Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
3 Ιουλίου 2022

Συνέντευξη του βουλευτή Λευκάδας Θ. Σολδάτου στη “Βραδυνή της Κυριακής”

Μόλις 47 λέξεις για την Λευκάδα

Συνέντευξη μάλλον γενικού πολιτικού περιεχομένου και με στρατηγικό προσανατολισμό τις επικείμενες ευρωεκλογές έδωσε στην εφημερίδα «Β.τ.Κ.» ο Βουλευτής Λευκάδας της Ν.Δ. κ. Θοδωρής Σολδάτος. Μια συνέντευξη που θα μπορούσε  να χαρακτηριστεί μάλλον ως «διαφημιστικό flyer» της κυβέρνησης Σαμαρά και των μνημονιακών πολιτικών που μέχρι σήμερα έχει εφαρμόσει, με εμφανή την προσπάθεια εξωραϊσμού των αποτελεσμάτων τους στην ελληνική κοινωνία, μέρος της οποίας αποτελεί και η Λευκάδα, για την οποία, δε, ο βουλευτής περιορίστηκε σε μόλις 47 λέξεις. Ωστόσο για τον κ. Σολδάτο φαίνεται πως η αναφορά του μεγέθους …μικρής αγγελίας στη Λευκάδα και τους πολίτες της να είναι αρκετή, αφού, όπως σημειώνει,  οι απόψεις  που καταθέτει είναι αποτέλεσμα και της ζύμωσής του με την τοπική μας κοινωνία και τους πολίτες της. Μέχρι εκεί, διότι ο κ. Σολδάτος επέλεξε φανερά να μην αναφερθεί κάπως εκτενέστερα στα τοπικά ζητήματα, τις ζυμώσεις και τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στη ΝΔ σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε άλλα φλέγοντα ζητήματα του νησιού. Άλλωστε μια συνέντευξη βουλευτή σε μια εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας δεν μπορεί να αναλωθεί στα τοπικά, διότι αφενός θα φάνταζε «δοσμένη», αφετέρου θα περιόριζε το εύρος του ρόλου του εκάστοτε βουλευτή στα της «επαρχίας δρώμενα», αφού υπάρχουν έτσι κι αλλιώς οι τοπικοί δίαυλοι, θα μπορούσε να πει κανείς.

Ο στόχος του κ. Σολδάτου ήταν περισσότερο, έτσι τουλάχιστον εκτιμάμε, να «φιλοτεχνήσει» την εικόνα του ως τον κατ΄εξοχήν εκφραστή της πούρας πολιτικής πλατφόρμας της ΝΔ σε τοπικό επίπεδο, να «κατοχυρώσει» τον ρόλο ενός εκ των  γνήσιων κομματικών «αφηγητών» της, τόσο τοπικά όσο και ως επανάληψη μιας ας πούμε «ομολογίας πίστεως» κεντρικά. Το ένα συμπληρώνει το άλλο. Βέβαια, το έχουμε ξαναγράψει στο πρόσφατο παρελθόν, σε ό,τι αφορά τα τοπικά πράγματα, τα της Λευκάδας και ειδικότερα τις δημοτικές εκλογές: «Ο κ. Σολδάτος θέλει να ελέγξει το παιχνίδι απ΄έξω».

Ο κ. Σολδάτος παράλληλα γνωρίζει ότι η έκθεσή του, στενά ιδωμένη στο περιβάλλον της μικρότερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας, σε ένα περιβάλλον

α)  το οποίο έχει αναδιαμορφωθεί με φόντο τις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές και στο οποίο οι συσχετισμοί δεν φαίνονται να είναι υπέρ της ΝΔ ,

β) όπου η ΝΔ φαίνεται να έχει απολέσει το πάλαι ποτέ συμπαγές της και,

γ) που καταβάλλεται συνεχώς προσπάθεια αποπολιτικοποίησης και αποιδεολογικοποίησης του πολιτικού μηνύματος των επικείμενων εκλογών, δημοτικών και ευρωεκλογών (εμφανέστατο στη συνέντευξη του κ. Σολδάτου),

δημιουργεί συνθήκες «τριβής» που παράγουν «θερμότητα» η οποία αν δεν ελεγχθεί, μπορεί να υπερβεί τα ασφαλή όρια για την πολιτική του συνέχεια. Τι το πιο πρόσφορο λοιπόν, από το να τονίσει το εύρος του αιρετού αξιώματός του.

Γι΄αυτό και ο κ. Σολδάτος κινήθηκε στη συνέντευξή του στη «γραμμή» της ΝΔ, και μάλιστα σε ένα …ελλιπές μανιχαϊστικό σχήμα (τις διαφορές θα τις «ανακαλύψετε» στη συνέντευξη που παρατίθεται ολόκληρη παρακάτω), ενώ δεν έλειψε η στοχευμένη ή και επιδιωχθείσα ερώτηση «σφήνα» για την εκούσια αποχώρηση του κ. Βύρωνα Πολύδωρα από τη ΝΔ,  με όλα όσα αυτή δύναται να ανακαλέσει σημαντικά στη μνήμη των ψηφοφόρων της ΝΔ σε τοπικό επίπεδο.

Θ. Σολδάτος: «Οι πολίτες θέλουν σταθερότητα» – Ο βουλευτής Λευκάδος της Ν.Δ., εκ βαθέων στη «Β.τ.Κ.»

«Ζητούμενό μας είναι η πρωτιά»

Από τον ΚΩΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟ

Την εκτίμηση ότι οι πολίτες στις ευρωεκλογές «δεν θα απεμπολήσουν τα αποτελέσματά της, στο όνομα του λαϊκισμού και της δημαγωγίας που εκπέμπεται από σημαντικό μέρος της αντιπολίτευσης» εκφράζει στη «Β.τ.Κ.» ο Βουλευτής Λευκάδος της Ν.Δ. Θόδωρος Σολδάτος.

Ο κ. Σολδάτος είναι αισιόδοξος για τις ευρωεκλογές και εκτιμά ότι οι πολίτες επιθυμούν σταθερότητα, και γνωρίζουν ποια ήταν η κατάσταση τον Ιούνιο του 2012, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Σαμαρά και μπορούν να τη συγκρίνουν με τη σημερινή.

Πιστεύει σε ένα θετικό αποτέλεσμα, αλλά, όπως λέει, «κατά το παρελθόν, υπήρχαν περιπτώσεις που ενώ το κυβερνητικό κόμμα ήλθε 2ο στις ευρωεκλογές, λίγους μήνες μετά κέρδισε τις εθνικές εκλογές».

Κύριε Σολδάτε, έχουμε μπροστά μα ς τις ευρωεκλογές. Ποιος θα είναι ο πήχης που κατά την άποψή σας θα έπρεπε να περάσει η ΝΔ, ώστε να είναι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα;

«Ζητούμενο είναι η πρωτιά. Με δεδομένο ότι σήμερα, -που παρά τα αυξημένα βάρη που υπέστησαν οι πολίτες και την καλύτερη κατά την άποψή μου δημοσκοπική περίοδο για την αξιωματική αντιπολίτευση, -οι μετρήσεις δείχνουν διαφορές στα όρια του στατιστικού λάθους- θεωρώ ότι η Ν.Δ. μπορεί να καταλάβει την 1η θέση στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου.

Η περίοδος που ακολουθεί μέχρι τότε, είναι περίοδος κατά την οποία θα υπάρξουν θετικά μηνύματα ως αποτέλεσμα της εθνικής προσπάθειας και παράλληλα περίοδος εφαρμογής μέτρων που ήδη έχουν νομοθετηθεί. Διαμορφώνεται έτσι ένα τοπίο, το οποίο προς το παρόν είναι ρευστό ως προς τις προθέσεις του εκλογικού σώματος. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ν.Δ. θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τα θετικά μηνύματα που προανέφερα και θα συνεχίσει να αναδεικνύει την ανεδαφικότητα των προτάσεων της αντιπολίτευσης και τις διαρκείς αντιφάσεις και μεταβολές των πολιτικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας προφανώς την πρωτιά.

Βέβαια το κριτήριο για την ψήφο στις ευρωεκλογές είναι διαφορετικό από το κριτήριο που κυριαρχεί στις εθνικές εκλογές. Γνωρίζετε ότι κατά το παρελθόν, υπήρξαν περιπτώσεις που ενώ το κυβερνητικό κόμμα ήλθε 2ο στις ευρωεκλογές, λίγους μήνες μετά κέρδισε τις εθνικές εκλογές».

Στην κοινωνία υπάρχει πολύς θυμός. Φοβάστε πιθανή εκδήλωση θυμού με ακραίες επιλογές, ή επιλογές που θα προκαλέσουν αστάθεια;

«Οι πολίτες επιθυμούν σταθερότητα. Γνωρίζουν ποια ήταν η κατάσταση τον Ιούνιο του 2012, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Σαμαρά και μπορούν να τη συγκρίνουν με τη σημερινή.

Σε αυτή την τεράστια προσπάθεια, η στήριξη του ελληνικού λαού ήταν μοναδική. Πιστεύω ακράδαντα, ότι οι πολίτες δεν θα απεμπολήσουν τα αποτελέσματά της, στο όνομα του λαϊκισμού και της δημαγωγίας που εκπέμπεται από σημαντικό μέρος της αντιπολίτευσης».

Εκτιμάτε ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση;

«Το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Έχουμε διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής. Υπάρχουν ακόμα μάχες που πρέπει να δοθούν. Οι πολίτες το γνωρίζουν και θα είναι κοντά».

Πιθανή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύετε ότι θα συνιστούσε καταστροφή της χώρας;

«Μακριά από μένα η καταστροφολογία. Δε μπορώ ωστόσο να παραβλέψω τις διαρκείς μεταβολές στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις συνεχιζόμενες αντιφάσεις του, στις εκάστοτε πολιτικές του προτάσεις. Όπως δε μπορώ να παραβλέψω το μωσαϊκό συμπεριφορών και θέσεων, τόσο των στελεχών του, όσο και των συνιστωσών του.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ενιαία και σαφής αντίληψη για το «δέον γενέσθαι». Αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει καταφέρει να πείσει και να πάρει κεφάλι».

Εσείς εκλέγεστε στη Λευκάδα, και έχετε άμεση επαφή με τον κόσμο. Τι σας λέει ο κόσμος; Υπάρχουν περιθώρια υπομονής πια;

Η Λευκάδα είναι η μικρότερη εκλογική περιφέρεια της χώρας. Η επικοινωνία του πολιτικού με τους πολίτες, είναι άμεση και καθημερινή. Είναι ταυτόχρονα και μια μικρογραφία της επικράτειας, με όσα αυτό συνεπάγεται. Οι προβληματισμοί και οι απόψεις που καταθέτω, είναι το αποτέλεσμα της ζύμωσής μου με τους Λευκαδίτες».

Πιστεύετε ότι ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να προσφύγει στις κάλπες πριν τις ευρωεκλογές, έτσι ώστε ο κόσμος να αποφασίσει αναλαμβάνοντας και τις ευθύνες;

«Ο Πρωθυπουργός έχει επιλέξει, να συνεχίσει να κρατάει γερά το τιμόνι του σκάφους. Δεν επιδιώκει εκλογές. Γνωρίζει πόσο σημαντική είναι για τη χώρα η κυβερνητική σταθερότητα. Καθήκον του ηγέτη είναι να καθοδηγεί το λαό. Να του προκαλεί έμπνευση και ελπίδα. Ο Σαμαράς σε λίγους μήνες θα έχει πετύχει τη νέα αφετηρία. Η κινούμενη άμμος εντός του 2014, θα αποτελέσει παρελθόν».

Η κεντροδεξιά εμφανίζεται τριχασμένη αφού εκτός από τον Πάνο Καμμένο, θα υπάρχει και η παρουσία του Βύρωνα Πολύδωρα στις ευρωεκλογές. Θα έπρεπε ο κ. Σαμαράς να καλέσει σε πανστρατιά τους προερχόμενους από τη ΝΔ, ή πιστεύετε ότι ο καθένας πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο του και ότι γίνει;

«Το πολιτικό σύστημα έχει περάσει σε νέα φάση. Ο δικομματισμός εξαφανίζεται. Προκύπτουν συμμαχίες μεταξύ κομμάτων με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. Υπάρχουν πλέον ομοιότητες και αναλογίες, με τα επικρατούντα στις χώρες της Ε.Ε.

Οι συμμαχίες δεν γίνονται πλέον με βάση την ιδεολογική αφετηρία των κομμάτων, αλλά κυρίως με βάση την οπτική τους στο ευρωπαϊκό «τεκτένεσθαι» και την αντίληψή τους για την εκάστοτε θέση και στάση που πρέπει να έχει η χώρα, ως μέρος των ευρωπαϊκών και των παγκόσμιων οργανισμών.

Κατά την άποψή μου, συγκροτημένη και ολοκληρωμένη θέση σε όλα τα παραπάνω, με χειροπιαστά ωφελήματα για τη χώρα, έχουν προς το παρόν μόνο τα κυβερνητικά κόμματα. Οφείλω ωστόσο να σημειώσω, ότι οι κραδασμοί θα ήταν λιγότεροι, αν γινόταν προσπάθεια εκ μέρους των ηγεσιών τους, για περισσότερη ζύμωση και πληροφόρηση των στελεχών τους.

Κύριε Σολδάτε, κατηγορούν αρκετοί νεοδημοκράτες την κυβέρνηση ότι «σφιχταγκάλιασε» το ΠΑΣΟΚ, με συνέπεια κάποια ζητήματα, για τα οποία θα έπρεπε να απολογηθεί, να μην τίθενται. Τι απαντάτε;

«Βιώνουμε μια περίοδο κατά την οποία το βασικό ζητούμενο είναι η σύγκλιση των κομμάτων, η παράβλεψη των όποιων διαφορών και η κυβερνητική σταθερότητα.

Σε αυτό το ζητούμενο γνωρίζουμε ότι ανταποκρίθηκαν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και για περισσότερο από ένα χρόνο η ΔΗΜΑΡ.

Δεν υπήρξε όμως αντίστοιχη συμπεριφορά και διάθεση από τα υπόλοιπα κόμματα. Υπενθυμίζω ότι μετά από τις πρώτες εκλογές του Μαΐου, δόθηκε η δυνατότητα στο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει με ψήφο ανοχής από τη ΝΔ, με μόνη προϋπόθεση την προάσπιση της παραμονής της χώρας στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και θεσμούς, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. Στη συνέχεια οι δεύτερες εκλογές του Ιουνίου, ανέδειξαν κυβερνητική πλειοψηφία με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, επί των ημερών του οποίου η χώρα απέφυγε τη χρεωκοπία και απέκτησε την απαιτούμενη σταθερότητα.

Δεν τίθεται λοιπόν ζήτημα «σφιχταγκαλιάσματος», αλλά αναγκαιότητας και συνέπειας.

Γνωρίζετε επίσης ότι κατά την περίοδο διακυβερνήσεως της χώρας από την κυβέρνηση Σαμαρά, αναδείχθηκαν και αναδεικνύονται με πρωτοφανή συχνότητα υποθέσεις που οδηγούνται στη δικαιοσύνη και των οποίων οι πρωταγωνιστές προφυλακίζονται, με τις περιουσίες του να δεσμεύονται μέχρι τελεσιδικήσεως  ή να δημεύονται.

Πιστεύω ότι όλα αυτά πιστώνονται στη σημερινή κυβέρνηση και θα είναι επίσης ένα από τα στοιχεία που θα βαρύνουν την επιλογή των πολιτών, ενόψει των εκλογών του Μαΐου».

(Από την «Β.τ.Κ.», 1-2 Μαρτίου 2014, σελ. 10)

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *