Το meganisinews κι εδώ δικαιώθηκε στις προβλέψεις του και στα γκάλοπ που κατά καιρούς δημοσίευε. Ποιοι τελικά … “προέβλεπαν” ;
Ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος έκανε την ανατροπή στα Ιόνια, κόντρα σε «εκτιμήσεις» που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας καθ΄όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, κυρίως στον α΄γύρο.
Οι εκτιμήσεις σε διάφορες ιστοσελίδες μεγάλης επισκεψιμότητας, μη έχοντας προφανώς άμεση εικόνα της κατάστασης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τη στάση ή και την προσδοκία του κόσμου, ή βασιζόμενες αποκλειστικά σε πληροφορίες άλλων, προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν το μήνυμα, εκλογικό και πολιτικό, με κριτήρια που πόρρω απείχαν από το περιεχόμενο που του προσέδιδαν. Έτσι αποδείχθηκε τουλάχιστον περίτρανα από τα αποτελέσματα του α΄και β΄γύρου.
Ήδη από πολύ νωρίς, τον Φεβρουάριο, είδε το φως της δημοσιότητας μια εκτίμηση που βασιζόταν σε κριτήρια πληθυσμιακά και μόνο! Η επιλογή του κ. Θεόδωρου Γαλιατσάτου από τον ΣΥΡΙΖΑ για την διεκδίκηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων φάνταζε λίγο ως πολύ καταστροφική για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με την «ανάλυση», η Κέρκυρα έχει τους διπλάσιους ψηφοφόρους απ΄ό,τι η Κεφαλονιά και σε αντίθεση με τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο που είναι Κεφαλονίτης, ο προερχόμενος από τη ΝΔ Σπύρος Σπύρου είναι Κερκυραίος! Κατά συνέπεια ο Σπύρος Σπύρου θα ήταν έτσι κι αλλιώς ο νέος Περιφερειάρχης! Μήπως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αποτελείται μόνο από την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα; Σαφώς η Κέρκυρα με 100.853 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό νησί της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, έπονται η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Λευκάδα, η Ιθάκη, οι Παξοί και τα υπόλοιπα μικρά νησιά (Μεγανήσι, Κάλαμος κλπ) που και εκεί οι κάτοικοι ψηφίζουν και που ο αθροιζόμενος πληθυσμός τους μας δίνει τον διπλάσιο της Κέρκυρας. Αυτή η αφαιρετική προσέγγιση και μάλιστα κατά τρόπο κάθε άλλο παρά επιστημονικό και υπεύθυνο, δεν δηλοί διόλου γνώση των πραγμάτων. Η «ανάλυση» αυτή έπεσε στο κενό και μάλιστα με μεγάλο κρότο, διαψεύδοντας την εκτίμηση ότι ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος «δεν έχει καμία τύχη απέναντι στον Κερκυραίο Σπύρου».
Συγκριτικά δε, μπορεί να πάρει κανείς και την Περιφέρεια Στερεάς, στην οποία ο νομός Εύβοιας είναι ο μεγαλύτερος, όμως ο κος Αποστόλου έχασε στην «έδρα» του από τον Μπακογιάννη της Ευρυτανίας. Εδώ θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχει ο «άσσος» του ονόματος και πολύ περισσότερο του πολιτικού περιβάλλοντος. Μα μήπως αυτό δεν ίσχυε στην περίπτωση π.χ. της κας Γκερέκου;
Η προσέγγιση έπασχε και σ΄ένα άλλο σημείο. Στην παράταξη του Σπύρου Σπύρου σχηματίστηκαν και εκδηλώνονταν φυγόκεντρες δυνάμεις. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Μαλακάσης θα απέσυρε την στήριξή του (το meganisinews δικαιώθηκε απόλυτα σε αυτό, παρά την αρχική διάψευση από τον ίδιο τον κ. Μαλακάση), η σχέση με τον κ. Χρήστο Άνθη κάθε άλλο παρά τις καλύτερες μέρες της ζούσε και ο Χρ. Άνθης κατήλθε με δικό του συνδυασμό, ενώ ο Αλ. Δεσύλλας έχοντας στις τάξεις του και τον εκλεγμένο Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Λευκάδας κ. Δημ. Πετρόπουλο θα διεκδικούσε κομμάτι της πίτας της ΠΙΝ. Αντίθετα η παράταξη του Θεόδωρου Γαλιατσάτου ασκούσε έντονα τον αντιπολιτευτικό της ρόλο με πολιτικό περιεχόμενο και ζητούμενο, απέναντι στον ταυτισμένο με την ΝΔ και την συγκυβέρνηση πολιτικό και εκτελεστικό λόγο του κ. Σπύρου που δεν έβρισκε πρόθυμο ακροατήριο σε μια δοκιμασμένη και αποσαρθρωμένη από τα μνημόνια κοινωνία, αλλά ούτε και επιβεβαιώνονταν η επικαλούμενη επιτυχής πορεία της Περιφέρειας στα Ιόνια (βλ. π.χ. ΕΣΠΑ). Να σημειωθεί δε, ότι ο Σπύρος Σπύρου είχε σπεύσει να λάβει, καλύτερα να προκαταλάβει, την στήριξη (sic) της συγκυβέρνησης για την υποψήφιότητά του.
Τον Φεβρουαρίου του 2014 αλλάζει, ιντερνετικά, το σκηνικό στα Ιόνια και ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος πλέον φέρεται να διεκδικεί την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενώ ένα μήνα μετά, τον Μάρτιο του 2014, προετοιμαζόταν μέσω διαρροών και φημών η υποψηφιότητα της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ κας Α. Γκερέκου.
Παράλληλα «έτρεχε» και η εκτίμηση ότι, αν και στην αρχή ότι ο Σπύρος Σπύρου φαινόταν πως θα είχε εύκολο έργο απέναντι στον Θεόδωρο Γαλιατσάτο, η υποψηφιότητα της κας Γκερέκου θα άλλαζε τις ισορροπίες. Όπως γράφτηκε σε μεγάλη εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας, ο κ. Σπύρου «παίρνει κεφάλι» δημοσκοπικά, ενώ ο Θόδωρος Γαλιατσάτος που μόλις είχε καταφέρει να ξεπεράσει το 4% στις προηγούμενες εκλογές, δεν θεωρείτο υποψηφιότητα που μπορεί να «χτυπήσει» την περιφέρεια –ούτε καν τον β’ γύρο. Το τελευταίο μάλιστα συμπέρασμα επαναλήφθηκε ως έχει και στις 12 Μαΐου 2014.
Τον Απρίλιο του 2014 τόσο η τρικυμία στον συνδυασμό του κ. Σπύρου, προϊόν της θητείας του και της πολιτικής του, όσο και η υποψηφιότητα της κας Γκερέκου, τροποποιούν εν μέρει το σκηνικό: Η κα Γκερέκου φερόταν ότι θα παλέψει για την είσοδο στο β΄γύρο με τον νυν περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου και τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρο Γαλιατσάτο, ο οποίος είχε λάβει μονοψήφιο ποσοστό στις προηγούμενες εκλογές και κατάγεται από την Κεφαλονιά, «επιχείρημα» που εστίαζε αποκλειστικά στο τοπικιστικό κριτήριο (η Κέρκυρα είναι η έδρα της ΠΙΝ) και ίσως στο πληθυσμιακό που αναφέραμε στην αρχή.
Τον Μάιο του 2014 και πριν μόλις 6 ημέρες από τον α΄γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος εκτιμάται, ιντερνετικά, ότι θα αναμετρηθεί με τον Σπύρο Σπύρου στον β΄γύρο, παρότι είναι από την Κεφαλονιά…, «επιχείρημα» που είχε επαναληφθεί και τον Απρίλιο, αλλά και τον Φεβρουάριο, ενώ στις 12 Μαΐου 2014 μια άλλη εκτίμηση βλέπει το φως της δημοσιότητας. Η υποψηφιότητα της κας Γκερέκου αλλάζει τα δεδομένα, δημιουργώντας πρόβλημα στον Σπ. Σπύρου, ενώ ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος έχει πολύ μικρές πιθανότητες να περάσει στον β΄γύρο.
Το συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι ότι η επτανησιακή πραγματικότητα, οι ζυμώσεις, οι αλλαγές, οι πολιτικές των μνημονίων και η στάση του κόσμου απέναντι σε αυτά ήταν αρκετά «ξένα» σε μια εκ του μακρώθεν προσέγγιση. Τα πάντα διαψεύστηκαν. Ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος και στον β΄γύρο πέρασε και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κέρδισε, ανατρέποντας εκτιμήσεις, αναλύσεις (με ή χωρίς εισαγωγικά), κάνοντας πράξη την ανατροπή στα Ιόνια που όπως ο ίδιος είχε δηλώσει έπειτα από τα αποτελέσματα του α΄ γύρου, η μεγάλη ανατροπή βρισκόταν «μια ΑΝΑΣΑ μακριά».