Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
27 Νοεμβρίου 2020

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Θα αποκαλύψω τα οικονομικά των Δήμων

Κος ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:

Μα να σας πω κάτι;  Μας λέγανε προχθές από το ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων όταν ήταν 10 υπάλληλοι και έχουν μείνει 2 εκ των πραγμάτων μαζεύονται ουρές εκεί και ταλαιπωρούνται τα γερόντια με μια άνευ προηγουμένου ταπείνωση και εξευτελισμό.

Κος ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:

Γιατί στο Δήμο τάδε που είναι υπεράριθμοι και κάθονται να μην πάνε στο…

Κος ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:

Γιατί αυτό θέλει δουλειά και οργάνωση. Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Δεν θέλει δουλειά, θέλει επιλογές και αποφασιστικότητα, κατά την ταπεινή μου γνώμη.

Ακούστε το παράδειγμα, το οποίο το ανέφερα τις προάλλες και στο υπουργικό Συμβούλιο και νομίζω είναι πάρα πολύ χαρακτηριστικό για να δει κανείς και τα μεγάλα περιθώρια ορθολογικής αξιοποίησης του δυναμικού της δημόσιας διοίκησης που υπάρχουν αλλά και τι μπορεί να κάνει χωρίς προσλήψεις.

Ακούστε, 11 δήμαρχοι της Ρόδου πέρυσι τέτοια εποχή ήταν στην Αθήνα για να διεκδικήσουν κυρίως από τον εκάστοτε Υπουργό Εσωτερικών προσλήψεις εποχικού προσωπικού.  Για να καλύψει ο κάθε ένας από αυτούς πραγματικά κενά, δεν έλεγαν ψέματα οι άνθρωποι, πραγματικά κενά που είχαν σε διάφορες υπηρεσίες. Άλλος στην καθαριότητα ενόψει τουριστικής σεζόν της Ρόδου, άλλος στο Διοικητικό προσωπικό, άλλος από εδώ, άλλος από εκεί.

Φέτος και πριν από περίπου ένα μήνα ήρθε ο νέος Δήμαρχος της Ρόδου, ο μοναδικός Δήμαρχος πια της Ρόδου που υπάρχει μετά τον Καλλικράτη, ο κος Κουσουρνάς.  Ο οποίος ξέρετε τι μου είπε;  Μου λέει, Υπουργέ, πρέπει να κάνουμε το εξής διότι μετά την ενοποίηση των 11 δήμων που κάναμε έχω 2.500 υπαλλήλους και οι 500 από αυτούς δεν μου χρειάζονται.  Για αυτό το λόγο πρέπει να βρούμε μια δυνατότητα αυτοί να μεταφερθούν στο ΙΚΑ της Ρόδου και στο νοσοκομείο της Ρόδου.

Δηλαδή το ίδιο σύστημα εάν δεν του αλλάζαμε τις δομές σήμερα θα έλεγε δεν μπορώ να λειτουργήσω και θα είχε δίκιο γιατί ο κάθε ένας από αυτούς θα έλεγε δεν έχω προσωπικό.  Άρα θα είναι βρώμικη η περιοχή μου, θα υπολειτουργεί, θα έχω ουρές στους γκισέδες και ούτω το κάθε εξής.

Τώρα που η δομή άλλαξε και ενοποιήθηκαν οι δήμοι έρχεται ο Δήμαρχος και σου λέει έχω 500 δώσε μου τη δυνατότητα..

Κος ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:

2.500 ανθρώπους έχει ο Δήμος Ρόδου;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

2.500 έχει αυτή τη στιγμή ο Δήμος Ρόδου χάρη στην ενοποίηση που έγινε με τον Καλλικράτη. Και μια από τις διατάξεις που θα υπάρχουν στο νομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσουμε προς ψήφιση στη Βουλή θα είναι ακριβώς να..

Κος ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:

Ναι, Υπουργέ μου, αλλά δυο λεπτά τώρα.  Δίκιο έχετε, σωστό είναι το παράδειγμα. Στον ΟΣΕ είπαν θα μεταταχθούν, θα πάνε να δουλέψουν αλλού και είναι να φύγουν δεν ξέρω πόσοι και έχουν φύγει 30-40.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Ποιος το λέει αυτό, κύριε Καμπουράκη;  Έχει ολοκληρωθεί μια διαδικασία, δεν είναι ακριβές αυτό το πράγμα. Και προχθές εμείς δώσαμε όλα τα στοιχεία, έχει ολοκληρωθεί μια διαδικασία στον ελάχιστο δυνατό χρόνο που μπορούσε και προέβλεπε ο νόμος. Κυριολεκτικά είναι αποδεδειγμένο αυτό που σας λέω, ημερομηνία προς ημερομηνία.

Και εν πάση περιπτώσει εγώ δεν θέλω να καταφύγω και στην εύκολη λογική να συγκρίνω με το παρελθόν. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες του ΟΣΕ στο μικρότερο χρονικό διάστημα με βάση τα στάδια που προέβλεπε ο νόμος τα οποία να έχουμε λίγο χρόνο να σας τα εξηγήσω κλπ.

Λοιπόν, νομίζω ότι σας είπα αρκετά πράγματα τα οποία…

Κος ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:

Για το πειθαρχικό θα μας πείτε.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Τα οποία, και να κλείσουμε το κομμάτι, εξηγούν και δικαιολογούν γιατί πιστεύουμε πραγματικά ότι η διαχείριση που κάνουμε αυτή τη στιγμή στο ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας διοίκησης είναι μια ορθολογική διαχείριση με πραγματικά αποτελέσματα και δημοσιονομικά όσον αφορά το κόστος, δηλαδή, αλλά και σε ό,τι αφορά την καλύτερη και ορθολογικότερη αξιοποίηση αυτού του δυναμικού.

Κος ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:

Πάντως στην πράξη αυτό δεν έχει φανεί, κύριε Υπουργέ.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Καλά δεν έχει φανεί, κύριε Οικονομέα…

Κος ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:

Δεν έχει φανεί, αντιθέτως υπάρχει η γενική αίσθηση ότι έχει επιδεινωθεί η κατάσταση από πλευράς και γραφειοκρατίας και αναποτελεσματικότητας, έχει αρχίσει να εμπεδώνεται μια αντίληψη ότι η Κυβέρνηση αυτή δεν είναι αποτελεσματική παρά μόνο στα λόγια.  Και οφείλω να σας το μεταφέρω.  Στην πράξη, στους πολίτες αυτό δεν έχει γίνει εφικτό.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Εγώ, κύριε Οικονομέα, έχοντας την υποχρέωση να εξηγήσω όσα ανήκουν στη δική μου ευθύνη είμαι σε θέση να σας τεκμηριώσω..

Κος ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:

Εγώ μίλησα για την Κυβέρνηση, γιατί ωραία…

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Όχι απλώς να ισχυριστώ ότι όλες οι αλλαγές που έχουν γίνει όχι μόνο έχουν γίνει..

Κος ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:

Θυμάστε την άλλη φορά που μιλάγαμε για τους προϊσταμένους, για τους διευθυντές και μας λέγατε σε μια εβδομάδα, σε δυο εβδομάδες;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Γιατί, έγινε ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της δημόσιας διοίκησης.

Κος ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:

Αλλά οι διευθυντές δεν τοποθετήθηκαν, μετά από μήνες.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Ποιος το λέει αυτό το πράγμα;  Μισό λεπτό, κύριε Οικονομέα, οι διευθυντές έχουν επιλεγεί για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους με αξιοκρατική διαδικασία. Οι προσλήψεις σταμάτησαν, η ΔΙΑΥΓΕΙΑ που λέγανε όλοι ότι αν εφαρμοστεί θα καταρρεύσει η δημόσια διοίκηση έχει δώσει τη δυνατότητα η χώρα να παινεύεται αυτή τη στιγμή ως πιθανότατα η μόνη χώρα στον κόσμο που ό,τι έχει και διεξάγεται στο εσωτερικό της το δίνει στο φως του διαδικτύου ως πληροφόρηση σε όποιον επιθυμεί να την αποκτήσει.

Την ίδια στιγμή ο Καλλικράτης που ήταν η κατάργηση 700 δήμων, χιλιάδων δημοτικών επιχειρήσεων, ριζικές αλλαγές ήδη έχει πραγματοποιηθεί. Είμαστε δηλαδή σε μια σειρά από πράξεις..

Κος ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:

Να σας πω, το πειθαρχικό καταρχήν.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Αυτό που σας είπα για τη Ρόδο γιατί όταν μιλάει κανείς γενικά δεν βοηθάει.

Κος ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:

Ναι, αλλά πότε θα πάνε οι 500;  Δηλαδή είναι μια διαδικασία 3 χρόνων, 2 χρόνων;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Μα προφανώς όχι.  Επίσης, για την γραφειοκρατία που σας είπα. Καμία γραφειοκρατία, εγώ δεν είμαι αυτής της λογικής, κύριε Οικονομέα.

Οι αποσπασματικού, επικοινωνιακού χαρακτήρα παρεμβάσεις στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση ποτέ δεν έφεραν αποτέλεσμα.  Εάν δεν κάνουμε το νόμο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ότι και να σας λέω εγώ, ότι και να σας λέει ο οποιοσδήποτε για την πάταξη της γραφειοκρατίας δεν θα σας λέει την αλήθεια.

Μετά την ψήφιση και την εφαρμογή..

Κος ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:

Κύριε Υπουργέ, δεν το αμφισβητώ αυτό, το ξέρετε αυτό.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Άλλο λέω, το κράτος είναι αυτή τη στιγμή σε μια κατάσταση μετάβασης μέσα από προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που φέρνουν αποτελέσματα.

Την ερχόμενη εβδομάδα, θα σας το πω και αυτό αφού με την καλή έννοια με προκαλείτε, την επόμενη εβδομάδα θα δώσουμε τα στοιχεία για την οικονομική λειτουργία των δήμων της χώρας και σας πληροφορώ ότι δύο θα είναι τα συμπεράσματα.  Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή γιατί δεν τα έχω..

Κος ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:

Θα φρίξουμε;  Ερώτηση.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Δύο θα είναι τα συμπεράσματα. Το ένα που θα πούμε όλοι ότι επιτέλους η Ελλάδα μαθαίνει την Ελλάδα.  Το δεύτερο που θα πούμε ότι ένας μύθος ακόμη καταρρίπτεται. Κάντε λίγο υπομονή, την επόμενη εβδομάδα για τα στοιχεία της οικονομίας..

Κος ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:

Τι να μάθουμε την Ελλάδα και ποιος μύθος καταρρίπτεται;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Λοιπόν, να κρατήσω και κάτι..

Κος ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:

Τι είναι ζήσε το μύθο σου που λέγαμε;  Ποιος είναι ο μύθος;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Όχι, να φύγουμε από την εποχή που ζούσαμε τους μύθους μας.

Κος ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:

Ποιος είναι ο μύθος;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Ένας από τους μύθους που υπάρχουν στη χώρα και αυτά θα τα τεκμηριώσουμε την επόμενη εβδομάδα είναι οτιδήποτε αφορά την οικονομική κατάσταση των δήμων της χώρας, σας παρακαλώ επιτρέψτε μου..

Κος ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:

Εσείς λέτε ότι δεν είναι σε τόσο τραγική κατάσταση δηλαδή;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Εμένα δεν μου αρέσει να λέω πράγματα τα οποία δεν έχουν την  υπογραφή όλων όσων πρέπει να έχουν. Υπομονή λίγες ημέρες και θα τα πούμε την επόμενη εβδομάδα.

ΠΗΓΗ : otanews.gr

 

Σχετικά: Τα οικονομικά των δήμων στη «φόρα» – Απάντηση στον Υπ. Εσ. για τα χρέη των ΟΤΑ

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *