Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Αυγούστου 2022

Δεν πέρασε τελικά η υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ νέων επιχειρηματιών σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων

Αλλαγές προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τον  ΟΑΕΕ με στόχο τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του Οργανισμού και την ενίσχυση των εσόδων του.

Συγκεκριμένα  προβλέπεται η θέσπιση μηνιαίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών και όχι ανά δίμηνο όπως ισχύει σήμερα.  Αν δεν καταβληθούν οι εισφορές  από την πρώτη ημέρα του μεθεπόμενου μήνα καθίστανται καθυστερούμενες και υπόκεινται σε επιβαρύνσεις, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.

Στο νομοσχέδιο δεν «πέρασε» τελικά η ένταξη στον ΟΑΕΕ των νέων ασφαλισμένων σε περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους εφόσον ασκούν δραστηριότητα η οποία υπάγεται στον Οργανισμό, εξαιτίας των αντιδράσεων βουλευτών της περιφέρειας.

Προβλέπεται ωστόσο ως μια γενική διατύπωση ότι πρόσωπα που εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική ασφάλιση του Ι.Κ.Α.-Ε.Σ.Α.Μ. ή του Ο.Α.Ε.Ε.  επανεξετάζονται με τις διατάξεις του νόμου αυτού μετά τη λήξη της χορηγηθείσας εξαίρεσής τους.

Επίσης, στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ υπάγονται όσοι ασκούν σχετική με τη δραστηριότητα ασφάλισης στον φορέα, αλλά δεν υποχρεούνται να ασφαλίζονται σε αυτόν λόγω της περιστασιακής και για μικρό χρονικό διάστημα ασφάλισης στο ΙΚΑ.  Δηλαδή , σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο δε θα έχουν  δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού οργανισμού, εφόσον ο χρόνος ασφάλισης στο Ι.Κ.Α.-Ε.Σ.Α.Μ. υπολείπεται των εικοσιπέντε (25) ημερών ασφάλισης ανά μήνα. Στο εξής, αυτή η κατηγορία θα μπορεί να εξαιρεθεί από τον ΟΑΕΕ μόνο εάν έχει πλήρη χρόνο ασφάλισης στο ΙΚΑ.

Οι  ορκωτοί ελεγκτές– λογιστές που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟ.Ε.Λ.) υπάγονται από τη 01.07.2014 στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. Εξαιρούνται όσοι έχουν την 01.07.2014 εικοσιπέντε (25) έτη ασφάλισης στο Ι.Κ.Α.-Ε.Σ.Α.Μ.. Με αίτησή τους, που υποβάλλεται εντός 6 μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, δύνανται να εξαιρούνται από την ασφάλιση στο Ι.Κ.Α.-Ε.Σ.Α.Μ. και να υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε..

ΠΗΓΗ: protothema.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

The Spectator> Ρωσία-Κίνα επιχειρούν την αναμόρφωση της παγκόσμιας τάξης στον πυρήνα της. Το φιάσκο Biden με τον EastMEd

Το μέλλον της παγκόσμιας τάξης εξαρτάται από αυτές τις αποφάσεις Η εισβολή της Ρωσίας δεν είναι απλώς μια προσπάθεια ανακατάληψης αυτού που […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *