Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
2 Οκτωβρίου 2022

Επιμελητήριο Λευκάδας: Επιστολή στον Υπουργό Μεταφορών για την υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας

Κατά της υποθαλάσσιας ζεύξης της Λευκάδας το Επιμελητήριο

Το Επιμελητήριο Λευκάδας σας κάνει γνωστό ότι με αφορμή τις εξαγγελίες του Υπουργού Μεταφορών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αναφορικά αφενός μεν με την δημοπράτηση της κατασκευής των οδικών δικτύων Βόνιτσας –Λευκάδας, Ακτίου- Λευκάδας,  αφετέρου δε σχετικά με την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας στην Λευκάδα, η οποία πρόκειται να ενώσει το νησί με την Αιτωλοακαρνανία, απέστειλε έγγραφο στο Υπουργείο Μεταφορών με το οποίο υπογράμμιζε τα παρακάτω.

Όσον αφορά την κατασκευή – ολοκλήρωση των οδικών δικτύων η διοίκηση του Επιμελητηρίου υπογράμμισε ότι τα έργα αυτά κρίνονται ζωτικής σημασίας για την περιοχή δεδομένου ότι πρόκειται να μεταμορφώσουν κυριολεκτικά τον οδικό χάρτη της ΒΔ Ελλάδας και να αναδείξουν έτι περαιτέρω το νησί ως τουριστικό προορισμό.
Ωστόσο, σχετικά με την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας στην Λευκάδα, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ ή θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ και θα κοστίσει περίπου 70-80 εκατομμύρια euro, επισημάνθηκε ότι:

α)  Η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου δεν θα έχει σχεδόν καμία χρησιμότητα για το  νησί μας, απεναντίας, θα αναγκάσει όλους τους κατοίκους να πληρώνουν κάθε φορά που θα εισέρχονται αλλά και θα εξέρχονται από αυτό.

β) Θα αυξηθούν τα μεταφορικά κόστη των επιχειρήσεων και θα προκληθούν αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις του νησιού, διότι θα αποτρέπονται οι κάτοικοι των γύρω περιοχών να επισκέπτονται την τοπική αγορά για τα ψώνια τους αλλά και για την διασκέδαση τους.

γ) Τα χρήματα που πρόκειται να δαπανηθούν για το έργο αυτό θα μπορούσαν να διατεθούν στην κατασκευή βασικών υποδομών που στερείται ο τόπος (διαλυμένο δίκτυο ύδρευσης, ημιτελές δίκτυο αποχέτευσης, απορρίμματα, κλπ).

Τέλος, η διοίκηση του φορέα υπογράμμισε στον Υπουργό Μεταφορών την αναγκαιότητα διαβούλευσης όλων των φορέων επί του συγκεκριμένου θέματος, ώστε να μην υπάρξουν αργότερα αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, και πρόσθεσε ότι το Επιμελητήριο έχει πρόταση για την αποσυμφόρηση της πόλης της Λευκάδας από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, που σύμφωνα με την άποψη της αποτελεί τη μοναδική θετική συνέπεια της υποθαλάσσιας ζεύξης και μάλιστα με κόστος το 1/10 του κόστους της υποθαλάσσιας.

Για τη Διοικητική Επιτροπή
Ο Πρόεδρος
Σωτήριος Σκιαδαρέσης

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Χρηματικό βραβείο για τον καλύτερο και την καλύτερη μαθήτρια της Γ Λυκείου, από την Εταιρεία Λευκαδίτικων Μελετών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών με την αριθμόν 31/11-01- 2016 πράξη του, σε εκτέλεση επιθυμίας του ζεύγους Πέτρου […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.