Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
6 Δεκεμβρίου 2020

Διεφθαρμένη πολιτική με αμετανόητους πολιτικούς

Του ΘΩΜΑ ΤΣΑΤΣΗ

Την περίοδο της οικουμενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, στα τέλη του 1989, τότε δηλαδή που για πολλούς ξεκίνησε το «τέλος της μεταπολίτευσης», ανακαλύφθηκαν οι πολιτικοί «δεινόσαυροι».

Και συγκέντρωσαν σχεδόν το σύνολο των πυρών όσων έκαναν κριτική στο διεφθαρμένο πολιτικό και οικονομικό σύστημα της χώρας.

Από τότε πέρασαν δύο δεκαετίες και όσοι από τους πολιτικούς «δεινόσαυρους» δεν αποδήμησαν στους ουρανούς, πέρασαν στο περιθώριο της πολιτικής εξουσίας και με την εντολή των ψηφοφόρων ανέλαβε τα ηνία η επόμενη πολιτική γενιά. Και τι συνεχίζουν να διαπιστώνουν οι πολίτες μέσω των αναλύσεων και των δημοσκοπήσεων που διαβάζουν από τότε μέχρι σήμερα; Οτι η μεταπολίτευση πλησιάζει στο τέλος της και το… σύστημα παραμένει διεφθαρμένο.

Γιατί λοιπόν δύο δεκαετίες μετά το «βρώμικο ’89» και το σκάνδαλο Κοσκωτά -ανάλογα με την οπτική του καθενός- δεν έχει αλλάξει σχεδόν ή περίπου τίποτα;

Την απάντηση μας τη δίνουν (και) δύο πρόσφατα γεγονότα:

Η καταδίκη του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη, για «παράβαση καθήκοντος» με αφορμή την απόφασή του να μειώσει ένα πρόστιμο και η άσκηση ποινικής δίωξης του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου Αχιλλέα Μπέου για «απόπειρα εκβίασης με απειλή της δραστηριότητας του εξαναγκαζομένου» για στημένα παιχνίδια.

Ο Ψωμιάδης σχεδόν στο σύνολο των τηλεοπτικών του εμφανίσεων αντιμετωπίστηκε σαν ένας ταλαίπωρος πολίτης. Σαν πρωταγωνιστής μιας δακρύβρεχτης ιστορίας ενός άστεγου που έκλεψε από τον φούρνο ένα κομμάτι ψωμί γιατί πεινούσε. Και μετά την ταλαιπωρία που υπέστη έβγαινε από κανάλι σε κανάλι για να μιλήσει για την άδικη απόφαση. Ετσι έλαβε σχεδόν τα εύσημα του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, που λίγες ημέρες μετά τη δικαστική απόφαση έσπευσε να του δηλώσει την αγάπη του και να του προσφέρει κάλυψη γιατί όταν «έκλεψε το καρβέλι» ήταν νομάρχης και όχι περιφερειάρχης, άρα δεν πρέπει να χάσει το αξίωμά του.

Ο Μπέος κατάφερε κάτι σημαντικότερο. Χωρίς να περιφέρεται στα κανάλια, χωρίς να ζητεί κάλυψη από άλλους προέδρους ποδοσφαιρικών σωματείων, εξελέγη εκπρόσωπος της Σούπερ Λιγκ στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Ενας εκπρόσωπος υπό δίωξη.

Εάν ο Ψωμιάδης και ο Μπέος δεν προβλέπεται να πάνε στο σπίτι τους, δεν ευθύνονται οι πολιτικοί «δεινόσαυροι». Ευθύνεται το πολιτικό -και όχι μόνο- προσωπικό που δεν αποδοκιμάζει πολιτικά πρόσωπα σαν τον Ψωμιάδη και σπεύδει να τους προσφέρει στήριξη.

Οι συμβολισμοί της κίνησης του Σαμαρά και των ανθρώπων που εξέλεξαν τον Μπέο ως εκπρόσωπό τους προκαλούν απαισιοδοξία. Αυτό που έπρεπε να αποδοκιμάσουν το επιβράβευσαν. Τι να ελπίζει κάποιος από τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ο,τι και από τον εκπρόσωπο της «κωλοτούμπας» Γιώργο Καρατζαφέρη, που πριν από λίγο καιρό θυμήθηκε ότι δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο στην υπόθεση Βατοπεδίου και πρόσφερε απλόχερα κάλυψη στον Ψωμιάδη. Τίποτα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου λίγο καιρό μετά την εκλογή του δεσμεύτηκε ότι το κράτος θα φτιαχτεί από την αρχή, είπε ότι θα εξοικονομηθούν πόροι άνω των 8 δισ. ευρώ, πλέον των 10 δισ. ευρώ που θα διατεθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και των 26 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Αυτά πριν αντιληφθεί την πραγματικότητα που επέβαλαν οι αγορές και τον οδήγησαν στην «αναγκαία» οικονομική πολιτική μειώσεων των συντάξεων.

Η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση. Δεν θα την ξεπεράσουν όμως εάν δεν αλλάξουν εκτός της πολιτικής και νοοτροπία.

Και αυτό είναι κάτι που ξεκινάει από τους πολίτες. Οσο επιβραβεύονται πολιτικές και άλλες συμπεριφορές όπως αυτές που περιγράψαμε, δύσκολα μπορεί να αλλάξει κάτι προς τη θετική κατεύθυνση. Αν δεν πάνε στο σπίτι τους και δεν αποδοκιμαστούν πολιτικά όσοι υπερασπίζονται αυτό που θα έπρεπε να καταδικάζουν, τόσο θα διαιωνίζεται η διαφθορά. Τα υπόλοιπα, εάν δεν είναι, σίγουρα μοιάζουν με παραμύθια.

tsath@enet.gr

ΠΗΓΗ : enet.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *