Σε ζωντανή μετάδοση από το γραφείο του στην ΠΕ Λευκάδας, μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Θοδωρής Βερύκιος σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ενώ απάντησε σε όλα όσα του προσάπτουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι το τελευταίο διάστημα.
Αρχικά ο κ. Βερύκιος αναφέρθηκε στην αλλαγή των δεδομένων από το 2009 μέχρι και σήμερα, με την ΠΕ Ιονίων Νήσων να αντιμετωπίζει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα . «Όποιοι δεν το καταλαβαίνουν ή πολλοί πονηροί είναι ή πολλοί κουτοί.», ανέφερε.
Ο κύριος Βερύκιος αναφέρθηκε και εξήγησε στον κόσμο ότι τα Περιφερειακά Συμβούλια δεν νομοθετούν, απλά είναι ένα μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση.
Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ΚΑΠ (κρατική επιχορήγηση) δίνοντας λεπτομέρειες για το πόσο έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια με το έργο της Περιφέρειας να είναι ακόμα δυσκολότερο.
Επίσης έκανε μνεία στο ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό πλαίσιο για το οποίο η Περιφέρεια πρέπει να αντλήσει πόρους για να βελτιώσει για παράδειγμα το οδικό δίκτυο, με μοναδικούς πόρους το ΕΣΠΑ στο οποίο όμως οι πόροι πηγαίνουν στην ωρίμανση κάποιων μελετών .
Όσον αφορά την καθημερινότητα των πολιτών το έργο ήταν πολύ δύσκολο, καθώς όλα τα έργα πρέπει να γίνονται με δημοπράτηση, υπάρχει επίτροπος που ελέγχει τα οικονομικά και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί η έγκριση ενός έργου να χρειαστεί πάνω από έξι μήνες.
Όσον αφορά την κριτική που έχει ακουστεί στο πρόσωπο του ότι δεν διεκδικεί πράγματα για την Λευκάδα ανέφερε ότι δεν μπορεί να κάνει μόνος του επανάσταση, όταν η κυβέρνηση εφαρμόζει θεραπεία σοκ και κάνει πειραματισμούς, κόβει πόρους και πράττει κάτω από πίεση.
«Θα μπορούσα να πάρω τον εύκολο δρόμο τον Αντιμνημονιακό που έχουν πάρει όλοι οι βολεμένοι το τελευταίο διάστημα», με τον ίδιο να διευκρινίζει ότι αν θα εκλεγεί θα είναι για τελευταία φορά καθώς δεν θεωρεί ότι η πολιτική είναι σπορ.
Πολλοί ωστόσο βολεμένοι επί πολλά χρόνια το παίζουν αντιμνημονιακοί και τους συνέστησε να κάνουν αυτοκριτική.
«Ο εύκολος δρόμος είναι να βγαίνουμε στις τηλεοράσεις και να παίζουμε με τον πόνο των αγανακτισμένων πολιτών όταν μπορούμε να κάνουμε πολύ λίγα σε μια κεντρικά χαραγμένη πολιτική.»
Όσον αφορά το πρόσωπο του κ. Σπύρου, ανέφερε ότι εκτίμησε σε αυτόν την απλότητα, την εντιμότητα και την αμεσότητα που έχει με τον κόσμο. Ο ίδιος δεν έχει κανένα λόγο να φωνάξει στον κύριο Σπύρου, καθώς όταν του πρότειναν το Αγκυροβόλιο της Βασιλικής δεν τους είπε ότι τα χρήματα ήταν πολλά, δεν αντιπρότεινε μικρότερα έργα και το στήριξε.
Με πρόχειρο υπολογισμό από το 2011 και μετά τα έργα στην Λευκάδα είναι στα 80.000.000 ευρώ με τις περισσότερες εντάξεις από κάθε άλλο νησί, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει σημασία ο φορέας, καθώς το ταμείο είναι ενιαίο.
Όσον αφορά το Διοικητήριο, ήταν χρεωμένο με 7.000.000 ευρώ από την πρώην Νομαρχία και το έργο εντάχτηκε στο Ίντερεκ με την βοήθεια της κ. Ρουβά και του κυρίου Κούρτη και πήραν 6.500.000 βγάζοντας έναν μεγάλο βραχνά, καθώς δεν θα είχε ούτε γραφείο να καθίσει με την ΚΑΠ της περιφέρειας υποθηκευμένη.
Όσον αφορά την φιλοξενία του Δήμου Λευκάδας, ψάχνουν να βρουν την Νομική Φόρμουλα, ενώ απάντησε σε όσους τον κατηγορούν ότι τα έχει παραχωρήσει όλα στον Δήμο, υπογραμμίζοντας, ότι κάποια πράγματα δεν μπορούν να ειπωθούν δημόσια και συμπλήρωσε ότι αν δεν ήταν ο Δήμος Λευκάδας θα ήταν μέσα στο κτήριο η εφορία και η Κτηματική Εταιρεία και άλλες υπηρεσίες τσάμπα για πάντα.
Ο κύριος Βερύκιος απάντησε και στον ισχυρισμό του κυρίου Μαλακάση περί συγκεντρωτισμού, λέγοντας ότι πολλές φορές του ρωτούσαν την γνώμη , καθώς σεβόντουσαν την μεγαλύτερη εμπειρία του στην τοπική αυτοδιοίκηση, απλά όταν ήταν θεματικός Αντιπεριφερειάρχης και είχε και μια άλλη γκάμα αρμοδιοτήτων, τότε κάποια πράγματα διέφευγαν.
Όσον αφορά το θέμα της Αμμόγλωσσας ανέφερε ότι το έργο έχει καθυστερήσει καθώς κινούμαστε κάτω από ένα πλέγμα γραφειοκρατίας τεράστιο, βασιλικά διατάγματα και νόμους αναχρονιστικούς, ενώ εξήγησε με λεπτομέρειες ποιοι εμπλέκονται και όλο το χρονικό για να φτάσουμε και πάλι στην έναρξη των εργασιών.
Μόλις υπογράφηκε η σύμβαση έπρεπε να ενημερωθούν τρεις αρχαιολογικές υπηρεσίες και θα έπρεπε να προσλάβουν Αρχαιολόγους με διαδικασία ΑΣΕΠ για να επιβλέπουν το έργο, εξηγώντας πως διάφορες απαιτήσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες δημιουργούσαν εμπόδια στο να αρχίσει άμεσα.
Όσον αφορά την μελέτη που ισχυρίστηκε ο κ. Μαλακάσης ύψους 500.000 ευρώ ανέφερε ότι δεν θα μπορούσε όταν έχει πάρει ΚΑΠ μόλις 93.000 να ζητήσει ένα τόσο μεγάλο ποσό για να βγάλει την Αμμόγλωσσα θα τον έβγαζαν τρελό, είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμα και να βρίσκανε τα 500.000 ευρώ θα είχαν ακόμα τα ίδια προβλήματα με την Κτηματική και το Υπουργείο Οικονομικών που δεν επέτρεπαν στην άμμο να μετακινηθεί, ενώ το έργο είναι εμπρόθεσμο και δεν υπάρχει ανησυχία.
Επίσης ανέφερε για άλλη μια φορά ότι η Λευκάδα έχει απορροφήσει πολλά λεφτά από το ΕΣΠΑ και έχει περισσότερα έργα και από Κεφαλονιά και Ζάκυνθο και θα είμαστε αχάριστοι να λέμε ότι δεν γίνονται έργα στο νησί.
Ο κύριος Βερύκιος μίλησε και για τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά την υποθαλάσσια ζεύξη στο νησί, διευκρινίζοντας ότι στο έργο αυτό δεν εμπλέκεται η Περιφέρεια, υποστηρίζοντας ότι το έργο αυτό αρχίσαμε να το συζητάμε μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Χρυσοχοίδη, που μπορεί και να έγιναν και για προεκλογικό σκοπό.
Διευκρίνισε ότι δυο φορές έγινε η προκήρυξη ενδιαφέροντος δεν βρέθηκε κανένας ενδιαφερόμενος. Όσον αφορά την χρησιμότητα του υπάρχουν και θετικά και αρνητικά.
Το καλύτερο όμως σε όλα είναι η πρόβλεψη που έκανε ο κ. Βερύκιος ότι αργά η γρήγορα το Υπουργείο Υποδομών και στην Γέφυρα που είναι τμήμα του Εθνικού Δικτύου και αναλαμβάνει κάθε φορά το κόστος συντήρησης λέγοντας ότι δεν είναι σίγουρος, αν μεθαύριο έρθει το Υπουργείο Υποδομών και επιβάλει στον Δήμο ή την Περιφέρεια την συντήρηση της με το ενδεχόμενο να μπει ένα μικρό διόδιο ανοικτό, λέγοντας ότι κάποια στιγμή το τσάμπα θα τελειώσει και για την γέφυρα Λευκάδας!!!!!!
Όσον αφορά τις φωνές που κάνουν λόγο για δυο γέφυρες αυτό δεν είναι τόσο απλό καθώς το κόστος συντήρησης είναι μεγάλο. Σαφώς και το νησί έχει να λύσει άλλα προβλήματα, για αυτό και στο Χωροταξικό δεν μπήκε πρώτη προτεραιότητα η υποθαλάσσια. «Δεν ξέρω γιατί προεκλογικά μπήκε αυτό το θέμα όταν τόσα χρόνια κοιμόμαστε», κατέληξε.
Στο τελευταίο μέρος αναφέρθηκε και στο θέμα του πυρηνελουργείου, λέγοντας ότι εκτιμά την άποψη του κ. Μαλακάση και με το που ανέλαβαν διοίκηση το έκλεισαν, καθώς δεν είναι συμβατό με την ανάπτυξη της Βασιλικής.
Αυτό έχει πίσω μια αμαρτωλή ιστορία με το εξής παράδοξο κάθε φορά που η διοίκηση του κάνει προσφυγή στην Δικαιοσύνη να δικαιώνεται από το ΣΤΕ.
Η τελευταία πράξη κλεισίματος το 2011 ακυρώθηκε και άνοιξε πάλι, λέγοντας ότι η πολιτική του είναι με τους κατοίκους. «Όσο είμαι στα κοινά δεν διαπλέκομαι με κανέναν και δεν φοβάμαι κανέναν, πρέπει ωστόσο να σταθμίσουμε κατά πόσον η ενέργεια αυτή θα ήταν μια προεκλογική βόμβα χωρίς αποτέλεσμα και πόσο ουσιαστική.»
Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας εκφράζουν ενστάσεις, καθώς όταν κλείνεις μια επιχείρηση με 25 άτομα το χειμώνα όλοι θα στραφούν εναντίον σου, καθώς αν δεν έχεις και δίκιο πάλι θα ανοίξει και ότι γίνει πρέπει να είναι σύμφωνα με τον νόμο, τον οποίον δεν μπορούμε να επικαλούμαστε όταν μας συμφέρει.
Η οριστική λύση είναι η μετεγκατάσταση με την Περιφέρεια να προσπαθεί να το κλείσει προσπερνώντας τα νομικά κωλύματα που προκύπτουν.
Κλείνοντας ανέφερε ότι οι Αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα έπρεπε να είναι πεδίο αντιπαραθέσεων, όλοι χωράνε και όλοι μπορούνε να προσφέρουν και πρέπει να δίνεται χώρος στα νέα πρόσωπα.
Τέλος ανέφερε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να ψηφίσει βάση Μνημονίου, αλλά να επιλέξει πρόσωπα, να επιλέξει ανθρώπους που θα είναι δίπλα στον πολίτη και τον τόπο.
Ο κ. Βερύκιος υπογράμμισε ότι προσωπικές αντιπαραθέσεις δεν έχει με κανέναν, υπάρχουν πολιτικές αντιπαραθέσεις σε επίπεδο ουσίας με τον ίδιο να μην θέλει να παίξει στο πεδίο των εντυπώσεων.