Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
2 Δεκεμβρίου 2020

Η εισήγηση του Γ. Καλούδη στο Π.Σ. 27/4/2011

Η Εισήγηση του Γιώργου Καλούδη, επικεφαλής της ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ, στη συνεδρίαση  Περιφερειακού Συμβουλίου lονίων Νήσων, τη Τετάρτη 27 Απρίλη 2011 στη Ζάκυνθο.

 

28-4-2011

Η εισήγηση του Περιφερειάρχη κ. Σπύρου είναι γενική  και αόριστη. Το ίδιο γενική και αόριστη ήταν και η τοποθέτηση του βουλευτή κ. Βαρβαρίγου.

Το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο ή ΕΣΠΑ είναι ήδη διαμορφωμένο από τις κεντρικές κυβερνήσεις και τις αδιαφανείς παρεμβάσεις των βουλευτών. Μέχρι τις 30-6-2011 που θα περιέλθει στην αιρετή Περιφέρεια  Ιονίων Νήσων,  είναι διαμορφωμένο.

Ο κ. Σπύρου είπε κατά λέξη: «Υπάρχουν καθυστερήσεις, αστοχίες και ολιγωρίες.»

ΠΟΙΟΙ, πού, πότε και πώς;

Ο κ. Βαρβαρίγος  είπε κατά λέξη: «Έχουμε κάνει πολύ λίγα πράγματα».

Οι ευθύνες έχουν όνομα και επώνυµο. Να τελειώνει  το λιβανιστήρι και το θυµιατό σε εκείνους που έχουν
ευθύνες για το σηµερινό κατάντηµα των Νησιών µας  και της Ελλάδας.

Αυτό το γενικό και αόριστο χωρίς να καταγράφει τα  αίτια των καθυστερήσεων των ολιγωριών των  αστοχιών είναι και απολίτικο και η εντελώς ρηχή  προσέγγιση είναι οι βασικές αιτίες για τη κατάπτωση  της Ελλάδας και ειδικότερα των Νησιών µας. Είναι η  βασική αιτία που τα Νησιά µας χάνουν έδαφος και στην  Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Επί Βόσδου το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων  Νήσων έστω και µε µερικώς έµµεση αντιπροσώπευση των φορέων, δεν λειτούργησε  καθόλου, σχεδόν καθόλου. Εντάξεις µόνον από τον κ. Βόσδου, µε αδιαφάνεια στην ένταξη των έργων και πλάγιες αδιαφανείς παρεµβάσεις των βουλευτών.

Τα ίδια, σε µικρότερη κλίµακα, συνέβαιναν και επί Κανελλοπούλου.

Ο δημοκρατικός Προγραμματισμός και ο  κοινωνικός διάλογος πέθαναν το 1994, µαζί µε τον  Γιώργο Γεννηµατά.

Αδιαφάνεια στην ένταξη των έργων και πολιτικός κοτσαµπαδισµός και εκδουλεύσεις στους Δήµαρχους, σε μία σχέση υποτέλειας, για να κρατούν υπόδουλη την  Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το πρόβλημα με το ΕΣΠΑ- Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο  Στήριξης βρίσκεται κυρίως στο γεγονός ότι το  συντριπτικό ποσοστό, ίσως 90% των έργων και δράσεων  το χειρίζονται αποκλειστικά οι υπουργοί, με τις πλάγιες  παρεμβάσεις των βουλευτών.

Εάν ήταν σοβαρό κράτος η Ελλάδα έπρεπε  τουλάχιστον το 50% των χρηματοδοτούμενων έργων  από την Ευρώπη να διαχειρίζονται από την  Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και το 50% από το  κράτος και μόνον εάν δεν είχε μεγάλη
απορροφητικότητα η Αυτοδιοίκηση.

Ποιες είναι οι ιεραρχήσεις τόσα χρόνια; Ποιοι ήταν  οι στόχοι; Ποιοι είναι οι στόχοι σήμερα;

Όλοι, όλες και όλα κρίνονται από τους στόχους και τη  ταχύτητα στην αντιμετώπισή τους και επίλυση των  προβλημάτων και την εκτέλεση των έργων .

Φτάσαμε στο κατάντημα οι υπεύθυνοι να μη  λογοδοτούν και οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος να  απολαμβάνουν τα κλοπιμαία.

Με τον Καλλικράτη απομακρύνθηκαν ακόµα  περισσότερο από τον λαό τα κέντρα εξουσίας. Το κράτος έγινε πιο αθηνοκεντρικό, πιο αυταρχικό, πιο απόμακρο από το λαό και από τον κοινωνικό έλεγχο.

Κύριε Σπύρου πάτε πολύ χαλαρά, εκεί στις συσκέψεις  µε τους υπουργούς που πάτε δεν βάζετε τα αιτήµατά
µας, δεν διεκδικείτε αυτά µας που ανήκουν και µας  αξίζουν.

Οι βουλευτές των Επτανήσων δεν ζητούv και δεν  διεκδικούν για τα νησιά µας αυτά που µας ανήκουν και  µας αξίζουν.

Είναι ανεπίτρεπτο να’ χουν κλείσει η πνευμονολογική και  η Νευρολογική Κλινική του ΝοσοκοµεΙου της Ζακύνθου
και να κινδυνεύει µε άμεσο κλείσιμο η Παιδιατρική  Κλινική! η δε καρδιολογική Κλινική να’ χει µόνον έναν  Καρδιολόγο.

Ο κ. Καψαµπέλης µου είπε ότι υπάρχουν έτοιμα για  δηµοπράτηση έργα υγείας σε όλα τα νησιά µας και δεν  τα βλέπουµε στο πρόγραμμα. Γιατί;

Είναι απίστευτο που η Γέφυρα του Άη-Χαραλάµπη  κατασκευάστηκε από τους Βενετσιάνοuς πριν από 400
χρόνια και εδω και 20 χρόνια δεν µπορεί να  επισκευασθεί! Ποιοι φταίνε γι’ αυτό;

Τα lόνια Νησιά, που ανέκαθεν ήταν πάνω στον  Θαλάσσιο εμπορικό δρόµο Δύσης-Ανατολής και σήµερα  και στον τουριστικό δρόµο Δύσης – Ανατολής έπρεπε  να’ χουν ένα επιβατικό, ένα τουριστικό λιµάνι και µία
τουλάχιστον µαρίνα σε κάθε νησί και θαλάσσιος  Τουρισµός και συγκοινωνίες είναι το µε αρ. 1 στρατηγικό πρόβλημα των νησιών µας και αυτά έπρεπε  να λυθούν εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες.

Αδιανόητο να µην έχει επιλυθεί η υδροδότηση της  Ζακύνθου και οι ξενοδόχοι και οι επαγγελματίες της  Ζακύνθου να αναλαμβάνουν την υδροδότηση  του νησιού.

Τόσα χρόνια και δεν έγινε η προβλήτα  κρουαζιεροπλοίων. Ποιος φταίει νια όλα αυτά;

Το θέμα του χαρατσίου των 5 ευρώ για κάθε εξέταση  σε δηµόσιο Νοσοκομείο, που δυστυχώς υπερασπίζεται  ο βουλευτής κ. Βαρβαρίγος είναι ανεπίτρεπτο και  έρχεται σε αντίθεση µε τις προεκλογικές ο υποσχέσεις  του κ. Βαρβαρίγου.

Την αεροπορική σύνδεση των Επτανήσων με τη  Θεσσαλονίκη την έκοψε ο υπουργός Μεταφορών κ.
Ρέππας. Κατά συνέπεια δεν ευσταθεί η τοποθέτηση  του κ. Βαρβαρίνου. Εμείς, η ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ,  κάναμε εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ζητήσαμε να µπει ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΘEΣ/KH – ΚΕΡΚΥΡΑ -ΑΚΤΙΟ-ΚΕΦΑΛΛΟΝIΑ – ΖΑΚΥΝΘΟ και ζητήσαµε και τη  παρέµβαση των βουλευτών αλλα ακόµα δεν έχουν κάνει τίποτα. Εντύπωση προκαλεί η εγγραφή του έργου του καθαρισµού και εμβάνθυσης του διαύλου της  Λευκάδας με … είκοσι πέντε εκατοµµύρια (25.000.000) ευρώ !!!! Ο δίαυλος µπορεί να καθαρισθεί και να
εµβαθυνθεί µε 800.000 ευρώ !!! Προσέξτε γιατί µπορεί  να ξεσπάσει µεγάλο σκάνδαλο που θα φτάσει µέχρι
υπουργό. Είναι γνωστό ότι οι πιο αδιαφανείς συναλλαγές γίνονται στα υπόγεια έργα και στα υπόθαλάσσια έργα, εκεί που είναι δύσκολη έως αδύνατη η επιµέτρηση και ο εκ των υστέρων έλεγχος! Τι κρύβεται  πίσω απο αυτό;

Και τέλος για τον αισθητικό βιασµό των νησιών µας  και το πρόγραµµα Jessika για την αστική περιαστική  ανάπτυξη και παρεµβάσεις.

Το πανέµορφο των νησιών µας το δημιούργησε η  φύση.

Ότι ωραία κτίρια και πανέµορφους οικισµούς στα  χωριά µας και ένας ιστός στις πόλεις μας, ότι άφησε ο  σεισμός, πλην Κέρκυρας, το οφείλουµε στους Βενετσιάνους, στους Γάλλους και στους Εγγλέζους και οι οποίοι σχεδίασαν αρχιτεκτονικά τους πανέµορφους  οικισμούς και έκαναν και έλεγχο, ενώ οι Νοέλληνες βίασαν µε πανάσχηµα κίτς κτίρια το περιβάλλον µας.

Εµείς λέµε τέλος στο κίτς και στον βιασµό του περιβάλλοντος. Να κτίσει ο κόσµος, να κτίσει αλλά µε  βάση ένα αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και αρχιτεκτονικό  έλεγχο, ξανά πανέμορφα κτίρια, όπως µας αξίζει. Να  κτίζει ο κόσµος και γρήγορα, αλλά µε βάση ένα  Αρχιτεκτονικό σχέδιο και υπόδειγμα όμορφων κτιρίων.

Όμως ΖΗΤΑΜΕ

Να φύγουν κονδύλια από τα τομεακά των υπουργείων και να’ λθουν στη Περιφέρειά μας για την εκτέλεση έργων, δηλαδή ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΤΟΜΕΑΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ .

0 Shares

Σχετικά άρθρα

9η Συνεδρίαση δήμου Μεγανησίου: επιτέλους αφυπνίστηκαν οι εκπρόσωποι του αριστερού ρεύματος!

Ιδιαίτερα σημαντική αποδείχθηκε για την πορεία του τόπου, η πραγματοποίηση της «εξ  αναβολής» 9ης  συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Μεγανησίου. Οι […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *