Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Η ιστορία επαναλαμβάνεται με “διαβολικό” τρόπο

Πολλές φορές στις καθημερινές συζητήσεις μας, σχολιάζοντας την καθημερινότητα, διαπιστώνουμε ότι “η ιστορία επαναλαμβάνεται”.

Από την “ΕΣΤΙΑ” “αλιεύσαμε” άρθρο που δημοσιεύθηκε το Μάϊο του 1932,όταν η Ελλάδα είχε οδηγηθεί και τότε στην πτώχευση, με τίτλο “ΕΛΗΣΜΟΝΗΣΑΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΘΑ ΠΤΩΧΟΙ” του Ανδρέα Σκέφερη, αποσπάσματα του οποίου παραθέτουμε, αφού είναι άκρως επίκαιρο και αντίστοιχο με την τραγική κατάσταση που περνά η χώρα σήμερα.

“Και όμως, παρ΄ όλην αυτήν την κατάστασιν, η αλήθεια εξακολουθεί να μην λέγεται εις τον ατυχή Λαόν, ο οποίος αφίνεται να πιστεύη ότι αιτία της κακοδαιμονίας μας είναι η διεθνής οικονομική κρίσις, η πτώση της λίρας και άλλοι ίσως λόγοι, ποτέ όμως τα σφάλματα, τα οποία όλοι μας- κυβερνήται και Λαός- διεπράξαμεν εν Ελλάδι.

Πρέπει να είμεθα ειλικρινείς και να ομολογήσωμεν ότι η πτώσις της αγγλικής λίρας μας εξύπνησεν από τον μακάριον ύπνον, εις τον οποίον είχομεν παραδοθή και μας έκαμε να αντιληφθώμεν ότι ….άνευ εξωτερικού δανείου η χρεωκοπία ήτο αναπόφευκτος. Αλοίμονο όμως εις τα κράτη εκείνα, τα οποία εξαρτούν την οικονομικήν τους υπόστασιν από την εξεύρεσιν εξωτερικού δανείου την τελευταίαν στιγμήν.

Όχι δεν είναι η διεθνής οικονομική κρίσις και η πτώση της λίρας οι λόγοι της οικονομικής μας καταστροφής. Ο μοναδικός λόγος της εθνικής αυτής συμφοράς είναι η αλόγιστος σπατάλη του ιδιωτικού και δημοσίου χρήματος. Η διπλή αυτή αιμορραγία απεστράγγισεν τον εθνικόν οργανισμόν.

…..Κατά την τελευταίαν  δεκαετίαν τα πράγματα ανετράπησαν. Παρά την Μικρασιατικήν καταστροφήν και την εισροήν εις την χώραν μας 1.500.000 πεινώντος πληθυσμού, η πατροπαράδοτος λιτότης του Ελληνικού λαού μετεβλήθη εις μανίαν σπατάλης! …..Ανω των 3.000.000  λιρών υπολογίζεται ότι εξήχθησαν την τελευταίαν τριετίαν δι΄αγοράν αυτοκινήτων. Εκατομμύρια εξήχθησαν δι΄αγοράν γραμοφώνων, αρωμάτων,
καλλυντικών, κρυστάλλων κ.λ.π.

…Αι χωρικαί δεν υφαίνουν πλέον, ούτε ράπτουν ή κεντούν μόναι τους την ενδυμασίαν των όπως άλλοτε. Αλλά ράπτονται εις την μοδίστραν της πόλεως και το γοβάκι από λουστρίνι με το ψηλό τακούνι δεν είναι ασύνηθες θέαμα…Η εργατική και αστική οικογένεια εξέφυγεν από τον στενόν κύκλον της πατροπαραδότου ελληνικής λιτότητας. Θέλει να ζήσει την ζωήν της.

Τι σημαίνουν όλα αυτά ; Είμεθα πλούσιοι; Όχι, αλλά τότε; Είναι η φυσική πρόοδος, θα ισχυριστούν κάποιοι. Δεν είναι δυνατόν να σταματήσουμε την πρόοδον; Όμως ποιος θα πληρώνει τα έξοδα της προόδου; Την απάντησιν μας την έδωσαν οι ξένοι τελευταίως. Ηρνήθησαν να μας δανείσουν.

Σφάλματα επί σφαλμάτων τόσον εκ μέρους του κράτους όσον και εκ μέρους των ιδιωτών συνετέλεσαν ώστε να φθάσωμεν εις το κρίσιμον σημείον μιας οικονομικής καταστροφής. Δια την επούλωσιν των πληγών της θα χρειασθή χρόνος πολύς, κατά τον οποίον θα στερηθώμεν όχι μόνον των χθεσινών περιττών απολαύσεων, αλλά και των απαραιτήτων στοιχειωδών μέσων της συντηρήσεώς μας.

Και τούτο διότι είχομεν  λησμονήσει ότι είμεθα ανέκαθεν πτωχοί και ότι την πρόοδον χάριν της οποίας εσπαταλήσαμεν τα ολίγα αποθέματά μας δεν έπρεπε να την επιζητήσωμεν με άλματα, αλλά με βήμα σημειωτόν δια να είναι διαρκής και σταθερά. ….”

Πράγματι η ιστορία επαναλαμβάνεται με “διαβολικό” τρόπο.

Λευτέρης Π. Κατωπόδης

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights