Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
21 Ιουλίου 2024

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας για τις ΜΚΟ και τα εργασιακά δικαιώματα

ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ  ΚΑΙ  ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

 Κάθε ώρα (στην κυριολεξία) που περνάει  ανακαλύπτεται η «δυσωδία» απ’ τη «χαβούζα» των ΜΚΟ,  το «κοινωνικό» προσωπείο του καπιταλισμού.

Όμως μερικά από τα βασικά ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν τους εργαζόμενους, τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες, με αφορμή τις αποκαλύψεις για την διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, σκόπιμα κρύβονται.

Τι αναδεικνύεται από την πλειοψηφία των αστικών Μέσων Ενημέρωσης;

Ποιος πολιτικός έχει την ευθύνη για τις χρηματοδοτήσεις, πόσα λεφτά φαγώθηκαν, ποιος τα έφαγε;    Μπορεί η υπόθεση να μείνει μόνο εκεί;

Το ερώτημα είναι σε ποιους είναι χρήσιμες οι λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Να θυμίσουμε ότι, όταν πρωτοεμφανίστηκαν, διαφημίστηκαν ως εργαλεία «συμμετοχής», ως όργανα της «κοινωνίας των πολιτών», σε αντιπαράθεση με το οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Επίσης ΜΚΟ αξιοποιήθηκαν για να διευρυνθούν οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, για το σπάσιμο των ΣΣΕ, την εμπέδωση σύγχρονων μοντέλων δουλειάς.

Θυμίζουμε, από το πολύ πρόσφατο παρελθόν στη χώρα μας, ότι με νόμο ανατέθηκε σε ΜΚΟ η υλοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας με 5μηνη απασχόληση σε δήμους για 625 ευρώ το μήνα, αξιοποιώντας την ανάγκη για μεροκάματο χιλιάδων ανέργων. Τέτοια προγράμματα υλοποιούν οι Δήμοι Λευκάδας και Μεγανησίου, μαζί με τους Ξενοδόχους την εκκλησία και άλλους τοπικούς Φορείς. Ενδεικτικά: η ΜΚΟ Equal Society – Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών οργάνωσε διημερίδα «για την απασχόληση και επιχειρηματικότητα»,  η ΜΚΟ Νέων «Μονοπάτια Αλληλεγγύης» διοργάνωσε πρόγραμμα κατάρτισης στην Λευκάδα με αντικείμενο «Μαθαίνοντας για την αειφόρο επιχειρηματικότητα μέσω Origami». Όπως καταγγέλθηκε από το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών Λευκάδας έγινε προσπάθεια να υλοποιηθεί πρόγραμμα “κοινωφελούς εργασίας” με την (ΜΚΟ) ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ  για 47 άνεργους (εκπαιδευτικοί και άλλων ειδικοτήτων),  σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Απετράπη η υλοποίηση από αυτό το «σχήμα», όμως στην συνέχεια το πρόγραμμα υλοποιείται από την Μητρόπολη.

Για τη «μεσολάβησή» τους, η «προμήθεια» που παίρνουν είναι το 5% της μισθολογικής δαπάνης. Κονδύλια τα οποία πρέπει να διοχετευτούν στις κοινωνικές δομές των δήμων, δεν πάνε εκεί και πάνε σε ΜΚΟ.

Υπολογίζεται ότι στη διαδικασία ενεπλάκησαν 700 ΜΚΟ, λαμβάνοντας για τις «υπηρεσίες» τους περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ…

Την  ίδια ώρα που η κυβέρνηση έδινε χωρίς κανένα παραστατικό τα εκατομμύρια στις ΜΚΟ, το Υπουργείο Εργασίας θέλοντας να στραγγαλίσει το συνδικαλιστικό κίνημα, μειώνει κάθε χρόνο την απόδοση των χρημάτων, από τις κρατήσεις των ίδιων των εργαζομένων, στις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις. Τρακόσα € το μήνα είναι το ποσό για όλες  τις δαπάνες πλην μισθοδοσίας. Τα λειτουργικά έξοδα ΔΕΗ – ΟΤΕ – καθαριότητα,(η αίθουσα του Κέντρου σχεδόν κάθε μέρα εξυπηρετεί εκδηλώσεις και διαδικασίες μαζικών φορέων και κομμάτων), μαζί και οι δαπάνες  ενημέρωσης, προπαγάνδισης και τα έξοδα των κινητοποιήσεων. Όλα αυτά μαζί  πρέπει να καλυφθούν με 300 €!!!

Η απλόχερη χρηματοδότηση από την μια στις ΜΚΟ και ο οικονομικός στραγγαλισμός του συνδικαλιστικού κινήματος από την άλλη, ο στόχος όμως ΕΝΑΣ.

Καλούμε τους εργαζόμενους και πιο πολύ τους ανέργους, να αγωνιστούν κατά της εμπλοκής των διαφόρων ΜΚΟ που δρουν και στην Λευκάδα, να απαιτήσουν άμεσα μέτρα προστασίας τους και ενίσχυσης των οικογενειών τους. Να παλέψουν μέσα από τα Σωματεία για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η  ΔΙΟΙΚΗΣΗ

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights