Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Μαΐου 2024

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Νικιάνας προς τον Υπουργό Οικονομικών για τη διάθεση της άμμου της Αμμόγλωσσας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

& ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

                       ΝΙΚΙΑΝΑΣ

ΕΠΕΙΓΟΝ

Ταχ. Διεύθυνση: Νικιάνα, 31100 Λευκάδα                                                                                             

Τηλ. Επικοινωνίας: 26450.71493  6944985581

E-mail: nikiana.gr@gmail.com

Αρ. Πρωτ.: 12/14

Νικιάνα, 14 / 03 / 2014

ΠΡΟΣ:            Υπουργείο Οικονομικών

Θέμα:              Διάθεση Άμμου Αμμόγλωσσας ΛΕΥΚΑΔΟΣ

 

1. Το τελευταίο διάστημα από δημοσιεύματα του τύπου αλλά και από απαντήσεις «αρμοδίων» τοπικών παραγόντων πληροφορούμεθα ότι η άμμος που θα αφαιρεθεί από την διάνοιξη του δίαυλου και συγκεκριμένα από την σχηματισθείσα από προσχώσεις, Αμμόγλωσσα Λευκάδος θα δημοπρατηθεί και θα διατεθεί στο εμπόριο προς όφελος του Δημοσίου καθ’ ότι – όπως ισχυρίζονται – αποτελεί Δημόσιο αγαθό.

2. Η άμμος δηλαδή που έχει συσσωρευθεί στην παραπάνω περιοχή αλλά και σε άλλες παραλίες της Λευκάδος δεν αποτελεί περιουσιακό στοιχείο των κατοίκων αλλά του Δημοσίου ευρύτερα. Φρονούμε ότι αυτού του Δημόσιου αγαθού, μερίδιο ανήκει και στους κατοίκους αυτής της περιοχής.

3. Οι κάτοικοι της Λευκάδος γενικότερα, αλλά και αυτοί της ανατολικής πλευράς ειδικότερα, αναμέναμε εναγωνίως τη κατάλληλη στιγμή όπου η αφαιρούμενη από την Αμμόγλωσσα άμμος θα διατίθετο – μέρος τουλάχιστον αυτής – για τον εμπλουτισμό των παραλιών εκείνων που είτε ελλείπει είτε λόγω της μορφολογίας στερούνται μια και αποτελούνται από χοντρό και ακανόνιστο βότσαλο.

4. Το μειονέκτημα αυτό των παραλιών τις καθιστά μη προσβάσιμες από τους επισκέπτες και σχεδόν ακατάλληλες για λήψη λουτρού και ηλιοθεραπείας, αναζητώντας προσφορότερες περιοχές.

Ο τουρισμός μας και στον τομέα αυτό χρειάζεται βοήθεια.

Βοήθεια την οποία η πολιτεία πολλάκις μας την αρνείται.

5. Η ιδιωτική πρωτοβουλία καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, επενδύονται στον τομέα του τουρισμού κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, κάτω από διωγμούς, φορολόγηση, εξοντωτικούς ελέγχους, πρόστιμα αλλά και άλλα τινά, με απώτερο σκοπό την προσέλκυση τουριστών και την παροχή ιδανικών συνθηκών παραθερισμού.

6. Οι κάτοικοι της Λευκάδος αλλά ιδιαίτερα αυτοί των περιοχών Λυγιάς και Νικιάνας απαιτούμε όπως μέρος της αφαιρούμενης άμμου διατεθεί για τον εμπλουτισμό των παραλιών εκεί που αυτές στερούνται καθιστώντας τες έτσι προσβάσιμες στους επισκέπτες τουρίστες. Η απαιτούμενη κατά περίπτωση ποσότητα μπορεί να εκτιμηθεί από επιτροπή που μπορεί να συσταθεί για το σκοπό αυτό.

7. Τέλος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίσετε την δίκαιη αγανάκτηση και την αντίδραση των κατοίκων των παραπάνω περιοχών.

8. Όσον αφορά το πιθανό επιχείρημα, ήτοι της αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος, η παρέμβαση θα είναι τόσο ήπια που ουδέ κατ’ ελάχιστον θα υπάρξει τέτοια περίπτωση.

Τούτο εξάλλου έχει διαπιστωθεί κατά το παρελθόν όταν άμμος από την περιοχή Γύρας Λευκάδος ενίσχυσε τις πλαζ Βουλιαγμένης και Γλυφάδας.

9. Ο Σύλλογός μας εκπροσωπώντας τους επιχειρηματίες της περιοχής Νικιάνας Λευκάδας, οι πλείστοι των οποίων διαθέτουν σημαντικές τουριστικές μονάδες αλλά και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια, αναμένει θετική ανταπόκριση στο δίκαιο αυτό αίτημά τους.

 

Για το Δ.Σ.

 

Η Γεν. Γραμματέας

Θεοδώρα Μανωλίτση

Ο Πρόεδρος

Αντώνης Μανωλίτσης

 

  ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

 

Κοινοποίηση:

–          Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κα. Κεφαλογιάννη Όλγα

–          Βουλευτήν Λευκάδος, κ. Θοδωρή Σολδάτο

–          κ. Βεργίνη Ξενοφώντα – Διοικητή ΟΓΑ, τ. Βουλευτή

–          Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Υπόψη κ. Περιφερειάρχη)

–          Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας (Υπόψη κ. Βερύκιου Θεόδωρου

–          – Δήμο Λευκάδας (Υπόψη κ. Αραβανή Κώστα)

–          Μ.Μ.Ε.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights