Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Δεκεμβρίου 2021

Τα ΚΤΕΟ θα … “μιλούν” γερμανικά; Τι γίνεται με το δημόσιο ΚΤΕΟ στη Λευκάδα και τα άλλα των Ιονίων Νήσων;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, τα κρατικά ΚΤΕΟ ενδιαφέρουν τους Γερμανούς  που φέρονται να έχουν καταρτίσει πλάνο που υπολογίζεται γύρω στα 120 εκατ. ευρώ (capital.gr).

Όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα pelop.gr (όπου μπορείτε να διαβάσετε και όλο το ρεπορτάζ) “Το «Βήμα» κάνει λόγο για διεθνή διαγωνισμό από την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης θα αναλάβει έναντι τιμήματος ή ενοικίου τις εγκαταστάσεις, την άδεια λειτουργίας και θα τα δουλέψει επιλέγοντας ελεύθερα το προσωπικό που θα κρατήσει.“.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο 10 δημόσια ΚΤΕΟ (Ιωαννίνων, Κοζάνης, Φλώρινας, Φωκίδας, Γρεβενών, Τρικάλων, Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Πύργου, Καβάλας) από τα 57 καθώς ήταν τα μοναδικά που προσαρμόστηκαν στις προϋποθέσεις που προβλέπονται από το νόμο. Το ερχόμενο καλοκαίρι εκπνέει η προθεσμία ώστε τα υπόλοιπα να υιοθετήσουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις του νόμου αλλιώς θα κλείσουν.

Ο χρόνος τρέχει και μαζί του οι εξελίξεις. Τώρα, τι γίνεται, μέλλει γενέσθαι με το ΚΤΕΟ της Λευκάδας και τα άλλα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, δηλ. σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία υλοποίησης των προϋποθέσεων, ποια βήματα έχουν ολοκληρωθεί και αν, ποια πρόβλεψη υπάρχει, ποιο χρονοδιάγραμμα εν πάση περιπτώσει κ.λπ. ελπίζουμε να το μάθουμε σύντομα.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο νυν Περιφερειάρχης Ι.Ν. κ. Σπύρος Σπύρου από τον Ιανουάριο του 2013 (24-1-2013) είχε δηλώσει ότι”υπάρχει η βούληση για τη διατήρηση των δημοσίων ΚΤΕΟ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων”, απαντώντας  σε επερώτηση του επικεφαλής της «ΑΝ.Α.Σ.Α.», κ. Θεόδωρου Γαλιατσάτου, κάνοντας μάλιστα λόγο για την εκχώρηση όλων ή μέρους των εσόδων στις Περιφέρειες (παρακάτω, στο τέλος της ανάρτησης, παραθέτουμε ολόκληρη την απάντηση του Περιφερειάρχη), τεκμηριώνοντας, δε, το συμφέρον του Δημοσίου, λέγοντας ότι “από τον πινάκα οικονομικών αποτελεσμάτων της λειτουργίας των τεσσάρων ΚΤΕΟ της Περιφέρειάς μας για τα έτη 2010 , 2011 , 2012 από το οποίο προκύπτει ετήσιο έσοδο για το Δημόσιο περίπου 1.000.000 € , ενώ το ιδιωτικό ΚΤΕΟ θα απέδιδε στο Δημόσιο μονό το 10% αυτού.”.

Πάντως τα πιο πρόσφατα νέα έχουν παλιώσει, αφού οι μέχρι στιγμής διαθέσιμες ενημερώσεις σε ό,τι μας αφορά εδώ, τοπικά, είναι της 20-7-2013 (Κλειστό παραμένει το Δημόσιο ΚΤΕΟ Λευκάδας. Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης) και της 23-7-2013 (Στον αέρα το Δημόσιο ΚΤΕΟ Λευκάδας. Άγνωστο πότε θ΄ανοίξει) που απέχουν πολύ από αυτά που επιθυμεί ο Περιφερειάρχης.

Αναρωτιώμαστε όμως μήπως βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα, αν υποθέσουμε ότι η τεκμηρίωση του κ. Σπύρου αντιστρατεύεται τη λογική των ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας της κυβέρνησης, της ΝΔ πρωτίστως στην οποία και ανήκει. Και μάλλον θα πρέπει να τονίζεται συνεχώς το αυτονόητο: Η δημόσια περιουσία δεν είναι κάτι το αφηρημένο, αλλά όλα όσα έχουν γίνει με τα λεφτά των φορολογουμένων. Σε απλά ελληνικά, με τα  λεφτά ΟΛΩΝ μας!

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Υπάρχει η βούληση για τη διατήρηση των δημοσίων ΚΤΕΟ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων – Απάντηση σε επερώτηση του επικεφαλής της «ΑΝ.Α.Σ.Α.» Θόδωρου Γαλιατσάτου

Γραπτή απάντηση σε επερώτηση του επικεφαλής της «ΑΝ.Α.Σ.Α.», Θόδωρου Γαλιατσάτου, αναφορικά με την πιστοποίηση των δημοσίων ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, έδωσε – μετά από εντολή του Περιφερειάρχη, Σπ. Σπύρου – ο Γενικός Διευθυντής Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ι.Ν. Ανδρέας Πανδής.

Συγκεκριμένα στην απάντηση αναφέρονται τα εξής:

Ιστορικό για την πιστοποίηση

Σύμφωνα με το άρθρο 185 του Ν.4070 του 2012 , τα Δημόσια ΚΤΕΟ ήταν υποχρεωμένα να πιστοποιηθούν κατά το πρότυπο ISO 9001 : 2008 μέσα σε προθεσμία οκτώ μηνών από την έκδοση της Υπουργικής απόφασης που θα καθόριζε τους όρους και τις προϋποθέσεις ορθής λειτουργίας τους. Μετά την παρέλευση του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, τα Δημόσια ΚΤΕΟ απαγορεύεται να διενεργούν τεχνικούς ελέγχους και να εκδίδουν τα αντίστοιχα Τεχνικά Δελτία.

Η εν λόγω Υπουργική απόφαση εξεδόθη στις 3 Μαΐου του 2012, άρα η καταληκτική ημερομηνία πιστοποίησης ήταν η 3 Ιανουαρίου 2013.

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για την πιστοποίηση ήταν η προσαρμογή των Δημοσίων ΚΤΕΟ στις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές της Υπουργικής απόφασης με την συμπλήρωση του μηχανολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και την κατάλληλη μηχανοργάνωση για την on line επικοινωνία με το Υπουργείο .

Κοινό αίτημα όλων σχεδόν των Γενικών Διευθύνσεων των περιφερειών της χώρας ήταν η τροποποίηση της απόφασης ως προς τον εξοπλισμό και συγχρόνως η παράταση της προθεσμίας πιστοποίησης , πράγμα που το Υπουργείο το είχε υιοθετήσει και στο σεμινάριο των προϊσταμένων των ΚΤΕΟ όλης της Ελλάδας που έγινε στην Αθήνα 5-8 Νοεμβρίου των Δημοσίων ΚΤΕΟ 2012 η παράταση αυτή αποτέλεσε το βασικό θέμα και που η Πολιτική και Υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου θεωρούσε δεδομένη . Μάλιστα στις 14.12.2012 επιχειρήθηκε Νομοθετική τροπολογία που προέβλεπε ετήσια παράταση της προθεσμίας πιστοποίησης που όμως δεν τελεσφόρησε.

Τελικά μόλις στις 28.12.2012 εξεδόθη η αναμενόμενη τροποποιητική Υπουργική απόφαση που παρέτεινε το χρόνο προσαρμογής για τη συμπλήρωση του μηχανολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και της μηχανοργάνωσης κατά 6 μήνες με καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου 2013 , αφήνοντας όμως καταληκτική ημερομηνία πιστοποίησης την 3η Ιανουαρίου 2013.

Η τροποποιητική αυτή απόφαση κοινοποιήθηκε στην Υπηρεσία μας στις 3 Ιανουαρίου 2013 και όπως ήταν φυσικό βεβαία κανένα ΚΤΕΟ σε όλη την Ελλάδα δεν θα μπορούσε να πιστοποιηθεί αυθημερόν .

Μάλιστα η ανάθεση από το Υπουργείο δημιουργίας μηχανογραφικής εφαρμογής (λογισμικού) μέσω τουοποίου θα γίνεται η αποστολή του φωτογραφικού υλικού στο μηχανογραφικό σύστημα του Υπουργείου – προαπαιτούμενο για την πιστοποίηση – έγινε στις 09.01.2013 και ενημερωθήκαμε με το υπ’ αρίθμ. 1021/66/9.1.2013 έγγραφο και όπως προφορικά μας ενημέρωσαν θα ήταν έτοιμο μετά την 21η Ιανουαρίου.

Διαδικασία πιστοποίησης

Η διαδικασία για την απόκτηση του πιστοποιητικού ISO 9001:2008 είναι η εξής .

1. Επιλογή συμβούλου ποιότητας ο οποίος και θα δημιουργήσει το κατάλληλο σύστημα διασφάλισης ποιότητας και για το οποίο απαιτούνται τα παρακάτω βήματα

α) Αποτύπωση υπάρχουσας κατάστασης και καταγραφή πιθανών αποκλίσεων από το πρότυπο ISO 9001:2008 και το ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο.

β) Την ανάπτυξη της απαιτούμενης τεκμηρίωσης και την εκπόνηση περιγραφών θέσεων εργασίας.

γ) Την εκπαίδευση του εξουσιοδοτημένου από τους φορείς προσωπικού.

δ) Την υποστήριξη των φορέων καθ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των διαδικασιών ώστε αυτές να γίνουν κατανοητές και να εφαρμόζονται συστηματικά.

ε) Την διενέργεια εσωτερικής επιθεώρησης και την εκπόνηση σχετικής αναφοράς.

στ) Την υποβοήθηση των φορέων για την προετοιμασία της πιστοποίησης και την παρουσία του Συμβούλου κατά την αξιολόγηση από τους επιθεωρητές του φορέα πιστοποίησης.

2. Συμπλήρωση του μηχανολογικού, ηλεκτρονικού και κτηριακού εξοπλισμού σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τροποποιητικής απόφασης του Υπουργείου (28.12.2012).

(Προαπαιτούμενο για την πιστοποίηση είναι η τοποθέτηση σταθερών ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών με κατάλληλο server και λογισμικό για την απευθείας αποστολή του φωτογραφικού υλικού στο Υπουργείο Μεταφορών και ορισμένων άλλων μικροελείψεων που υπάρχουν ).

3. Επιλογή φορέα πιστοποίησης που θα προβεί στον έλεγχο, αξιολόγηση και η έκδοση του πιστοποιητικού ISO 9001:2008.


Ενέργειες της Περιφέρειας

Στην Περιφέρεια μας, η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών, αμέσως μετά την έκδοση της Υπουργικής απόφασης την 28.12.2012 , επεδόθη σε αγώνα δρόμου για την όσον το δυνατό συντομότερη πιστοποίηση και την μείωση στο ελάχιστο της αναστολής λειτουργίας των τεσσάρων Δημοσίων ΚΤΕΟ.

Ήδη η Υπηρεσία μας έχοντας εξασφαλίσει την σχετική πίστωση από τον Νοέμβριο του 2012, προέβει στην επιλογή του Συμβούλου ποιότητας του φορέα αξιολόγησης και του προμηθευτή του απαιτούμενου εξοπλισμού και προχώρα στη διαδικασία ανάθεσης και σύμβασης.

Ο Σύμβουλος ποιότητας έχει ολοκληρώσει σχεδόν το σύστημα ποιότητας, και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχει συμπληρωθεί ο εξοπλισμός και στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου θα γίνει ο έλεγχος και η αξιολόγηση από τον φορέα πιστοποίησης και πιστεύουμε και η έκδοση του πιστοποιητικού.

Εξ όλων λοιπόν των ανωτέρω προκύπτει ότι δεν ήταν μόνο η Περιφέρειά μας αλλά και οι δεκατρείς περιφέρειες της χώρας που δεν προέβησαν στην πιστοποίηση των Δημόσιων ΚΤΕΟ με ευθύνη κυρίως του Υπουργείου, που κατ’ αρχήν δεν έδωσε παράταση και μετά καθυστέρησε να εκδώσει τις σχετικές τροποποιητικές αποφάσεις που τις εξέδωσε στις 03-01-2013 ημέρα λήξεως της προθεσμίας.

Εξασφαλίσαμε τις πιστώσεις για τα ΚΤΕΟ της Περιφέρειας

Αντιθέτως η Περιφέρειά μας παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου για παράταση της προθεσμίας πιστοποίησης, δεν εφησύχασε και όπως φαίνεται και φρόντισε εγκαίρως να εξασφαλίσει τη σχετική πίστωση. Δηλαδή εξασφάλισε πίστωση 12.500 € για κάθε ένα από τα τέσσερα ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Ιόνιων Νήσων ήτοι 50.000€ συνολικά που θα χρησιμοποιηθούν « … μόνο αν δεν δοθεί παράταση και γίνει κατάλληλη Νομοθετική ρύθμιση. » όπως και τελικά έγινε.

Όσον αφορά τη βούληση της Περιφέρειας για διατήρηση των Δημοσίων ΚΤΕΟ, αυτή εκφράστηκε και φαίνεται καθαρά στο γ σχετ. έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης που δηλώνεται στο Υπουργείο η πρόθεση για πιστοποίηση και των τεσσάρων Δημοσίων ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Ιόνιων Νήσων με παράλληλη παράταση της προθεσμίας πιστοποίησης για ένα έτος και επανεξέταση και αναθεώρηση του απαιτούμενου ακριβού εξοπλισμού που για την Περιφέρειά μας θα φθάσει στο ύψος των 250.000 € . Με τη παράταση συντάχθηκε αργότερα και η ΕΝΠΕ βλέποντας το αδιέξοδο που δημιουργείται με τις ημερομηνίες.

Τέλος σας διαβιβάζουμε και πινάκα οικονομικών αποτελεσμάτων της λειτουργίας των τεσσάρων ΚΤΕΟ της Περιφέρειάς μας για τα έτη 2010 , 2011 , 2012 από το οποίο προκύπτει ετήσιο έσοδο για το Δημόσιο περίπου 1.000.000 € , ενώ το ιδιωτικό ΚΤΕΟ θα απέδιδε στο Δημόσιο μονό το 10% αυτού.

Αίτημα να δίνονται τα έσοδα του ΚΤΕΟ στις Περιφέρειες

Με γνώμονα λοιπόν το εμφανές Δημόσιο συμφέρον, την ύπαρξη των εγκαταστάσεων, του σύγχρονου εξοπλισμού και του έμπειρου προσωπικού η Περιφέρειά μας αμέσως μετά την πιστοποίηση θα προβεί στην συμπλήρωση του εξοπλισμού σύμφωνα με τις προδιαγραφές και στις 30-06-2013 να έχουμε τέσσερα Δημόσια ΚΤΕΟ σύγχρονα, ανταγωνιστικά για να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, με μόνιμο πάντα αίτημα την εκχώρηση όλου ή μέρους των εσόδων στις Περιφέρειες.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Ανακοίνωση-Καταγγελία για τα τεκταινόμενα κατά των εργαζόμενων στην καθαριότητα στο Νοσοκομείο Λευκάδας

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΚΤΕΝΟΜΕΝΑ  ΚΑΤΑ  ΤΩΝ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *