Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
8 Αυγούστου 2022

48 προσλήψεις για τους Δήμους Μεγανησίου και Λευκάδας, “έναντι αντιτίμου από τους ωφελούμενους”

5 θέσεις για τον Δήμο Μεγανησίου, 43 για τον Δήμο Λευκάδας

Προάγγελος του τι μέλλει γενέσθαι με τις κοινωνικές και προνοιακές δομές;

Το «πράσινο φως» άναψε η τριμελής επιτροπή υπουργών σχετικά με την πρόσληψη 6.462 εποχικών υπαλλήλων στους δήμους, ένα μήνα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές. Οι θέσεις αφορούν προσωπικό που προσλαμβάνεται έναντι αντιτίμου από τους ωφελουμένους καθώς και προσωπικού σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα όπως ύδρευση, ηλεκτροφωτισμοί, καθαρισμοί κ.α.

Δεδομένο 1: Η Ελλάδα είναι δεσμευμένη από τα μνημόνια να προχωρήσει σε 11000 απολύσεις μέσα στο 2014.

Δεδομένο 2: Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου από τις 18 Δεκεμβρίου 2013, σύμφωνα με την οποία μέχρι το τέλος του 2014 «αναστέλλεται ο διορισμός και η πρόσληψη του πάσης φύσεως προσωπικού του Δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, των τοπικών ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος, της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικώς».

Δεδομένο 3: Από τις 30 Ιανουαρίου 2014 υφίσταται εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, στην οποία αναφέρεται ότι: «το 2014, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, αποτελεί έτος περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, και ως εκ τούτου καθίσταται ενεργή η πρόβλεψη του άρθρου 17 του νόμου 3870/2010, ως ισχύει, με την οποία αναστέλλονται οι πάσης φύσεως προσλήψεις και υπηρεσιακές μεταβολές, καθώς και οι προπαρασκευαστικές αυτών ενέργειες, για το δίμηνο χρονικό διάστημα που προηγείται των αυτοδιοικητικών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων αιρετών οργάνων».

Δεδομένο 4: Την Μ. Πέμπτη 17 Απριλίου υπογράφονται δύο κοινές υπουργικές αποφάσεις με τη σφραγίδα του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Αφορούν στην πρόσληψη συνολικά 1.685 ανθρώπων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για τη στελέχωση των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η πρώτη ΚΥΑ αφορά τη «σύναψη 451 συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου για τη στελέχωση των ΟΤΑ Α΄ βαθµού και ΝΠ∆∆ αυτών, της Χώρας που παρέχουν υπηρεσίες έναντι αντιτίµου από τους ωφελούµενους» και

η δεύτερη τη σύναψη 1.234 συµβάσεων µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα στους ΟΤΑ Α΄ βαθµού της χώρας για το έτος 2014».

Δεδομένο 5: Οι νέες προσλήψεις αναμένεται να γίνουν το φθινόπωρο μετά την ανάληψη των καθηκόντων των νέων αιρετών οργάνων λόγω αναστολής των προσλήψεων σε δήμους.

Δεδομένο 6: Η παροχή υπηρεσιών έναντι αντιτίμου από τους ωφελούμενους προβλέπεται στον μνημονιακό νόμο 4071/2012 (Άρθρο 12, παρ. 14) και ανοίγεται ένα παράθυρο για την ευρύτερη εφαρμογή της “έναντι αντιτίμου παροχής υπηρεσιών” από το δημόσιο, αφού σαν ωφελούμενοι μπορούν να θεωρηθούν όσοι πολίτες εξυπηρετούνται από υπηρεσίες του Δημοσίου ή των Δήμων.

Κάπως έτσι μπορεί να μπαίνει το νερό στ΄αυλάκι, προκειμένου οι πολίτες-δημότες να συνηθίζουν, να ζυμώνονται με την ιδέα ενός κράτους το οποίο αφήνει υποτίθεται πεδίο δράσης ελέυθερο για την …ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας (βλ. π.χ. “Βοήθεια στο σπίτι”) όπου οι υπηρεσίες μάλλον θα προσφέρονται “έναντι αντιτίμου για τους ωφελούμενους”. Ουσιαστικά το κράτος αποχωρεί από κοινωνικές δομές και υπηρεσίες, αφήνοντας τον χώρο ελεύθερο για την ανάπτυξη ιδιωτικών επιχειρήσεων “κοινωνικού κελύφους”, οι οποίες, όπως χαρακτηρίζονται στην βιβλιογραφία, δεν είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να είναι κερδοφόρες. Άλλωστε το θέμα είχε ήδη εισαχθεί από το 1998 από τον ΟΟΣΑ.

Το ΜΝ έχει ασχοληθεί εδώ και καιρό με το θέμα κι έχει συγκεντρώσει ένα αρκετά μεγάλο σε όγκο υλικό και θα το παρουσιάσει εν ευθέτω χρόνο.

Ολόκληρη η Απόφαση εδώ

Σχετικά

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *