Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Δεκεμβρίου 2021

Μπακαλιάροι τέλος το Φεβρουάριο (και για κάθε Φεβρουάριο) στο Μεγανήσι

Με κατεπείγον σήμα-ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Λευκάδας που κοινοποιήθηκε στον Σύλλογο Αλιέων Μεγανησίου, απαγορεύεται από 1/02/2014  η αλίευση μπακαλιάρου από τους ψαράδες της περιοχής. Η  απαγόρευση, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, θα ισχύσει για όλο το μήνα και για κάθε Φεβρουάριο τα επόμενα χρόνια.

Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με αυστηρά πρόστιμα που θα προβλέπουν μέχρι κι αφαίρεση επαγγελματικής αδείας. Η απαγόρευση αλίευσης του μπακαλιάρου πλήττει άμεσα τους ψαράδες του Μεγανησίου, αφού αποτελεί ένα από τα κύρια είδη αλιευμάτων και θεωρείται μεγάλο πλήγμα στην παράκτια αλιεία του νησιού που έτσι κι αλλιώς  δεν διανύει την καλύτερη περίοδό του λόγω σωρείας  κανονιστικών αποφάσεων, υπαγωγής στην υποχρέωση τήρησης βιβλίων και στοιχείων, ακριβό πετρέλαιο κ.λπ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ΥΑ 271/2576/16-01-2014 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στο πλαίσιο του Σχεδίου Διαχείρισης για την διενέργεια αλιείας με το αλιευτικό εργαλείο δίχτυ τράτας βυθού, προβλέπονται:

  • Πρόσθετη απαγόρευση της αλιείας για τα επαγγελματικά σκάφη που αλιεύουν με δίχτυ τράτας βυθού σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια από 24 έως και 31 Δεκεμβρίου και από 24 έως και 31 Μαΐου κάθε έτους.
  • Aπαγόρευση της αλιείας για τα επαγγελματικά σκάφη παράκτιας αλιείας που αλιεύουν με στατικά δίχτυα και παραγάδια στοχεύοντας άτομα του είδους Merluccius merluccius (μπακαλιάρος), καθόλο το μήνα Φεβρουάριο κάθε έτους.

Στοχευόμενη θεωρείται η αλιεία εφόσον στις πραγματοποιούμενες εκφορτώσεις τα άτομα του είδους Merluccius merluccius, αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο του 20% του συνολικού αριθμού των ατόμων που εκφορτώνονται.

Δείτε το ΦΕΚ εδώ

Σχετικά

Νέα «βόμβα» από Μ. Βαρβιτσιώτη: «Καταργούνται οι άδειες ερασιτεχνικής αλιείας»

3 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *