Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
23 Ιουλίου 2024

Κι εγένετο …. Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες

Δυνατή φωνή διεκδίκησης στην Ευρώπη

Τις βασικές αρχές και τους στόχους της κίνησης “Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες” ανακοίνωσε σήμερα από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης.
“Είμαστε μια δυνατή φωνή διεκδίκησης για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες στην Ευρώπη. Θέλουμε να έχει η Ελλάδα μια ισχυρή εκπροσώπηση. Θέλουμε ισχυρές φωνές που εκπροσωπούν τους πολίτες, το μόχθο του ελληνικού παραγωγικού ιστού, την αγωνία των νέων ανέργων, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”, τόνισε ο κ. Χατζημαρκάκης.
Ο επικεφαλής της Κίνησης εξήγησε πως ο νέος σχηματισμός ξεκίνησε από ενεργούς πολίτες όλων των ηλικιών οι οποίοι δεν εκφράζονται από τα σημερινά κομματικά σχήματα και αποτελεί ένα ανοικτό σχήμα που δεν έχει μοιράσει αξιώματα και υποψηφιότητες. Η κίνηση έρχεται να εκφράσει τους πολίτες της παραγωγικής ηλικίας οι οποίοι έχουν πληγεί από τα μέτρα λιτότητας και την υποβάθμιση που έχει υποστεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας σε όλους τους τομείς. “Αυτό που θέλουμε να μας χαρακτηρίζει είναι η αποτελεσματικότητα σε όλες τις δράσεις μας. Θέλουμε πραγματισμό κι όχι κομματικό δογματισμό όπως απαιτούν σήμερα οι Έλληνες Πολίτες”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χατζημαρκάκης επεσήμανε πως η πολιτική λιτότητας οδηγεί σε αδιέξοδο και πως ήρθε η ώρα για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη. Το πρώτο βήμα για αυτό θα πρέπει να είναι ένας νέος ιστορικός συμβιβασμός ανάμεσα στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες του Βορρά και τις δοκιμαζόμενες από τη λιτότητα χώρες του Νότου της Ευρώπης, μέσα από συγκεκριμένα αναπτυξιακά μέτρα όπως είναι το “νεανικό ομόλογο” (youth bond) που θα πρέπει να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να στηρίξει τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ένας προυπολογισμός της Ευρωζώνης έως 5% που θα στηρίζει την ανάπτυξη, μια επενδυτική τράπεζα για τους μικρομεσαίους με χαμηλά επιτόκια κατά το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ για το μεταναστευτικό επεσήμανε πως πρέπει να καταργηθεί το Δουβλίνο ΙΙ.
“Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες: Μη φοβάστε και μην απελπίζεστε! Μόνο αν πάψει να κυριαρχεί ο φόβος στους πολίτες θα σταματήσουν να βλέπουν παθητικά το ρόλο τους. Πρέπει να βγούμε δυναμικά στην Ευρώπη και να τους πούμε κατά πρόσωπο τα λάθη που έγιναν και τι πρέπει να γίνει για να σταματήσει η κρίση. Οι επόμενες ευρωεκλογές είναι η τελευταία ευκαιρία και εμείς δεν θέλουμε να χαθεί. Θέλουμε τη στήριξη των πολιτών για να είμαστε εκεί και να διεκδικήσουμε”, κατέληξε.

Το όνομα: “Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες”
Η χρήση της έννοιας «Πολίτες» υπογραμμίζει την κοινή ρίζα της λέξης που παραπέμπει στην Πόλη ως πρώτη εκδήλωση κοινωνικής και πολιτειακής συσσωμάτωσης, στον Πολιτισμό, ως παγκόσμιο αγαθό και μέτρο ανθρώπινης δημιουργίας και αρετής, και στον Πολίτη, ως κυρίαρχο πυρήνα της κοινωνίας και ενεργό κοινωνικό πρόσωπο που μετέχει στα κοινά και στην Πολιτική ως το κεντρικό μέσο παρέμβασης στις δημόσιες υποθέσεις.
Η επιλογή της λέξης «Έλληνες» τονίζει την σημασία της εθνικής ταυτότητας, της ιστορικής αυτοσυνειδησίας και διαχρονικής προσφοράς της ελληνικότητας στον παγκόσμιο πολιτισμό.
Ο προσδιορισμός «Ευρωπαίοι» υποδηλώνει την αντίληψή μας ως ζωτικά μέλη ενός κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος που αποτελεί συνδετικό στοιχείο των λαών και κρίσιμο χώρο δράσης και έκφρασης του Ελληνισμού.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights