Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
6 Δεκεμβρίου 2022

Προσοχή! Ανεπιτήρητα ζώα… (γράφει ο Γ. Γαβρίλης)

Έξι μαγαζιά αναζητούν μάταια ενοικιαστές στο Μεγανήσι και τα πρώτα πωλητήρια σε σπίτια από ιδιοκτήτες που τα χρωστούν έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο σε μια ύστατη προσπάθειά τους να τα διασώσουν.

Οι συνταξιούχοι του νησιού βλέπουν τις πενιχρές συντάξεις τους να μειώνονται ακόμα περισσότερο˙ οι ψαράδες, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι νέους νόμους  που συρρικνώνουν το εισόδημά τους˙ οι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται σε μόνιμη κρίση από το 2008 και οι μικροεπιχειρήσεις στενάζουν κάτω από το βάρος της υπέρογκης φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και των εξοντωτικών προστίμων.

Τα σχολεία του νησιού μας βρίσκονται στο «κόκκινο», αφού δεν εξασφαλίζεται η ομαλή τροφοδότησή τους με νέους μαθητές. Το δημοτικό σχολείο αριθμεί φέτος 33 παιδιά, του χρόνου 28 και του παραχρόνου 25. Μόλις μετά βίας και  «χατιρικά» δεν υποβαθμίστηκε φέτος στο Μεγανήσι. Χατιρικά συμπληρώθηκε η μία από τις δύο θέσεις αγροτικών ιατρών στο νησί μας  και με παρατάσεις μερικών μηνών λειτουργούν οι κοινωνικές δομές του δήμου.

Τα νέα για τη συγκοινωνιακή σύνδεση του νησιού δεν ακούγονται καθόλου ενθαρρυντικά ενόψει του καλοκαιριού, ενώ δεδομένες πρέπει να θεωρούνται νέες αυξήσεις στα  κόμιστρα (ναύλα), αφού αποτελούν μονόδρομο επιβίωσης για τους πλοιοκτήτες.

Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, οι γνωστοί σε όλους μας ΚΑΠ, για τον Δήμο Μεγανησίου αναμένεται να μειωθούν κι άλλο καθιστώντας τον μη λειτουργικό. Η αναζήτηση πόρων για την επιβίωση του δήμου μας δεν αφήνει άλλα περιθώρια πλην εκείνων της επιβολής νέων χαρατσιών σε βάρος των δημοτών.

Η οικονομική κρίση βαθαίνει κι απλώνεται ολοένα σε περισσότερες οικογένειες του νησιού και σ΄αυτές θα προστεθούν κι επαναπατριζόμενοι άνεργοι ετεροδημότες. Τα 2014, 2015, 2016 θα αποδειχθούν τα «πέτρινα χρόνια» της νεώτερης ιστορίας της μεταπολίτευσης για το Μεγανήσι.

Το χειρότερο, όμως,  απ΄όλα τα προηγούμενα είναι ότι  μπροστά σε μια διαφαινόμενη οικονομική εξαθλίωση των δημοτών, απουσιάζουν η λογική και το όραμα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν το Μεγανήσι με τις «λιγότερες δυνατές απώλειες» μέσα από το «μαύρο τοπίο» και τα χρόνια της κρίσης στο επόμενο «ξέφωτο».

Η λεηλασία που ξεκίνησε σε βάρος των νέων γενεών από την είσοδό μας στο ευρώ μέχρι σήμερα, όχι απλώς συνεχίζεται, αλλά γίνεται και προσπάθεια να  επιβραβευτεί, μέσω του καθαρτήριου των εκλογών τόσο πανελλαδικά όσο και στο στο νησί μας. Οι εκλογές βρίσκονται «προ των πυλών» και το Μεγανήσι  -δόξα τω Θεώ-  βρίθει από διανοούμενους. Τουλάχιστον αυτό φανερώνουν τα χιλιάδες βραβεία και οι πολύτιμες ώρες που χάθηκαν σε τέτοιου είδους τελετές από Μεγανησιώτες. Αναρωτιέμαι , ένα πολιτικό κείμενο δεν έχουν να μας παρουσιάσουν που να αφορά την πορεία του τόπου τους;

Έτσι όπως βαδίζουμε,  οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια ολοταχώς προς τον «πάτο». Το πιο πιθανό, όμως,  είναι περιμένοντας την άνοδο να βρεθούμε στα «Τάρταρα» κι αυτό γιατί πολλές φορές, όταν κανείς πιάσει «πάτο», περιμένει άνοδο. Δεν είναι, όμως, διόλου απίθανο εύκολα να βυθιστεί στην «Άβυσσο».

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *