Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
3 Δεκεμβρίου 2023

Υπαρκτό το σχέδιο μεταφοράς του ΤΑΙΠΕΔ στο εξωτερικό! Τι απάντησε ο Γ. Στουρνάρας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

* Υπό τον πλήρη έλεγχο των δανειστών η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας!

Σε έμμεση επιβεβαίωση της αποκάλυψης ότι υπάρχει σχέδιο να μετακομίσει εκτός Ελλάδος και να περάσει στα χέρια των δανειστών ο έλεγχος του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, με την αντικατάσταση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου από έναν ιδιωτικό φορέα με έδρα το Λουξεμβούργο, προέβη ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία υλοποίησης του αντεθνικού αυτού σχεδίου!

Ο υπουργός ερωτήθηκε, συγκεκριμένα, από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης «σε ποιο στάδιο βρίσκεται το σχέδιο αλλαγής έδρας του ΤΑΙΠΕΔ και μετατροπής του καταστατικού του ώστε να γίνει ιδιωτική εταιρεία ειδικού σκοπού», «τί γνωρίζει η κυβέρνηση και ποια είναι η επίσημη θέση της στο θέμα αυτό». Στην απάντησή του, η οποία διαβιβάστηκε εγγράφως στη Βουλή, ο κ. Στουρνάρας, αντί να διαψεύσει κατηγορηματικά την ύπαρξη ή και την προσπάθεια υλοποίησης αυτού του σχεδίου, περιορίστηκε απλώς να αναφέρει ότι: «Η Κυβέρνηση δεν σχολιάζει τις δηλώσεις αξιωματούχων Ευρωπαϊκών Οργάνων και τα σχετικά δημοσιεύματα. Οι θέσεις της χώρας διατυπώνονται επίσημα μέσω της εκπροσώπησής της στα Ευρωπαϊκά Όργανα»!

Ουσιαστικά, ο υπουργός αρνήθηκε να πει οτιδήποτε για το θέμα αυτό, για το οποίο προφανώς γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι στα σχέδια των «συνεργατών» του, της τρόικας. Έδειξε δε, να μη διαφωνεί με ένα τέτοιο σχέδιο και να μην έχει καμία διάθεση να αποκλείσει την εφαρμογή του!

Η ερώτηση στην οποία εκλήθη να απαντήσει ο κ. Στουρνάρας υπεβλήθη στις 5 Δεκεμβρίου 2012 από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ελ. Δούρου και Ε. Τσακαλώτο. Οι 2 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφεραν τα ακόλουθα στο κείμενο της ερώτησής τους:

«Δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, της 14ης Νοεμβρίου 2013, σχετικά με την καθυστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων επαναφέρει στο προσκήνιο το σενάριο μεταφοράς της έδρας του ΤΑΙΠΕΔ στο Λουξεμβούργο και της αλλαγής του καταστατικού του. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας αναφέρει: «Η τρόικα εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου με ένα ίδρυμα καταπιστευτικής διαχείρισης με ξένη διοίκηση και έδρα το Λουξεμβούργο». Η εφημερίδα παρατηρεί ότι «αν και η κυβέρνηση Σαμαρά έχει διορθώσει αρκετές φορές προς τα κάτω τους στόχους των ιδιωτικοποιήσεων, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν εκτιμά ότι ακόμα και αυτοί «κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επιτευχθούν». Η εφημερίδα τονίζει πως αρκετές ιδιωτικοποιήσεις που είχαν σχεδιαστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2013, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, μεταξύ των οποίων η πώληση της ΔΕΗ, των ΕΛΤΑ και των λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Καθυστερήσεις διαπιστώνονταικαι στη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων ύδρευσης,αλλά και των περιφερειακών αεροδρομίων.

Υπενθυμίζεται, ότι στις 28 Αυγούστου φέτος, οι Financial Times (καθώς και το πρακτορείο Reuters της 29/8), είχαν αποκαλύψει ότι οι αξιωματούχοι της ΕΖ εμφανίζονταν θετικοί στην ιδέα αλλαγής της έδρας του ΤΑΙΠΕΔ και μετατροπής του σε ιδιωτική εταιρεία ειδικού σκοπού (special purpose vehicle) και σκέφτονταν την μεταφορά του ΤΑΙΠΕΔ και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας σε μια εταιρεία του Λουξεμβούργου, η οποία θα διοικείται από ξένους μάνατζερ. Το σχετικό δημοσίευμα, που είχε τίτλο «Η Ευρωζώνη ΅βλέπει’ εταιρεία για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας ύψους 20 δις ευρώ» («Eurozone eyes holding company to manage Greek ¤20bn real estate sell-off»), τόνιζε πως το σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς τους δανειστές της Ελλάδας, με στόχο να «διαπεράσει την γραφειοκρατία η οποία κυριαρχεί στο ΤΑΙΠΕΔ με αποτέλεσμα να ΅παλεύει’ για να πιάσει της στόχους». Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, συνίσταται στο να δοθεί η εξουσία στην ξένων συμφερόντων εταιρεία για να χειρίζεται τις ιδιωτικοποιήσεις της ακίνητης περιουσίας χωρίς επέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα μεταξύ των αρμοδιοτήτων της εταιρείας περιλαμβάνεται και η συγκέντρωση εσόδων έναντι της αξίας του χαρτοφυλακίου για να αποπληρωθούν τα κυβερνητικά χρέη, ή να γίνουν ορισμένες βελτιώσεις προκειμένου να προσελκύσουν αγοραστές οι οποίοι μέχρι στιγμής είναι απρόθυμοι για επενδύσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση θα είχε τον έλεγχο της ακίνητης περιουσίας και «θα ήταν στο χέρι της Αθήνας η απόφαση για να γίνουν πωλήσεις».

Το ζήτημα αναζωπυρώθηκε, στις 6 Νοεμβρίου, με την πρόσφατη απάντηση του επιτρόπου Οικονομικών, Όλι Ρεν, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, ο οποίος, επικαλούμενος το δημοσίευμα των FT, ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκαθαρίσει εάν «εξετάζεται η ιδέα για αλλαγή του καταστατικού του ΤΑΙΠΕΔ και, αν ναι, σε ποια κατεύθυνση». Στην απάντησή του ο Ο. Ρεν δεν διαψεύδει τα περί αλλαγής έδρας του ΤΑΙΠΕΔ, τονίζοντας συγκεκριμένα ότι: «Στο πλαίσιο της τρέχουσας επανεξέτασης, πραγματοποιείται αξιολόγηση της απόδοσης και των αποτελεσμάτων της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης από τη δημιουργία του ΤΑΙΠΕΔ. Προβλέπονται μεταρρυθμίσεις της εταιρικής διακυβέρνησης, ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η τρέχουσα λειτουργία και το πλαίσιο της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης». Επίσης ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι «οι στόχοι ιδιωτικοποίησης για το 2013 είναι πολύ πιθανό να μην επιτευχθούν, αλλά θα είναι δυνατό να τους αναπληρώσουμε το 2014, εφόσον οι προσπάθειες διπλασιαστούν. Οι Στόχοι για το 2020 παραμένουν οι ίδιοι, βασιζόμενοι στις παρούσες πολιτικές δεσμεύσεις και στα επιπρόσθετα μέτρα που θα βελτιώσουν τη διαδικασία λειτουργίας. Η διακυβέρνηση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης θα επανεξεταστεί το επόμενο φθινόπωρο (εννοείται η τρέχουσα επίσκεψη της τρόικα)».

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα το σχέδιο αλλαγής έδρας και μετατροπής του καταστατικού του ΤΑΙΠΕΔ έτσι ώστε να γίνει ιδιωτική εταιρεία ειδικού σκοπού;

2. Τι γνωρίζει η κυβέρνηση και ποια η επίσημη θέση της επί του θέματος αυτού;

3. Σε περίπτωση αλλαγής της έδρας, ισχύουν τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, ο οργανισμός θα προβαίνει σε πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και το αντίτιμο θα κατατίθεται απευθείας στο λογαριασμό για το ελληνικό χρέος;

4. Στην περίπτωση ίδρυσης νέου οργανισμού, αυτός θα έχει τη δυνατότητα να ιδρύει θυγατρικές στο εξωτερικό, στις οποίες θα μπορεί να μεταβιβάζει τα περιουσιακά στοιχεία πώληση;

5. Τι ρόλο θα έχει η ελληνική κυβέρνηση ως προς τον έλεγχο της δημόσιας ακίνητης περιουσίας; Έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση προτάσεις / σχέδια που τη θέτουν στο περιθώριο της διαχείρισης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να προχωρήσει γρηγορότερα το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων;

6. Πότε σκοπεύει να ενημερώσει άμεσα την εθνική αντιπροσωπεία ως προς το περιεχόμενο αυτών των σχεδιασμών σχετικά με ένα τόσο κρίσιμης σημασίας θέμα που αφορά στη δημόσια ακίνητη περιουσία και τις πιέσεις που ασκούνται από τους δανειστές για την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησής της;».

Στην ερώτηση αυτή, ο κ. Στουρνάρας απάντησε αναφέροντας τα εξής:

«Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει δηλώσεις αξιωματούχων ευρωπαϊκών οργάνων και τα σχετικά δημοσιεύματα. Οι θέσεις της χώρας διατυπώνονται επίσημα μέσω της εκπροσώπησής της στα Ευρωπαϊκά Όργανα. Πέραν αυτού, σας γνωρίζουμε ότι, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου εκτελεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάζονται από το Ελληνικό Δημόσιο. Το πρόγραμμα αυτό εκτελείται εντός του πλαισίου που διαμορφώνουν οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, οι προβλέψεις των Μεσοπρόθεσμων Προγραμμάτων Δημοσιονομικής Προσαρμογής, αλλά πρωτίστως το ισχύον εθνικό και κοινοτικό δίκαιο.Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση του δημόσιου χρέους και η προσέλκυση σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων που θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα , εκτιμάται ότι το 2014 θα είναι το πιο αποδοτικό έτος του εκτελούμενου προγράμματος με σημαντικά οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και την ελληνική οικονομία»!

Ο πανικός που προκάλεσε στην κυβέρνηση η αποκάλυψη του πραγματικού νοήματος της απάντησης Στουρνάρα στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το ΤΑΙΠΕΔ κινητοποίησε άμεσα το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού και του ίδιου του υπουργού Οικονομικών. Έτσι, αργά το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών αναγκάστηκε να δηλώσει επισήμως ότι «δεν εξετάζεται, ούτε εξετάστηκε ποτέ, ενδεχόμενο μεταφοράς του ΤΑΙΠΕΔ στο εξωτερικό, ούτε αλλαγής του καταστατικού του»! Αναγκάστηκε δηλαδή να κάνει κάτι το οποίο απέφυγε στην γραπτή απάντησή του στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ! Είναι προφανές ότι ο υπουργός υποχρεώθηκε και πάλι να κάνει κάτι που δεν ήθελε, καθώς οι «Ευρωεκλογές» πλησιάζουν και όσο περισσότερα κρυφά σχέδια αποκαλύπτονται τόσο το χειρότερο για τα δύο συγκυβερνόντα κόμματα.

Γιώργος Παλαιτσάκης

ΠΗΓΗ: zeronews.gr

Σχετικά

«Σφίγγα» ο Όλι Ρεν για τη μεταφορά της έδρας του ΤΑΙΠΕΔ

Απολογισμός δράσης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νικ. Χουντή

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Έγινε MEGAλο θέμα η διαφθορά και στο Ιόνιο. Γίνεται λόγος για υπεξαίρεση πολύ μεγάλου χρηματικού ποσού σε Περιφερειακή Ενότητα (Βίντεο)

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν είναι η μοναδική  περίπτωση δήμου στην Ελλάδα που έχει μαύρη τρύπα στα ταμεία του. Εκατοντάδες εστίες […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights