Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
4 Δεκεμβρίου 2021

Παγκόσμια οικονομία: “Πλησιάζει η ώρα της τέλειας καταιγίδας…”

Ολοκληρώνοντας, με βάση τα παραπάνω, ο μεγάλος τελικός πλησιάζει με γρήγορα βήματα, παρά το ότι θα επιθυμούσαμε το αντίθετο. Δυστυχώς όμως, είναι πολύ δύσκολο να παραμένει κανείς αισιόδοξος, όταν βλέπει «δια γυμνού οφθαλμού» ότι πλησιάζει η τέλεια καταιγίδα – τη δημιουργία της οποίας δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν (μέχρι στιγμής) ούτε οι κυβερνήσεις, ούτε οι κεντρικές τράπεζες.

Ο τελικός της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης θα απαιτήσει πιθανότατα έναν συνδυασμό πολλών και διαφορετικών μέτρων – μεταξύ των οποίων τη χρηματοοικονομική καταστολή (financial repression – αρνητικά πραγματικά επιτόκια), την αναδιάρθρωση των χρεών (διαγραφές, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, πάγωμα), τις μετατροπές νομισμάτων (υποτιμήσεις, αλλαγές), έναν υψηλότερο πληθωρισμό, καθώς επίσης ελέγχους κεφαλαίων διαφόρων μορφών” (Rogoff).

Τα παραπάνω θεωρεί ως απαραίτητα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης χρέους ο Αμερικανός οικονομολόγος, εξάγοντας τα συμπεράσματα του από τη μελέτη ανάλογων κρίσεων στο παρελθόν – ενώ το ΔΝΤ προσθέτει τη φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων με ποσοστό της τάξης του 10%, έχοντας την άποψη πως διαφορετικά δεν θα καταφέρει να επιβιώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κανείς πόσο κοντά είμαστε στο τέλος, καθώς επίσης εάν συνοδευθεί από μία παγκόσμια χρηματιστηριακή κατάρρευση – όπως συνέβη το 1929, αλλά και πολλές άλλες φορές…

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *