα κέρδη και τα επί πλέον πετρέλαια):και για ποιο λόγο ; για ένα πάρτι :
  Eπί πλέον όταν έχουμε χιλιάδες άτομα στη Λευκάδα & Μεγανήσι το καλοκαίρι ,υπάρχει σε όμοια ετοιμότητα το νοσοκομείο ή πυροσβεστική το λιμεναρχείο,το ΕΚΑΒ και οι λοιπές υπηρεσίες ή βρίσκονται σε …καλοκαιρινή άδεια:
  Ta δυο μέτρα και δυο σταθμά που εφαρμόζονται ,είτε το θέλουν μερικοί είτε όχι ,είναι θέμα και αν δεν είναι αποτελεσματική η πολιτική αντιμετώπιση του φαινομένου,υπάρχει και ο εισαγγελέας και οι αγωγές.
  Ας ξεκινήσει λοιπόν ο σύλλογος των ψαράδων τη μάχη ,στο κάτω κάτω τι έχει να χάσει,”καταδίωξη” έκανε δώρο ο κος Ριμπολόβλεφ στο Λιμεναρχείο,όπως και ο Ωνάσης,κάντε τους και σεις μια αγωγή για διαφυγόντα κέρδη “δώρο”,γιατί αν δεν αντιδράσουμε όλοι και ειδικά οι επαγγελματίες ψαράδες,στο τέλος θα ψαρεύουν στο Θιάκι και μείς θα κολυμπάμε ,μεταξύ Άτοκου και Φερμέκουλων…..αν μας αφήσει και κει ο Εμίρης του Κατάρ…

  1. Αν δεν ερχόταν οι τουριστες στο Μεγανήσι (το οποιο προ Ωνάση δεν το ξέραμε ) αγαπημένε μου ψαρα ,τα ψαράκια σου που θα τα πουλαγες? Κρέμα ημέρας θα τα εκανες στα μουτρα σου .(Ομολογώ οτι δεν ήξερα οτι η περιοχή του Σκορπιου ειναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ τοπος ψαρεματος στην περιοχή.) Οσον αφορα την επιφυλακη του Νοσοκομειου κ λ π ,οταν εχεις 3 αρχηγους κρατων στο νησι τι περιμένες ? να φερουν την δικη τους ασφάλεια μαζι? Σαν δεν ντρεπόμαστε λεω εγω που μας χαριζανε γαιδαρο και τον κοιταγαμε και στα δοντια…

   1. Xαρά μου οι Μεγανησιώτες κατέβαιναν στο Μεγανήσι με ελικόπτερα πολύ πριν τον Ωνάση και τον Ριμπολόβλεφ, και τα ψάρια τους είχαν που να τα πουλήσουν γιατί είχαν από Αρχαιοτάτων χρόνων στα χέρια τους το εμπόριο όντας παραδοσιακά ναυτικός λαός. Επιτέλους φροντίστε να μάθετε την ιστορία του τόπου μας και σεβαστείτε την.

    Και το δικαίωμά τους αυτό να είστε σίγουροι δεν θα το απεμπολήσουν για κανέναν κι επ ουδενί.

   2. Αγαπητε/η “κόσμια υπηρετριούλα” όπως σημαίνει η μετάφραση του ” comely wench” (στην άλλη εκδοχή) παρακαλώ τοπθετήστε σαν κατάληξη
    το -ίδιον,πχ χοιρίδιον,τα μούτρα των ψαράδων δεν είναι σαν τα μούτρα σου,ώστε να τους χρειάζεται,κρέμα χεσαμόλι.
    Είσαι λίγο μπερδεμένη/ος και μην χαρίζεις γαιδάρους,θα σου χρειάζονται νομίζω,(ειδικά για το γαιδουρόγαλο για κρέμα νύχτας)ή και γιά άλλες χρήσεις , που εσύ γνωρίζεις και φάινεται οτι έχεις πολλούς -για να τους χαρίζεις!
    υγ 1 ευτυχώς που έμαθες το Μεγανήσι και …μας πλούτισες.
    υγ 2 συναγρίδα απο τη ξέρα της Σπάρτης έχεις φάει ή τρέφεσαι με κατεψυγμένο μπακαλιάρο ::

   3. Κυρα η κυρ Γουεντς
    1)πολύ προσβλητικο το σχολιο σου για τους Μεγανησιωτες και τους ψαραδες.
    2)φετος ξεκινήσαμε με -25% στον τουρισμο.
    3)φετος πληρωσαμε τριπλασια φορολογια και ενεργεια
    4)Κρεμα προσωπου δεν βαζουμε γιατι φευγει με τον ιδρωτα.
    5) το νοσοκομειο είναι ετοιμο να πεσει με τον επομενο σεισμο και εχει ελειψεις στα βασικα.
    6789…)Αν σου αρεσει τοσο πολύ ο Γαιδαρος στο επομενο παρτυ του να ζητήσεις προσκληση να δεις κι από κοντα τα δοντια του. Ισως σε ερωτευτεί κανενας Αρχηγος η Μεγιστανας και την κανεις λαχειο

    Ευχαριστω
    Μεγανησιωτης
    Ψαρας τρατολογος,λιοτριβιαρης,λαουρεντες,εργατης & μικροεπιχηρειματιας

 4. Λυπηρό να συσχετίζει κανείς την τουριστική προβολή, την ανάπτυξη και την προκοπή του νησιού ,με τα χλιδάτα πάρτυ στο Σκορπιό.
  Είναι κάτι πιο σοβαρό η τουριστική ανάπτυξη και επιτέλους όχι άλλη δουλοπρέπεια και ραγιαδισμός.

  1. η τουριστική προβολή στηρίζει την ανάπτυξη, η ανάπτυξη θα φέρει την προκοπή.
   Αρα η προβολή είναι παντα καλοδεχουμενη και ειδικά όταν είναι τσαμπα.
   Εαν είχα τη δυνατότητα που εχουν οι κρατούντες του νησιού, θα είχα ήδη στο διαδίκτυο συνδέσει στις αναζητήσεις για το πάρτι με το επίσημο site του νησιού.
   Ραγιαδισμός και δουλοπρέπεια, δεν είναι ούτε η εκμετάλλευση της προβολής, ούτε η περαιτέρω επικοινωνιακή εκμετάλλευση. Είναι επιχειρηματική ευκαιρία.
   Η πολιτική τουριστικής ανάπτυξης ως αντικείμενο συζήτησης είναι πράγματι κάτι πολύ σοβαρό και ανύπαρκτο στο Μεγανήσι, έχεις απόλυτο δίκιο.
   Ειδικά όταν άκουγα ατάκες: Δεν θέλουμε να γίνουμε Μυκονος. Οταν όσο και να προσπαθησουμε δεν γίνεται γιατι δεν είναι προσβάσιμο το νησι. Φαντάζεσαι κανεναν να κάνει 6 ώρες δρόμο για να πάει σε καλο club?
   καλο καλοκαίρι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *