Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
10 Δεκεμβρίου 2023

Στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Κερκύρας Στέφανου Σαμοϊλη το θέμα της κατάργησης του ΟΠΑΔ στην Λευκάδα

08-04-2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον

Υπουργό Εργασίας

Θέμα: Απαράδεκτη η άμεση κατάργηση του ΟΠΑΔ με ανυπολόγιστες συνέπειες για 1.500.000 ασφαλισμένους.  

Σήμερα έκλεισε η Περιφερειακή Υπηρεσία του ΟΠΑΔ στη Λευκάδα και το ίδιο θα συμβεί στο άμεσο μέλλον για όλες τις Π.Υ. της Ελλάδας. Τίθεται δηλαδή σε άμεση εφαρμογή το Πολυνομοσχέδιο (ΦΕΚ 85 ‘Α/07-04-14) και συγκεκριμένα το αρθ. 39 υπ/φος ια.8. σελ 1430, κατά το οποίο προβλέπονται τα εξής: αφενός η κατάργηση του ΟΠΑΔ και των Π.Υ, αφετέρου η διαθεσιμότητα για ένα (1) μήνα όλου του μόνιμου και με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού. Στη θέση του ΟΠΑΔ, θα δημιουργηθεί στο ΙΚΑ Τομέας Ασφαλισμένων Δημοσίου και Τομέας Ασφαλισμένων Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, ως αυτοτελείς τομείς με λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια, αρμοδιότητες που θα ασκούνται αποκλειστικά από τις υφιστάμενες περιφερειακές υπηρεσίες του ΙΚΑ.

Η απόφαση κατάργησης όμως του ΟΠΑΔ, δεν τεκμηριώνεται από ορθολογικά κριτήρια και πολύ περισσότερο ουδέποτε τέθηκε σε διαβούλευση με τους φορείς των εργαζομένων. Είναι αδικαιολόγητη και επιβάλλεται από τους κύκλους της τρόικας, αφενός για να εμφανιστούν ικανοποιητικά ποσοστά μείωσης δομών του Δημόσιου Τομέα στους ξένους δανειστές, αφετέρου για να προσμετρηθούν και οι υπάλληλοι του ΟΠΑΔ στο καλάθι της διαθεσιμότητας. Υποψίες κινούν και οι μηδενικές προβλέψεις για τη διαχείριση των αποθεματικών του ΤΥΔΚΥ.

Επειδή η κατάργηση του ΟΠΑΔ, δεν λύνει προβλήματα αλλά δημιουργεί, καθώς υποβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους Δημόσιους και Δημοτικούς υπαλλήλους, μεταφέροντας την εξυπηρέτηση των 1.500.000 ασφαλισμένων του στις ουρές των 5.500.000 ασφαλισμένων του ΙΚΑ.

Επειδή ο ΟΠΑΔ είναι οικονομικά υγιής, χωρίς καμιά κρατική επιχορήγηση και εξασφαλίζει σοβαρό δημοσιονομικό όφελος για το σύστημα υγείας.

Επειδή για πρώτη φορά καταργείται ασφαλιστικός Οργανισμός θέτοντας όλους τους υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα, αδιαφορώντας για το πως θα εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι (π.χ. έκδοση βιβλιαρίου για επείγουσες περιπτώσεις, …).

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

  1. Τι προτίθεται να πράξει για την ακύρωση της απόφασης κατάργησης του ΟΠΑΔ και της διαθεσιμότητας των εργαζομένων;
  2. Πως θα εξυπηρετηθούν οι 1.500.000 ασφαλισμένοι, μέχρι οι εργαζόμενοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα  να μετατεθούν σε οργανικές μονάδες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ;
  3. Θεωρεί ικανή την άμεση εξυπηρέτηση των επιπλέον ασφαλισμένων από τις υπάρχουσες δομές του ΙΚΑ;
  4. Τι προβλέπει για τη διαχείριση των αποθεματικών του ΤΥΔΚΥ;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Στέφανος Σαμοΐλης

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights