Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
20 Σεπτεμβρίου 2021

Καταργούνται οι άδειες ερασιτεχνικής αλιείας με στόχο την προσέλκυση τουριστών!

Καταργούνται οι ερασιτεχνικές άδειες αλιείας – Στόχος η προσέλκυση τουριστών

Στην κατάργηση των ατομικών ερασιτεχνικών αδειών αλιείας αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, ενώ περίπου 850 λιμενικοί αναμένεται να αποδεσμευθούν από τη συγκεκριμένη διαδικασία από τα λιμεναρχεία όλης της χώρας, προκειμένου να απασχοληθούν σε ελεγκτικούς μηχανισμούς και σε άλλες μάχιμες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το άρθρο 14 του νέου νομοσχεδίου «Τουριστικά Πλοία και Αλλες Διατάξεις» που έχει κατατεθεί στη Βουλή και την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί «καταργείται η ατομική ερασιτεχνική άδεια αλιείας καθώς και η υποχρέωση εφοδιασμού των σκαφών ή των επιβαινόντων σε αυτό με την αντίστοιχη ερασιτεχνική αλιείας».

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι στόχος από την εν λόγο ρύθμιση είναι ότι οι υπηρεσίες θαλάσσιου και αλιευτικού τουρισμού θα πρέπει να γίνουν πιο ελκυστικές και ανταγωνιστικές στη χώρα μας, ενώ η κατάργηση της έκδοσης και θεώρησης των ερασιτεχνικών αδειών θαλάσσιας αλιείας, αναμένεται να οδηγήσει στην εξοικονόμηση σημαντικού αριθμού εργατοωρών και προσωπικού για τις Λιμενικές Αρχές, που θα διευκολύνει και θα βελτιώσει το ελεγκτικό τους έργο, ιδίως ως προς τη διέλευση των συνόρων και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Τονίζεται επιπλέον «ότι η κατάργηση της άδειας σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται εξαίρεση από την εφαρμογή των υπόλοιπων προβλέψεων της νομοθεσίας σχετικά με την ερασιτεχνική αλιεία, όπως ενδεικτικά: ώρες της ημέρας, εποχές του έτους και περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η αλιεία, επιτρεπόμενα εργαλεία, είδη και ποσότητες αλιευμάτων, απαγόρευση πώλησης και γενικά εμπορίας των αλιευμάτων».

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κατά την πρόσφατη παρουσίαση του νομοσχεδίου, τόνισε με την κατάργηση των ερασιτεχνικών αδειών αλιείας θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού*, ενώ παράλληλα θα υπάρξει μείωση της γραφειοκρατίας στα λιμεναρχεία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας περίπου 85.000 άνθρωποι ετησίως πρέπει να περάσουν από ένα λιμεναρχείο να πληρώσουν ένα παράβολο, να ανανεώσουν την ερασιτεχνική άδεια αλιείας τους και κάθε φορά που πηγαίνουν σε μια άλλη περιοχή να πρέπει να ξαναπάνε στο λιμεναρχείο, να θεωρήσουν την άδεια τους και να τους επιτραπεί να κάνουν ερασιτεχνική αλιεία στη ζώνη την οποία επιβλέπει το συγκεκριμένο λιμεναρχείο. Αλλιώς υπόκειται στις συνέπειες του νόμου και έχει σημαντικά πρόστιμα. [ΠΗΓΗ: newpost.gr]

Σχετικά

Νέα «βόμβα» από Μ. Βαρβιτσιώτη: «Καταργούνται οι άδειες ερασιτεχνικής αλιείας»

Σημ. ΜΝ: Ο όρος «Αλιευτικός Τουρισμός» (εφεξής ΑΤ) είναι μία εναλλακτική μορφή τουρισμού που περιλαμβάνει δράσεις ψυχαγωγίας, ενημέρωσης, αναψυχής και θαλασσινής εξοικείωσης τουριστών μέσω της επιβίβασής τους σε επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μία πρόσθετη πηγή απόκτησης εισοδήματος από τους αλιείς μέσα στα πλαίσια της ημιδιαφοροποίησης ή και πλήρους διαφοροποίησης  της επαγγελματικής αλιευτικής δραστηριότητας, γεγονός που αποτελεί έναν από τους στόχους της Κοινής Ευρωπαικής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) μέσα στα πλαίσια  της μείωσης της αλιευτικής προσπάθειας (βλ. και αποσύρσεις σκαφών, κ.α).

Είναι γνωστό ότι η υπεραλίευση σε συνδυασμό με την έντονη επιβάρυνση του θαλάσσιου μέσου έχει οδηγήσει σε μία δραματική μείωση των ιχθυοαποθεμάτων και του κύκλου ζωής διαφόρων ειδών με συνέπεια η αλιευτική δραστηριότητα να έχει ένα ορατό πλέον χρόνο λήξης και εφόσον δε ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, πέρα από αυτά που έχουν ήδη εφαρμοσθεί. Ειδικά για τη Μεσογειακή λεκάνη εκτιμάται ότι σε λίγα χρόνια η ελεύθερη αλιεία θα συνεισφέρει μόλις το 1/3 της ιχθυοπαραγωγής με τα υπόλοιπα 2/3 να προέρχονται από την ιχθυοκαλλιέργεια.

Κάτω από αυτό το πρίσμα καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που θα παρέχουν στους αλιείς εναλλακτική – συμπληρωματική ενασχόληση η οποία θα αυξάνει το μειούμενο εισόδημά τους και θα διατηρεί παράλληλα την αλιευτική κουλτούρα ενώ θα μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της προστασίας του θαλάσσιου μέσου μέσω της εξοικείωσης του κοινού με το αλιευτικό επάγγελμα.

Ο ΑΤ αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για να γίνει γνωστός ο τρόπος ζωής των αλιέων, οι συνήθειές τους, η μάλλον υποτιμημένη συνεισφορά τους στην οικονομία αλλά κυρίως να συνδεθεί η αλιεία με τον πολύ σπουδαίο για τη χώρα μας κλάδο του τουρισμού. Έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί και με άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού (π.χ. αγροτουρισμός, καταδυτικός τουρισμός, περιηγητικός τουρισμός, κλπ) αλλά και να συμβάλει ταυτόχρονα στην ανάπτυξη του παραδοσιακού τουριστικού προιόντος καθώς θα αποτελεί έναν ακόμη ελκυστικό πόλο έλξης τουριστών. Να μη παραβλεφθεί το γεγονός ότι η ερασιτεχνική αλιεία έχει προσλάβει σημαντικές διαστάσεις ενώ μία μεγάλη μερίδα από τους  τουρίστες είναι εν δυνάμει ερασιτέχνες ψαράδες. [ΠΗΓΗ: fishportal.gr]

3 Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *